Sådan skaber du gode forudsætninger for studiet i sabbatåret

Jubii, endelig lykkedes det. Efter at have slidt med lektier og skolegang i alle sine teenageår har man endelig fået gennemført sin videregående uddannelse. Flere års intenst arbejdsraseri har udmøntet sig i den sidste karakter og et eksamensbevis, der er ens adgangsbillet til det videre liv. Nu venter friheden lige om hjørnet. Nu skal lektier og skole for en tid erstattes af frihed og arbejde, hvor man i ro og mag kan finde ud af, hvad man vil med fremtiden. Men med denne pause følger også mange fælder. Vi giver dig nu den ultimative guide til et sjovt og styrkende sabbatår, der samtidig skaber fundamentet for en fantastisk fremtid. Den er delt op i, hvad man kan og bør gøre under og efter sabbatåret.

Læs også: Sådan laver du et SU-venligt budget

Under sabbatåret.

Sabbatsårs-fælden: I dette år går man fra at være studerende på en videregående uddannelse, måske med den SU som en studerende på en ungdomsuddannelse har krav på eller lommepenge fra mor og far hvis man er under 18, til at have et fuldtidsjob hvor man for første gang rigtigt tjener sine egne penge og ikke bare et fritidsjob nogle få timer om ugen. Med andre ord har man pludseligt langt flere penge mellem hænderne.

Det kan være meget fristende at bruge hele lønnen som lommepenge på tøj, fester, ferier og sjov. Men gør man det, vil sabbatperiode føles som en fest efterfulgt af gigantiske tømmermænd. Når den første fuldtidsløn tikker ind på kontoen, får man julelys i øjnene og føler sig rig. Men det er ikke bare penge til her og nu.

Efter sabbatperioden skal langt de fleste tilbage på skolebænken og skal til at leve af SU. Det er også her langt de fleste vælger at flytte hjemmefra, og så skal man til at klare et husholdningsbudget, oftest uden hjælp hjemmefra. Man skal altså gå fra at tjene forholdsvist godt med et rigt fritidsliv til at være fattig studerende i en helt ny livssituation, hvor man skal klare sig selv. At gøre overgangen så blid som muligt kan man med fordel følge nedenstående råd:

  • Skab struktur og analyse over forbruget: For at undgå økonomiske tømmermænd til studiestart kan man ligesom med en almindelig husholdning lave et budget. Her kan man afsætte et fast beløb hver måned til både fornøjelser og opsparing med fremtiden som fattig studerende i tankerne og evt. tracke sit forbrug, så man bliver mere bevidst herom. Langt de fleste vælger at blive boende hjemme i sabbatåret, og med et fuldtidsjob er der dermed rig mulighed for at spare op, og dermed skabe sig en buffer i sabbatåret. Hvis man ikke kan lade pengene lå, kan man lave en fast månedlig overførsel til en anden konto, der så fungerer som opsparingskonto. Dermed vil man under studiet både have råd til egen bolig, studiebøger og en enkelt fredagsøl engang imellem.
  • Køb løbende til livet som udeboende: Man kan med fordel vente til sommerudsalget med at købe møbler, men det kan være en god ide at købe lidt løbende ind af nips, indretning og køkkenting hvis man falder over gode tilbud. Dog bør man ikke købe mere end der kan være i den fremtidige bolig, og det kan være svært at vide på dette stadie. Det kan være meget fristende at gå amok i diverse køkkenmaskiner og –udstyr, men man skal spørge sig selv, om man virkelig har brug for det. Det gælder også møbler og større ting.

Læs også: Hvad skal man bruge til studiestart?

Efter sabbatåret

  • Find en billig bolig i centrum – vær tidligt ude: En anden fordel ved et sabbatår er at man ikke skal gå i skolen og svede over hårde eksaminer. Dette kan man også udnytte i forhold til at finde en god billig bolig. Mens gymnasieelever i maj og juni skal fokusere på eksaminer og læsning, kan man i sit sabbatår allerede her begynde at afsøge markedet for en billig og god studiebolig. Boligsituationen i de større byer er som bekendt alt andet end nem så ved at starte sin søgning tidligt, står man med meget bedre kort på hånden end bare et par måneder senere. Ved at få en billig bolig har man i forlængelse af en god opsparing fra sabbatåret lagt et godt fundament for en god studietid, da husleje er en stor post i budgettet, især i storbyerne.
  • Få købt ind til studiestart: Ud over møbler skal man også bruge studiebøger, computer og andet udstyr til selve uddannelsen, alt afhængig af hvilken uddannelse det er. De fleste videregående uddannelsesinstitutioner sender en liste med anbefalede ting der skal købes til studiestart, og de tilbyder tilmed ofte de studerende at kunne købe tingene samlet gennem dem til en billigere pris. Endelig kan man på senere semestre købe flere bøger billigt og brugt.

Ved at følge ovenstående råd skaber man de bedste forudsætninger for en god studietid og dermed en god fremtid. At spare op og begrænse forbruget i sabbatåret giver de bedste muligheder for at klare sig økonomisk gennem studiet. Man kan også supplere SU´en med et studielån, men man får dermed en gæld at tilbagebetale efter endt studie, så måske kan et studiejob nogle timer om ugen også være en udmærket løbende supplering. Selvom et studiejob både giver penge i kassen her og nu samt relevant erfaring på CV´et, skal man ikke glemme at ens hovedbeskæftigelse stadig er studiet.

Se alle artikler om lån →