Sådan handler du sikkert på nettet

Nethandel er i fremgang, da det både er nemt og hurtigt, men der er al mulig grund til at passe på, før man svinger dankortet online. Man kan risikere at få rippet sin konto hvis man handler på en svindelhjemmeside og slet ikke at modtage de varer man har købt og betalt, men der er heldigvis råd og hjælp at hente til sikker handel på nettet. Vi giver dig nu den ultimative guide til sikker handel på nettet. Guiden er delt op i en før- og efterdel, dvs. hvad man skal være opmærksom på før og efter købet.

Før købet

Det vigtigste arbejde ligger før købet gennemføres. Man skal kigge kritisk på hjemmesiden og webshoppen og ud fra nedenstående og sin sunde fornuft vurdere, hvorvidt den er ægte eller om der er tale om et svindelforetagende:

Virker teksten og priserne fornuftige? Virker teksten som originaltekster eller virker det mere som Google Translatede tekster med flere stavefejl og mærkelige eller kringlede formuleringer? Hvis teksterne mest virker som noget der hurtigt er blevet jappet igennem en oversættelsesmaskine, bør man være på vagt. Ligeledes bør man blive mistænksom, hvis priserne er skæve som f.eks. 503,47 kr. En sådan pris er en klar indikator på, at siden er blevet maskinoversat. Tilmed skal man være kritisk over for prisniveauet. Hvis priserne virker unaturligt lave, er der grund til at tro at der er tale om kopivarer. En ting er gode tilbud, men kan man pludselig få dyre mærkevarer til kun 10% af normalprisen, er det nok for godt til at være sandt. Det er ikke ulovligt at købe kopivarer i Danmark, men det føles alligevel lidt som spildte penge, hvis den dyrt indkøbte luksustaske viser sig at være en billig kopi.

Er der fyldestgørende oplysninger på hjemmesiden? Der bør være kontaktoplysninger ang. virksomhedens fulde navn, en mailadresse til kundeservice, et telefonnummer og den fysiske adresse.

Er hjemmesiden dansk og har den et CVR-nummer? Virksomhedens 8-cifrede CVR-nummer, dets identifikationsnummer, bør fremgå af hjemmesiden. Hvis der ikke er et sådant nummer, kan det være et tydeligt tegn på svindel. Selvom hjemmesiden ender på .dk, betyder det ikke nødvendigvis at virksomheden er dansk. Hvis den ender på .dk, kan man altid slå den op på hostmaster.dk og ender den på noget andet, kan man slå den op på whois com.

Er man havnet på den rigtige hjemmeside? Der findes adskillige falske hjemmesider med adresser der minder ekstremt meget om den velkendte ægte adresse, så laver man en tastefejl, kan man nemt ende et sådant sted. Bliver man klar over at man har indtastet sine oplysninger på en falsk hjemmeside, skal man straks kontakte banken for at få sine penge tilbage.

Har hjemmesiden e-mærke? E-mærket sikrer forbrugere en sikker e-handel, og virksomheder med dette mærke forpligter sig til at overholde gældende lovgivning og retningslinjer for bl.a. betalingsformer.

Hvorfra sendes varerne? Selvom hjemmesiden er dansk, betyder det ikke nødvendigvis at varerne sendes fra Danmark. Hvis varerne sendes fra land udenfor EU, kan man risikere at skulle betale told og skat på varerne.

Tjek virksomhedens omdømme: Viser hjemmesiden kundernes anmeldelser? Hvordan er anmeldelserne på sites som Trustpilot? Hvordan er de typiske anmeldelser? Fortæller de om en god virksomhed med gode varer og glade kunder, eller fortæller de om en virksomhed der ikke leverer de bestilte varer til tiden, dårlig kundeservice eller om varer af dårlig kvalitet? Anmeldelserne er naturlige subjektive og skal derfor tages med et vist forbehold, men er alligevel en god indikator.

Læs handelsbetingelserne godt igennem: Som udgangspunkt har man 14 dages fortrydelsesret, men der er en række undtagelser. Er varen ikke omfattet af det, skal det tydeligt fremgå af hjemmesiden. Hvis det er tilfældet og man kun kan returnere dele af købet, skal man kunne få tilbagebetalt det pågældende beløb. Det skal også tydeligt fremgå, hvem der skal betale returfragten i forbindelse med anvendelse af fortrydelsesretten.

Ligeledes skal man være meget opmærksom, hvis man bliver tilbudt medlemsfordele samt billige eller gratis prøver. Bliver man tilbudt disse, skal man læse handelsbetingelserne grundigt igennem, før man køber og derigennem accepterer de pågældende handelsbetingelser.

Sikker betaling – hvad er sikkert? Der er mange måder at betale på, men det er vigtigt at vælge en sikker metode. Man bør altid betale med betalingskort eller MobilePay og aldrig med kontooverførsel eller pr. efterkrav. Hvis man ikke får sine varer eller bliver snydt, kan banken kun hjælpe hvis man har valgt en af de 2 førstnævnte metoder.

At betale med internationale betalings- eller kreditkort er en af de sikreste betalingsmetoder, da banken i tilfælde af misbrug kan hjælpe gennem chargeback. Det gælder også ved MobilePay. Nogle webbutikker har en ekstra sikkerhed, når der vælges Master- eller VisaKort, hvor man får tilsendt en sms ved køb, så man skal verificere at det er kortets ejer der er i gang med at gennemføre et køb. Endelig kan man betale med PayPal, hvor man overfører penge fra sit kreditkort til PayPal-kontoen, men webshoppen ikke får adgang til ens kreditkortoplysninger. Med andre ord overføres kun penge, og ved denne metode gælder de samme regler som ved kreditkortbetalinger.

Det frarådes at lave bankoverførsler, da banken som skrevet ikke har mulighed for at hjælpe ved svindel.

Når man betaler, skal man være sikker på at man betaler på en krypteret side og dermed overfører fortrolige oplysninger. Hvis man kan se en lille hængelås, er det et tegn på en sikker krypteret forbindelse. Afhængigt af hvilken type browser man bruger, vil denne hængelås komme på forskellige tidspunkter og være forskellige steder på siden. Man bør kun oplyse sit kortnummer, på en krypteret forbindelse. Hvis en svindler først har dette nummer, kan vedkommende misbruge kortet.

Når man har lagt bestillingen, bør man altid modtage en bestillingsbekræftelse pr. mail. Man kan dog aldrig være helt sikker på det, så det anbefales altid at taget et screenshot af hjemmesiden når bestillingen er gået igennem.

Deler man browseren med andre? Hvis man sidder på en offentlig computer som f.eks. et bibliotek, en netcafe eller lignende, er det enormt vigtigt at huske at logge ud og lukke browseren efter endt brug, da en anden bruger i modsat fald vil kunne få fat i oplysningerne.

Efter købet

Indtil bestillingen er sendt, skal beløbet kun være reserveret og må først trækkes i det øjeblik bestillingen er afsendt. Det betalte beløb skal være præcist det samme som det angivne ved bestillingen. Her kan det igen være til stor fordel at have gemt dokumentation fra bestillingen. Oplever man at der trækkes et forkert beløb, skal man straks klage skriftligt til webshoppen. Det er meget vigtigt at have sin klage på skrift. Hvis webshoppen ikke accepterer klagen, skal man kontakte banken, som så kan føre pengene tilbage. Er det ikke en mulighed da man måske har anvendt bankoverførsel, er der forskellige muligheder for at få juridisk hjælp, bl.a. politi, forbrugerombudsmanden, Center for Klageløsning eller den europæiske klageportal.

Se alle artikler om lån →