Tips og tricks til dig der vil låne

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tips & tricks til at finde det bedste lån

Hvert år låner tusindvis af danskere penge enten af banken, deres forældre, venner eller på internettet. I de seneste par år er særligt markedet for online lån vokset kraftigt, hvilket har betydet, at langt flere danskere i dag har mulighed for at låne penge til det, de lige står og mangler, uanset om det er en ny vaskemaskine, en tur til Maldiverne eller jeres livs største fest.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-affiliates”][vc_column_text]Det er selvfølgelig ikke gratis at låne penge, selvom det selvfølgelig ville være rart, men der er dog en række ting, du alligevel kan gøre, hvis du gerne vil have det bedste lån på markedet. I denne artikel har vi samlet de bedste tips og tricks, vi kender til, når snakken falder på lån. Du vil blandt andet kunne læse, hvilke ting du skal være opmærksom på, når du låner penge; hvordan du sammenligner og finder det bedste lånetilbud, samt hvordan du bedst muligt forbereder dig selv på, hvad det vil sige at låne penge. Vi har opdelt denne artikels indhold i tre afsnit – før, under og efter selve optagelsen af lånet.

De fleste tror fejlagtigt, at der ikke er så meget, man kan gøre, før man egentlig kommer til selve låneansøgningen, hvor man naturligvis skal indtaste diverse oplysninger, hvis man ønsker at blive taget i betragtning til et lån. Der er dog mange forholdsregler, du kan tage, så du sikrer, at du ender med at vælge det lån, som bedst passer til din situation. I dette afsnit har vi valgt at fokusere på to af de mest grundlæggende ting, du bør gøre, inden du begiver dig ud på lånemarkedet.

Hvis du gerne vil låne penge til et nyt køleskab eller en ny racercykel, er det selvfølgelig muligt uden de helt store overvejelser. Det tager ikke mere end et par minutter at ansøge om eksempelvis et kviklån eller et forbrugslån, og før du ved af det, har du pengene mellem hænderne. Dermed ikke sagt, at det er denne fremgangsmåde, du bør benytte; snarere tværtimod. Selvom det virker nemt og ligetil at få et lån, er det ikke ensbetydende med, at du bare bør hoppe ud i det. Nej, optagelse af lån bør altid bero på grundige overvejelser og vurderinger af, hvorvidt du i virkeligheden har brug for den eller de ting/oplevelser, du gerne vil låne penge til. De fleste behov er dog som udgangspunkt fornuftige, selvom nogle selvfølgelig er mere logiske end andre. Det giver eksempelvis god mening, at du ikke kan undvære en vaskemaskine, mens du måske kan finde bedre ting at bruge pengene på end at smide 10.000 kr. på rouletten. Uanset hvad du påtænker at købe, bør du altid sætte dig ned og afsætte et par timer til at kortlægge din økonomi. På internettet kan du finde et væld af gratis budgetskabeloner, som du kan bruge til at danne dig et overblik over, hvordan din økonomi ser ud nu og i fremtiden. Når du lægger dit budget, kan du med fordel tage udgangspunkt i gamle lønsedler, hvis du stadig er ansat under de samme forhold som tidligere. Udgifter kan være lidt sværere at spå om, da der altid kan opstå uforudsete hændelser, der kan lægge beslag på større dele af din økonomi. Vil du gerne være helt sikker på, at du har luft i budgettet til et lån, bør du indregne en post kaldet ”uforudset udgifter”, som du passende kan fastsætte som en procentdel af dine samlede udgifter. På denne måde har du så vidt muligt forsøgt at forudsige det uforudsigelige, og viser det sig, at du har skudt over mål i dit budget, ja, så har du jo bare flere penge til alt det sjove. Har du sat posten for lavt, kan du selvfølgelig ende i smule mere penibel situation, og derfor anbefaler vi også, at du hellere sætter denne post for højt end for lavt.

Snak dine overvejelser igennem med en fagkyndig ekspert

Dit hjemmelavede budget kan ligeledes være et godt udgangspunkt for samtalen med din bankrådgiver, som nok kan hjælpe dig med at nuancere og præcisere både udgifter og indtægter. Bankrådgiveren har stor erfaring med og indsigt i det at granske en privatøkonomi, og han/hun kan med stor sikkerhed finde steder eller poster i dit budget, du sikkert ikke havde tænkt over; både på godt og ondt. Det er en god måde at teste, om dine planer holder vand, eller om du skal tilbage til tegnebrættet. Bankrådgiveren vil ydermere kunne komme med sin vurdering af, om din økonomi i fremtiden vil kunne klare den belastning, der trods alt følger med ved optagelsen af et lån. Råd og vejledning er bestemt ikke noget at kimse af, og selvom du måske ikke er garanteret nogen besparelse ved at drøfte hele situationen med din personlige rådgiver, så kan det alligevel være rart at få din økonomi gået efter i sømmene, så du er sikker på, at du ikke påtager dig flere forpligtelser, end du egentlig har råd til.

Mens du låner – indhent flere forskellige tilbud, og ansøg flere sammen

Har du fået ”grønt lys” fra bankrådgiveren, og viser dit budget, at der er plads og luft til både afdrag og renter, så kan det være en god idé at låne penge, hvis du mener, at behovet er reelt og stort nok til at berettige et lån. Nu er du så kommet til den del af låneprocessen, hvor det er tid til at tage fløjlshandskerne af og virkelig tage sine forholdsregler. Indledningsvist vil vi anbefale, at du altid indhenter tilbud fra flere forskellige låneudbydere. Dette skyldes først og fremmeste, at jo flere tilbud du har at vælge mellem, jo større er sandsynligheden for, at du finder et lånetilbud, der både er billigt og passer til dine behov. Det er aldrig en god idé at vælge det første og bedste lån, du støder på, da du højst sandsynligt ender med en dyrere løsning, end hvis du havde taget dig tid til at undersøge markedet for lånemuligheder. Der er ikke nogen ulempe ved at indhente flere tilbud, da det er helt og aldeles uforpligtende for dig som ansøger, idet du først skal underskrive aftalen, før den er bindende for dig. Ved at indhente flere lånetilbud sikrer du, at du altid har noget at vælge mellem, og du kan således vælge og vrage, som det passer dig. Du kan sågar helt undlade at vælge, hvis du mener, at du alligevel ikke har behov for at låne penge. Det er helt op til dig. Der vil altid være nogen, som har sværere ved at få et lån end andre, enten grundet økonomi eller andre forhold. Det kan være en indikation om, at du måske ikke på nuværende tidspunkt har en stærkt nok økonomi til at kunne overholde vilkårene i låneaftalen, men hvis du vil øge dine chancer for at blive vurderet kreditværdig, så har vi et godt råd, der måske kan betyde, at du kommer i kridthuset hos låneudbyderne. Hvis I er flere om at ansøge om det samme lån, øger I nemlig jeres muligheder markant, i forhold til hvis du ansøger alene. Dette skyldes, at når du ansøger alene, har du kun én indkomst at betale af på lånet med. Er I to eller flere, der ansøger sammen, bliver der lige pludselig flere indkomster, der i fællesskab kan bidrage til afdrage på lånet, hvilket jo mindsker låneudbyderens risiko. Det kan således være en idé at ansøge flere sammen, men husk nu, at I alle hæfter for gælden, hvilket betyder, at hvis den ene ikke kan betale, kommer den anden til at betale. Sørg derfor for at snakke konsekvenserne grundigt igennem, så I ikke bliver uvenner.

Når du har skrevet under – betal til tiden, og overvej omlægning

Hvis du er blevet godkendt til et lån og har skrevet under, lyder første råd meget banalt, men ikke desto mindre er det nok det vigtigste råd overhovedet. Du skal ALTID – ingen undtagelser – betale dine afdrag og renter til tiden. Hvis du betaler for sent eller slet ikke betaler, bliver det først en rigtig dyr fornøjelse at låne penge, da du i så fald skal betale morarenter og andre misligholdelsesomkostninger. Sørg derfor for altid at betale det rette beløb i rette tid. Du kan eventuelt tilmelde dig til Betalingsservice, så det hele foregår automatisk. Så slipper du helt for at holde styr på betalinger og regninger. Det sidste råd lyder, at det nogle gange kan være attraktivt og økonomisk fornuftigt at foretage en omlægning, hvor du ved at optage et nyt lån indfrier dit nuværende lån. Dette resulterer typisk i en lavere ydelse eller en reduceret restgæld, men det er under alle omstændigheder en manøvre, du bør drøfte med din bankrådgiver, inden du fører det ud i livet. Man taler oftest om konverteringer i forbindelse med bolig- eller realkreditlån, men det kan faktisk nogle gange også betale sig at samle sin klatgæld ét sted, så du ikke mister overblikket over, hvem du skylder hvad og hvor meget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Se alle artikler om lån →