Hvad er et sms lån ?

SMS-lån – fordele og ulemper

Måske går du lige nu og overvejer at tage et lån. Hvis det skal være nemt at optage, kan man vælge at optage et SMS-lån, som er en form for kviklån. Selvom det er nemt og attraktivt at kunne optage et hurtigt lån, er der naturligvis også ulemper som der er ved alle andre typer lån. I det følgende vil vi redegøre for de forskellige fordele og ulemper ved SMS-lån. Ydermere vil vi komme med en række anbefalinger til, hvad man skal være opmærksom på, når og hvis man optager et sådan lån.

Hvad er et SMS-lån?

Et SMS-lån er en hurtig og nem måde at låne penge på, når det drejer sig om et mindre beløb på 500-5000 kr., og enkelte steder også op til 6000 kr. Pengene kommer inden for kort tid, når man har skrevet under. Hele processen foregår over sms, og man skal blot underskrive med NemID.

Ulemper:
– Som med alle andre kviklån er det ikke billigt at optage et SMS-lån, da renten generelt er meget høj, da der ikke skal stilles sikkerhed for lånet.
Hvis man står i en situation, hvor man har behov for et billigt lån, er det derfor ikke det oplagte valg, da SMS-lån hører til den dyreste type lån. Her kan i stedet foreslås en række andre forskellige lån, alt efter hvad man skal bruge pengene til. Læs mere om andre lånetyper samt deres fordele og ulemper her.

– SMS-lån har en meget kort løbetid på omkring 30-45 dage, hvilket betyder at man ikke har lang tid til at tilbagebetale sit lån. På trods af det ofte lave lånebeløb kan det være meget svært at betale lånet tilbage så hurtigt.

Fordele:
– Hvis man står i en akut situation og mangler penge, kan et SMS-lån være løsningen. Måske mangler man penge sidst på måneden eller til at betale regninger med, og her er et SMS-lån en mulighed for at skabe lidt luft og plads i budgettet. Det behøver ikke være noget større beløb, men det er en akut situation, hvor der lige er behov for lidt ekstra penge, der dog hurtigt skal betales tilbage.

– En af de allerstørste fordele ved denne type lån er bekvemmeligheden. Fra det øjeblik man sender sms med de påkrævede informationer og det ønskede lånebeløb, går der ikke mange minutter før der er svar på ansøgningen. Hvis ansøgningen bliver godkendt, får man tilsendt et link til NemID, hvor man skal underskrive den endelige låneaftale. At kunne optage denne type lån kræver ofte, at man ikke har ubetalte lån hos låneudbyderen, og selvom der ikke skal stilles sikkerhed for lånet, er det ofte også et krav, at man ikke er registreret i RKI.

– Pengene bliver ligeledes udbetalt hurtigt. Hvis og når man får godkendt sin ansøgning og har underskrevet aftalen med NemID, vil beløbet straks blive overført til kontoen. Afhængigt af låneudbyder og hvilken bank man har, vil pengene enten komme samme eller næste hverdag.

– Hvis man ønsker at optage et lån i en bank eller i et realkreditinstitut, er der altid krav om at stille sikkerhed som f.eks. bil eller hus for lånet, men det er ikke nødvendigt med denne type lån. Der er ingen eller kun meget begrænsede krav om indtjening på et fastlagt beløb. Der foretages en simpel kreditvurdering, men det er dermed ikke påkrævet at skulle dokumentere sin indtægt. Der kan dog være forskelle fra udbyder til udbyder, så det er vitalt at undersøge kravene de enkelte steder.

Nu har vi redegjort for de vigtigste fordele og ulemper ved at optage SMS-lån. I det følgende vil vi gennemgå de overvejelser du skal gøre dig, hvis du overvejer at optage et sådan lån. Det består nemlig ikke kun af en række fordele og ulemper, men også af andre overvejelser.

Overvej følgende

– Som nævnt har lånet typisk en meget kort løbetid, hvilket kan gøre det svært at tilbagebetale det endelige slutbeløb, når der også er løbet renter på. Det er derfor afgørende, at man er realistisk og ærlig over for sig selv, hvorvidt det kan lade sig gøre at overholde betingelserne. Måske virker 15, 30, 45 eller 60 dage som lang tid, men betalingsfristen ved et sådant lån er hurtigt overskredet, og så løber der dyre renter af renterne samt forlængelsesgebyr på. Hvis man ikke kan betale, kan man i yderste konsekvens som nævnt blive registreret i RKI, og lånet sendes til inddrivelse via inkasso. Ved lånoptagelse er renten vigtig, men ved SMS-lån er især ÅOP, de årlig omkostninger i procent, som er de samlede renter, stiftelses- og administrationsomkostninger samt gebyrer, vigtigt. Jo lavere ÅOP er, jo billigere er lånet. Selvom de fleste SMS-lån ligger på mellem 500-6000 kr, kan det hurtigt blive svært at tilbagebetale lånebeløbet plus renter inden for lånets løbetid.

Før du optager lånet, bør du derfor lave et budget. Det kan godt være, at du har brug for pengene her og nu, men det er mindst lige så nødvendigt at skabe et overblik over økonomien og mulighederne for at betale tilbage. Ved at sammenholde de månedlige indtægter og udgifter kan man med udgangspunkt i sit månedlige rådighedsbeløb vurdere, om man har mulighed for at betale lånet tilbage inden for løbetiden.

Se alle artikler om lån →