Skattefradrag på boliglån

Skattefradrag på dit boliglån

Det kan være en dyr fornøjelse at købe bolig. Ud over at man normalt skal optage en milliongæld, vil man også skulle afdrage renter, uanset om det drejer sig om et realkredit-, forbrugs- eller et almindeligt banklån. I Danmark kan man trække adskillige ting fra i SKAT, og på et sådan lån kan man dog som udgangspunkt altid få skattefradrag. Sagt på en anden måde kan du mulighed for at få flere penge mellem hænderne gennem skattefradrag af renter og gebyrer. Vi vil nu forklare, hvordan man kan få dette. Læs også her, hvilke muligheder du har for lån, hvis du overvejer at købe bolig.

Automatisk registrering af skattefradrag på boliglån

Som allerede nævnt er der flere finansieringsmuligheder, når man skal købe bolig. Det kan enten ske ved realkredit-, bank- og/eller forbrugslån, som der så skal betales renter af. Med et realkreditlån på 80% af boligens værdi tager instituttet den købte bolig som pant, og lånet kan både være variabelt eller fastforrentet. Fælles for begge er at man har mulighed for at trække renten fra i SKAT, forudsat at man betaler sine ydelser på lånet.
SKAT registrer automatisk skattefradrag på boliglån, men det er altid vigtigt at tjekke det på hjemmesiden, da det som med al anden økonomi er ens eget ansvar, at der er indtastet de korrekte oplysninger. Det kan også tjekkes ved at tage kontakt til finansieringsselskabet, da de skal oplyse dette til SKAT. Det anbefales at få fradraget udbetalt løbende gennem alle årets 12 måneder. Låner man sammen med en anden, kan man med fordel angive de enkeltes renteudgifter, men det kan man kun hvis man er gift. Er man samlevende, skal man kontakte SKAT for at dele det.

Kan man fratrække et oprettelsesgebyr

Løber lånet tilmed i mindre end 2 år, er det muligt at fratrække oprettelsesgebyrer, men man skal selv angive det til SKAT via sin forskudsopgørelse. Hvor meget der kan trækkes fra, afhænger af, hvor stor en procentdel disse gebyrer udgør af det samlede lånebeløb. Er det 2,5% eller mindre af det samlede beløb, kan man få fradrag for hele gebyret i det år man har lånt pengene. Er oprettelsesgebyret større end 2,5% af det lånte beløb, kan man få fradrag på op til 2,5% af lånebeløbet. Dette skal man også selv huske at gøre SKAT opmærksom på.
Man skal tilmed også huske, at hvis man har lån med variabel rente, beregnes fradraget ud fra sidste års tal, så det kan få betydning for fradraget, hvis den ændrer sig meget. Hvis den er steget meget i løbet af året, har man ret til større fradrag.

Se alle artikler om lån →