[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tilbagebetaling på lån – gode råd og tips

Uanset hvor du låner penge, skal du selvfølgelig betale lånebeløbet tilbage igen plus renter, selvom der findes enkelte muligheder for at låne uden renter. Tilbagebetaling af dit lån er selvfølgelig ikke det sjoveste i verden, men ikke desto mindre er det meget vigtigt, at du sørger for at overholde de vilkår for tilbagebetaling, som du finder i låneaftalen. Med din underskrift på disse lånedokumenter har du nemlig forpligtet dig til at betale den rette ydelse, på det rette tidspunkt og til den rette modtager. Selvom det er surt, og du sandsynligvis helst ville være fri, kommer du ikke uden om at betale dit lån tilbage, men der er trods alt en række ting, du kan gøre for at gøre hele tilbagebetaling smertefri og mere overskuelig. Nedenfor finder du en række gode råd og tips til, hvordan du nemmere bliver din gæld kvit, uden at du på nogen måde skal spinke og spare eller vende hver en krone for at kunne få enderne til at mødes.

Det første råd henvender sig hovedsageligt til dem, der endnu ikke har skrevet under på låneaftalen. Du kan nemlig allerede gøre dit til, at tilbagebetaling på dit lån bliver mere spiselig, hvis du sørger for at vælge en realistisk løbetid, som du er sikker på, at du kan leve med – både økonomisk og personligt. Afdragsperioden er den tid, du har til at betale hele lånet tilbage, og det er derfor meget vigtigt, at du ikke vælger en for kort løbetid, så du ender med en tårnhøj ydelse, du i virkeligheden ikke har plads til i din økonomi. Det er ganske rigtigt, at en længere løbetid alt andet lige betyder flere terminer, flere renteomkostninger og dermed et dyrere lån, men de fleste foretrækker nok et smule dyrere lån end ikke at være i stand til at betale afdrag og renter til tiden, fordi ydelsen er uforholdsmæssig stor ift. vedkommendes rådighedsbeløb.

Det er aldrig nogen dårlig idé at lægge et budget, både før og efter du har skrevet under på dine låneaftale. Budgettet kan give dig et indtryk af, hvor meget du har at gøre med hver eneste termin, og dermed hvor høj en ydelse du kan lave med. Det er meget fornuftigt løbende at korrigere og tilpasse budgettet, hvis du oplever, at det ikke er helt nøjagtigt, så du altid har vished om din økonomiske situation. Du kan eventuelt drøfte tilbagebetalingen på dit lån med din bankrådgiver eller en anden økonomisk rådgiver, så du får en uvildig vurdering af, hvorvidt dit budget holder vand eller ej. På denne måde sikrer du, at dit budget er realistisk og retvisende i forhold til din evne til at afdrage på dit lån.

Et af de absolut vigtigste råd, som du bør tage med dig herfra, er, at du altid – ingen undtagelser – bør betale dine afdrag og renter til tiden. Betaler du for sent, eller har du ikke betalt det korrekte beløb eller til den rigtige konto, ja, så har du misligholdt låneaftalen, og det kan blive en dyr fornøjelse. Forsinket eller udeblivende betaling medfører typisk, at du som låntager pålægges morarenter, som er en slags ”strafrente”. Vil du gerne undgå et dyrere lån, end du egentlig sagde ja til, så anbefaler vi, at du sørger for at betale til tiden. Det kan være rigtig smart at tilmelde dig til Betalingsservice, så pengene automatisk trækkes fra din konto. På denne måde undgår du at overse eller glemme en regning, hvilket kan blive dyrt i rykkere og gebyrer.

Mulighed for at indfri lånet når du har lyst

Selvom langt størstedelen sandsynligvis foretrækker at betale lånebeløbet tilbage i små bidder, så er det ikke uhørt, at det fra tid til anden kan være en fordel at indfri lånet før tid. Det er ikke alle låneselskaber, som tillader en for tidlig indfrielse, da de jo i så fald går glip af renter for de resterende terminer, men enkelte låneudbydere tilbyder faktisk denne mulighed, som kan være relevant, hvis du pludselig kommer til penge og ønsker at blive din gæld kvit. Det kan være dyrt at indfri et lån før tid, hvis ikke den pågældende låneudbyder i sin betingelser har givet dig en mulighed for gratis indfrielse, og derfor bør du være opmærksom på dette, hvis du har fået mulighed for en øjeblikkelig tilbagebetaling af dit lån.

Overvej muligheden for afdragsfrihed

Der kan opstå problemer med tilbagebetaling for alle og enhver, men heldigvis har du mulighed for at sætte dine afdrag på pause, så du ikke risikerer at misligholde din gæld. Flere låneudbydere tilbyder i dag afdragsfrihed, hvor du i en aftalt periode kan undlade at betale afdrag. I denne periode betaler du således udelukkende renter, og du afdrager således ikke på din gæld, hvilket jo betyder, at din restgæld forbliver den samme. Du bør overveje afdragsfrihed, hvis du ved, at du i visse perioder får svært ved at overholde de betingelser, der gælder for tilbagebetalingen. Det kan eksempelvis være i december, hvor udgifterne er mange, men lønnen den samme. Her skal du købe julegaver, julemad og juletræ, hvilket betyder, at der ikke er ret meget plads til afdrag.

Der findes primært to former for afdragsfrie lån. Den første type tager udgangspunkt i, at du i starten af lånet ikke skal betale afdrag, kun renter. Her har du altså tid til at vende dig til det nye lån, førend du påbegynder tilbagebetalingen. Det kan være en fordel for dig, der lige har brug for noget tid til at danne dig et overblik over, hvad dette nye lån betyder for din økonomi. De andre afdragsfrie lån tilbyder, at du, hvis behovet opstår, kan aktivere en afdragsfri periode, hvor du kan undlade at betale afdrag uden at være i mislighold. Her vælger du altså selv, hvornår du har behov for en pause. Du skal blot meddele låneudbyderen i god tid, at du ønsker at benytte dig af den afdragsfrie periode, så denne er indforstået med, at der i de kommende terminer kun betales rente.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Se alle artikler om lån →