Typer af lån

Hvilke typer lån findes der?

Er din helt store drøm en splinterny bil? Eller har du længe gået og drømt om en rejse til varmere himmelstrøg? Det kan også være, at du drømmer om en ny computer til at gøre dit studie eller arbejde lettere? Uanset hvad du drømmer om, er det dumt at lade drømmen forblive en drøm. De fleste drømme er da ikke uden økonomiske omkostninger. Det er ofte økonomien, der spænder ben for indfrielsen af drømmen. Du behøver dog ikke lede længe efter løsningen. Ved at optage et lån har du nemlig muligheden for at finansiere din helt store drøm. Det handler derfor bare om at komme i gang. Inden du vælger at optage et lån, er det dog en god ide at afgøre, hvad lånet skal bruges til og dermed hvilken låneform, du bør vælge. Herunder giver vi dig et overblik over hvilke typer lån, der findes, så du får de bedste betingelser for at vælge det rette lån. Når du har afgjort hvilken lånetype, der passer til dine behov, kan du ydermere her på siden sammenligne et utal af låneudbydere, så du kan finde det billigste og bedste lån.

Der findes hovedsagligt to måder, hvorpå det er muligt at optage lån – henholdsvis i banken eller online. Det handler derfor først og fremmest om at afgøre, hvorvidt du ønsker at låne penge i din lokale bank eller ønsker at gå på jagt efter et godt tilbud online. Der er fordele og ulemper ved begge dele. I banken skal du ofte stå til ansvar for, hvad de lånte penge skal bruges til, hvilket du slipper for ved online lån. Derimod er bankens renter som oftest lavere sammenlignet med online lån. Det kan uanset hvad anbefales, at du undersøger lånemarkedet godt og grundigt, inden du ansøger om optagelse af et lån.
Ud over de to ovennævnte steder du kan låne penge hos, er der også en tredje alternativ mulighed – muligheden for at låne penge af familie og venner. Dette er ofte en billigere løsning sammenlignet med banklån og onlinelån. Det er dog i sådanne lånetilfælde vigtigt at lave klare aftaler omkring tilbagebetalingen, som begge parter er indforstået med.

Det kan være svært at gøre sig klog på de mange forskellige lånetyper. Det kan derfor anbefales, at du har gjort dig bevidst om hvor mange penge, du skal låne for at indfri din drøm. Handler det om en tur til sydens sol eller en ny computer, er et stort forbrugslån ikke nødvendigvis vejen frem. Når du blot skal låne et mindre beløb, har du både mulighed for at låne i banken eller online. Online vil typiske lån være de små lån såsom kviklån, hurtiglån og billige lån.
Står du derimod over for et større køb såsom at købe bil eller bolig, kan det varmt anbefales, at du snakker med din bankrådgiver, inden du ansøger om lånet. Når du køber bil eller bolig, er det som oftest billån eller boliglån, der er nødvendige. Disse større lån kræver ofte en klarlægning af din økonomi, så du ved, hvor meget du kan blive godkendt til at købe for.

Pointen med disse eksempler er, at vi anbefaler, at du vælger lånetype efter hvilket behov lånet skal kunne opfylde. Der er nemlig stor forskel på, hvordan mindre lån og større lån bør håndteres.

Er et forbrugslån for mig?

Forbrugslån er, som navnet indikerer, et lån til forbrug. Lånet er derfor som sådan ikke tiltænkt en specifik ting i forhold til billån og boliglån. Forbrugslån kan derfor bruges til lige det, du går og drømmer om. Du kan bruge pengene fra lånet til at købe en rejse, til at købe en ny computer eller til en ny seng – du bestemmer helt selv. Dog kan det ikke anbefales at optage et forbrugslån, hvis du skal købe bil eller bolig, da disse kræver andre låneformer.
Et forbrugslån online er derimod til dig, der ønsker en hurtig udbetaling. Særligt online forbrugslån er kendetegnet ved hurtig udbetaling. Du kan hos de fleste låneudbyder forvente svar inden for utrolig kort tid, hvorefter du vil modtage et tilbud på lånet. Det kan anbefales, at du ikke takker ja til det første og bedste tilbud, hvis du ikke er helt tilfreds med betingelserne eller tilbuddet. Du har nemlig muligheden for at ansøge hos flere forskellige låneudbydere. Det anbefales derfor, at du først underskriver en låneaftale, når du er tilfreds med tilbuddet og vilkårene.

Du kan finde et forbrugslån online eller i banken. Uanset hvad du vælger, er det en god ide at indsamle flere tilbud, så du sikrer dig det bedste tilbud til de laveste renter og med en afbetalingsperiode, der passer dine behov. Overvejer du at optage et forbrugslån, skal du bestemt ikke lade dig afskrække af, at de fleste associerer forbrugslån med dyre renter. Forbrugslån behøver ikke nødvendigvis at være lig med høje renter. Det kan dog anbefales, at du undersøger markedet af låneudbydere, så du netop ikke ender i et stinkende dyrt forbrugslån. Her på siden finder du et utal af forskellige forbrugslån – alle med forskellige tilbud og betingelser. Ved brug af vores sammenligningsoversigt kan du nemt sammenligne et væld af låneudbydere, så du kan finde et forbrugslån til en lav rente.

Et billån er til dig, der ønsker at investere i en ny bil. Hvad enten det er en brugt bil eller en splinterny bil, kan et billån være vejen til at finansiere bilen. Et billån er derfor, som navnet indikerer, et lån til at finansiere en bil. Derfor bør billån ikke bruges til andet end finansiering af bilen. At investere i en ny bil kan være en stor beslutning, da du efterfølgende i mange år vil være nødsaget til at skulle betale af på bilen. Det kan derfor, ligesom med alle andre låneformer, anbefales, at du sætter dig godt ind i vilkår og betingelser, inden du godkender et billån. Inden du ansøger om et billån, kan det anbefales, at du laver et budget over din økonomiske situation.

Når du skal optage et billån, er det nemlig en god ide, at du ved, hvor meget luft du har i dit månedlige budget. Det kan ikke anbefales, at du køber en bil, der er for dyr i forhold til din økonomiske situation. I et sådant tilfælde kan du nemlig risikere at sidde for stramt i det de næste mange år, hvor du skal tilbagebetale lånet. Størrelsen på billånet er derfor en vigtig faktor, når du undersøger markedet for billån. Ydermere har længden på billånets afbetalingsperiode stor betydning. Det kan ikke anbefales at vælge en alt for kort afbetalingsperiode, hvis du netop ikke har luft i dit månedlige budget til dette. Det kan derimod heller ikke anbefales at vælge en utrolig lang afbetalingsperiode, da bilen mister værdi med alderen, og da bilen netop er låneudbyderens sikkerhed.

Skal jeg ansøge om et billån med eller uden udbetaling?

Der findes to måder, hvorpå du kan finansiere dit bilkøb – du kan vælge at optage et billån med udbetaling eller uden udbetaling. Hvis du vælger at optage et billån med udbetaling, kræver dette, at du betaler noget af billånet for overhovedet at kunne optage det. Hvis du derimod vælger at optage et billån uden udbetaling, bliver bilen udelukkende finansieret af lånet. Hvorvidt du bør vælge med eller uden udbetaling afhænger af din økonomiske situation. Hvis du har luft i økonomien til at optage et billån med udbetaling, vil renten på dit lån som oftest være lavere, da du stiller en sikkerhed til din låneudbyder. Husk på, at alle låneudbydere er yderst interesserede i at få deres udlånte penge tilbage igen – ellers er det en dårlig forretning for dem. Derfor tilbyder de fleste låneudbydere lavere renter eller lignende fordele, hvis du kan stille en form for sikkerhed – uanset hvilken lånetype, du har med og gøre.

Hvornår er et boliglån ideelt?

Et boliglån er, som navnet indikerer, et lån, der kan optages i forbindelse med køb af en bolig. Et boligkøb kan være en stor mundfuld og kræver et utal af overvejelser. Inden du går på jagt efter din perfekte bolig, kan det anbefales, at du klarlægger din økonomiske situation, så du ved, hvor mange penge dit nye boligkøb må koste.
Når du optager et boliglån, er det selve boligen, der står som sikkerheden. Hvis du således ikke formår at betale af på lånet som aftalt, har banken eller låneudbyderen en sikkerhed i værdien af din bolig. De fleste boliglån kræver, at du kan udbetale en mindre procentdel af hele lånet, inden du kan optage dette. Det er derfor vigtigt, at du har luft i økonomien til denne udbetaling.
Da boliglån ofte er et stort lån, kan det på kraftigste vis anbefales, at du rådfører dig med en ekspert indenfor feltet. Det kan være din bankrådgiver eller lignende person, der har et godt økonomisk kendskab. At låne penge til en bolig vil ofte være det største lån, du vil skulle tage i løbet af livet. Det er derfor vigtigt, at du i sådanne tilfælde ikke tager forhastede beslutninger. Det anbefales derfor, at du undersøger markedet og dine muligheder.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg ansøger om lån online?

Der er som nævnt flere steder, hvor det er muligt at optage lån – henholdsvis banken, online eller familie og venner. Særligt online lån er appellerende, hvis du ønsker hurtig behandling og hurtig udbetaling. Ligeledes kan du ved online lån klare alle procedurerne hjemmefra. Du behøver derfor ikke gå ned i banken eller lignende for at låne penge. Online lån må derfor siges at være et nemt og hurtigt sted at låne penge.
Der er dog altid nogle krav til dig som låneoptager, uanset om du låner penge i banken, online eller hos familie og venner.
Nogle krav til dig, når du ønsker at låne penge online, er eksempelvis din alder. De fleste låneudbydere har en minimumsalder for personer, de ønsker at låne penge til. Det kan derfor anbefales, at du undersøger et sådant krav, inden du ansøger hos en låneudbyder. Det er nemlig spild af tid at ansøge om optagelse af et lån et sted, hvor du i forvejen er uden for målgruppen. Vi tilråder derfor altid, at du undersøger dette samt andre krav hos den enkelte låneudbyder, så din ansøgning ikke bliver afvist.

Selvom der findes et væld af forskellige lånetyper, er der nogle generelle gode råd, der kan bruges, når du skal sammenligne tilbud på lån. et godt råd er, at du klarlægger, hvor mange penge du skal bruge til at indfri din drøm. Herefter vælger du den låneform, der giver de bedste betingelser i forhold til omfanget af lånet.
Når du har valgt lånetype kan du begynde at sammenligne låneudbydernes tilbud, så du kan finde det bedste.
Alle lånetyper oplyser ÅOP, der er lånets årlige omkostninger i procent. Dette tal er et godt redskab til at sammenligne de forskellige låneudbyderes tilbud, da tallet er direkte sammenligneligt. Selvom rente og afbetalingsperiode ligeledes kan være vigtige faktorer for, om lånet er noget for dig, er ÅOP’en brugbar, når du skal finde det lån, der er billigst. Der er nemlig ofte andre omkostninger end renten i forbindelse med optagelse af et lån, som ikke nødvendigvis er lette at gennemskue. Disse er medregnet i ÅOP’en, da denne omfatter alle omkostninger ved lånet. Et godt råd herfra er derfor at kigge på ÅOP’en, når du benytter vores sammenligningsoversigt til at finde det bedste tilbud.

Alle låneudbydere har forskellige vilkår og betingelser. Derfor skal der lyde en stor anbefaling herfra om, at du bør læse vilkår og betingelser for hver enkel låneudbyder, inden du underskriver en låneaftale. Det vil være utrolig ærgerligt, hvis du ender med at føle dig snydt, fordi du ikke havde læst betingelserne godt nok. Et lån kan være med til at indfri dine drømme, og det skal derfor ikke associeres med noget negativt. Vær derfor altid realistisk omkring din mulighed for at tilbagebetale lånet, så optagelsen af lånet bliver en succesoplevelse for dig såvel som låneudbyderen.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-affiliates”][/vc_column][/vc_row]

Se alle artikler om lån →