Sparetur eller hyggetur til grænsen?

For mange danskere er det blevet en tradition – man starter bilen og kører til den tyske grænse for at købe, slik, sodavand og alkohol og dermed spare en masse penge.

Grænsehandel er næsten blevet en nationalsport for danskerne. Næsten 13,5 milliarder kroner bruger vi på at shoppe i grænsebutikker i år 2018. Man får hele familien bugseret ind i bilen og kører med en kæmpe trailer til grænsebutikkerne og fylder den med cola, øl, sodavand og andet lækkert.

Mange danskere ser det som en årlig tradition at tage til grænsen til jul og købe slik. Mange bruger grænsehandel til køb af alkohol, hvis man skal købe ind til en stor fest, men er det virkelig så god en ide at køre den lange vej til Tyskland for at handle ind og kan det overhovedet betale sig? Vi giver dig nu den ultimative guide til god grænsehandel.

Nedenstående er gennemsnitspriser for kørsel i en almindelig bil. Antallet af kilometer angiver afstanden til grænsen og hvad det koster at køre denne strækning og tilbage igen til en kilometerpris på 4 kr.

Kilometer prisen virker selvfølgelig dyr – men man skal også tænke på afskrivningen på bilen, billån, benzin osv og derfor er prisen i gennemsnit tæt på 4kr.

Afstand i km til grænsen                                     Pris i kr. for tur-retur

50                                                                            400
100                                                                          800
150                                                                         1.200
200                                                                         1.600
250                                                                         2.000
300                                                                         2.400
350                                                                         2.800
400                                                                         3.200
450                                                                         3.600
500                                                                         4.000


Som ovenstående viser er det en dyr fornøjelse at tage bilen til grænsen. Der skal derfor købes godt ind med varer for at det kan betale sig. Ovenstående kørselsomkostninger skal minimum være sparet ved køb af varer for at turen kan betale sig. Det illustreres nu i nogle konkrete eksempler:

Hvis man f.eks. bor i Odense, skal man køre 312 km tur-retur, hvilket koster omkring 2.500 kr. For at turen kan betale sig skal man købe en af disse:

 • 43 kasser Cola
 • 15 kasser Tuborg
 • 15 kg. mandler

Bor man i Århus, er turen tur-retur 364 km. med en udgift til benzin på omkring på 3.000 kr. Her vil man som minimum skulle købe en af disse:

 • 53 kasser Cola
 • 70 kg. peanuts
 • 17 kg. mandler
 • 18 kasser Tuborg

Fra Aalborg er turen tur-retur 586 km. og her vil man som minimum skulle købe en af disse for at dække kørselsudgifterne på knap 4.500 kr.:

 • 82 kasser Cola
 • 26 kasser Tuborg
 • 27 kg. mandler
 • 115 kg. peanuts

Som ovenstående har vist er det en myte at grænsehandel kan betale sig økonomisk. For at det kan betale sig skal man købe enorme mængder af varer. I 1990´erne kunne det godt betale sig at tage til grænsen for at købe ind, men der er sket store ændringer siden.

Det er kun betale sig, hvis man bor i Sønderjylland eller Lolland-Falster med en kort afstand til grænsen, når man indberegner udgifter til transport. Man vil altså kunne spare flere penge ved at nærstudere tilbudsaviser og strukturere sine indkøb herefter.

I 2004 blev den såkaldte sodavandsafgift fjernet, og siden de glade 1990´ere er der kommet adskillige discountbutikker til Danmark, så det er meget begrænset, hvor meget man kan spare. Ud over det rent økonomiske kan man spørge sig, om det er en god ide at købe så store mængder.

Undersøgelser viser at man ubevidst kommer til at drikke mere sodavand og spise mere slik, hvis man har store portioner liggende. Dertil er man omfattet af de danske toldregler for, hvor meget man må indføre. Kort sagt må man kun købe til eget forbrug, hvilket sætter øvre grænser for alkohol, tobaksvarer mm.

Endelig skal man være opmærksom på, at det sviner miljøet til at køre lange bilture. Grænsehandel er altså hverken godt for pengepungen, miljøet, sundheden eller det lokale danske forretningsliv.

Det kan dog stadig være en hyggelig oplevelse at tage til grænsen. Selvom man ikke sparer meget på sodavand og slik, er der andre ting inden for non-food man kan købe til billige penge på den anden side af grænsen. Beslutter man sig for en grænsehandelstur, bør man altid planlægge sine indkøb nøje og finde ud af, hvad man mangler.

Se alle artikler om lån →