Sådan sparer du på biludgifter

At have bil er dejligt og giver masser af frihed, men det er også normalt en tung post i det månedlige budget. Vi giver dig nu den ultimative guide til at spare på denne post på forskellige måder, alt efter hvor meget tid og energi man ønsker at afsætte til det samt hvor meget man er villig til at ændre sine kørselsvaner. Man kan spare på biludgifterne i alle bilens livsfaser, så vi starter med anskaffelsen heraf og fortsætter så med de løbende udgifter. Nedenstående besparelser kan som nævnt i princippet opnås af alle gennemsnitlige bilejere, så der er gode muligheder for at spare penge. Hvis besparelserne indfries mest effektivt, er der stort potentiale for store besparelser.

Køb af bil kan være en dyr affære

At købe en bil er en dyr engangsudgift, uanset om man kan betale den kontant eller gennem en afdragsordning. Men dette er et meget vigtigt skridt at vælge den rigtige bil, da man herigennem kan forudsige hvor høje udgifter man fremtidigt har til bilen.

Som det første skal man overveje, hvilke behov og krav der er til det nye køretøj. Store biler er typisk dyre at anskaffe sig og også dyrere i brændstof. Her skal man være realistisk om behov og overveje forskellige modellers brug af brændstof og hvad man faktisk behøver.

Som du også kan læse her, anbefales det normalt at købe en bil når den er et par år gammel. Den har mistet en del af sin oprindelige værdi, men stadig har mange gode og køresikre år i sig. En brugt bil bør man, afhængigt af alderen ved overtagelse, beholde 5-7 år før man skifter den ud igen. I løbet af de første par år taber bilen typisk 20-30% af sin værdi, og på denne måde undgår man at tabe meget af bilens startværdi, men får samtidig en bil, der stadig er i god stand og har mange gode år i sig.

Udover bilen skal man også anskaffe sig ekstraudstyr i forbindelse med bilkøb såsom isskrabere, ekstrahjul samt mange andre ting du kan læse mere om her. Der udbydes dog meget ekstraudstyr, som man ikke behøver at anskaffe sig, så det er vigtigt at sætte sig ind, hvad man virkelig behøver. Det er et lovkrav at have forsikring på bilen, som man enten kan købe separat eller lave en tillægsforsikring i det nuværende forsikringsselskab. Det er langt billigere at købe en tillægsforsikring i det nuværende selskab, men der findes ofte flere forskellige muligheder. Her skal det undersøges, hvad der er bedst og billigst i den konkrete situation.

Prisen for forsikringen baseres på et miks af nedenstående:

Ny bil: Før man køber bilen, skal man finde ud af om det bliver billigere eller dyrere at have den forsikret. Forskellige modeller koster forskellige beløb at få forsikret, så før man køber bilen, skal man undersøge priserne, for at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser.

Selvrisiko: Ofte er der mange penge at spare ved at hæve sin selvrisiko. Er man tilmed elitebilist og/eller har en god forsikringsprofil, vil man kunne spare endnu flere penge.

Kaskoforsikring: En kaskoforsikring dækker bilen, hvis den bliver stjålet eller får skade ved færdselsuheld. Det er en tilvalgsforsikring og er dermed ikke lovpligtig. Når man anskaffer sig en bil, uanset om den er brugt eller ny, er det værd at undersøge, om forsikringen er værd at beholde. Er bilens værdi meget lav, kan det typisk ikke betale sig.

Selvrisiko: Denne form for forsikring dækker over, hvad forsikringstageren i forbindelse med skade skal betale. Her er det værd at undersøge, hvor meget man kan spare ved at hæve selvrisikoen. Er forsikringsprofilen god og har man tilmed elitebiliststatus, er der mange penge at spare.

Få samlet forsikringerne: Der er en stor mængderabat at spare, hvis man samler sine forsikringer et sted. Kontakt forsikringsselskabet for at høre om mulighederne for tilkøbsforsikringer.

Forsikringsprofil: At undgå fartbøder, skader og andre lovovertrædelser vil udmønstre sig i økonomiske belønninger, mens det modsatte meget hurtigt kan blive meget dyrt.

Når det kommer til vedligeholdelse, er der også gode muligheder for at spare penge, hvis man til gengæld lidt ekstra tid i bilen. Nedenstående vil reducere omkostningerne ved at have bilen:

  • Grundlæggende skal bilen vedligeholdes godt, da en ikke-vedligeholdt bil har et 25-33% højere brændstofforbrug end en vedligeholdt bil
  • Oliefilteret bør kontrolleres en gang om måneden, da et beskidt filter nedsætter motorens levetid. Et rent filter kan nedsætte antal kørte kilometer pr. liter med op til 10%.
  • Man bør tjekke oliestanden for hver kørte 1.500 kørte kilometer. Man kan finde præcise anbefalinger hertil i bilens manual.
  • Væskebeholdningerne skal tjekkes jævnligt og holdes ved lige.
  • Lufttrykket i dækkene skal jævnligt tjekkes, da flade dæk giver et højere brændstofforbrug. De skal også afbalanceres 1 gang om året.

Bilen skal løbende fyldes op med brændstof. Priserne herpå kan variere meget, hvornår på døgnet man tanker samt hvor i landet man tanker og hvor stor konkurrencen er i området. Her kan det også betale sig at undersøge mulighederne for at tanke billigt på vej til eller fra destinationer. Muligvis er besparelsen kun 5 eller 10 øre pr. liter, men hvis man som den gennemsnitlige dansker kører over 16.000 km. om året, er der altså mulighed for at spare mange penge.

Hvordan kan du spare penge ved, at køre fornuftigt ?

Sidst men ikke mindst er der også en del penge at spare på at køre fornuftigt og stabilt. Hvis man holder en stabil fart og undgår at accelerere eller bremse pludselig, vil man kunne spare på benzinen. Når man varmer bilen op, bør man undgå at lade den køre i tomgang, da den bliver hurtigere og bedre varm ved kørsel. Endelig kan man aftale at samkøre. Ved kun at køre i en bil, kan man både spare penge på benzin, vedligeholdelse og antal kørte kilometer, f.eks. sammen med kollegaer, hvor de så kan bidrage med lidt til benzin.

Se alle artikler om lån →