Restgæld ved køb af båd eller bil

Undgå andres restgæld ved køb af brugt bil og båd

Når man køber brugte køretøjer, har man al mulig grund til at se sig for. Ikke alene skal man undersøge det for eventuelle fejl og skader, men man skal i lige så høj grad være på vagt over for sælger. Uanset hvordan man betaler, kan man risikere at hæfte for en restgæld.

Der kan være restgæld i en vare, hvis sælger har optaget lån for at kunne købe den, enten i banken eller hos et finansieringsselskab, og endnu ikke har tilbagebetalt det. Så får man underskriver en aftale om køb af en brugt bil, motorcykel, campingvogn eller fritidsbåd bør man altid tjekke, hvad der er tinglyst ud fra stelnummer eller nummerpladen.

Hvis der er en hæftelse, skal man være forsigtig, uanset om den købes privat eller gennem en forhandler. Hvis salget formidles af en mellemmand, kan der sagtens stadig være restgæld uden at mellemmanden er tvunget til at fortælle om det. I sidste ende kan kreditor kræve det solgt for at få pengene.

Har man været uheldig, kan man prøve at kontakte sælger for at få sine penge igen, men sælger er ofte væk. Selvom det er muligt at gennemtvinge en tilbagelevering, kan det være meget omstændigt, og endeligt er det muligt at gå rettens vej, men det koster mange penge.

For at sætte sig i den bedst mulige situation, kan man få en fagmand til at gennemgå kontrakten og slutseddel samt få dokumentation for alt og dermed forhold sig kritisk til stand, service- og skadeshistorik og restgæld.

Man kan altid selv tjekke om der er hæftelser, for hvor meget, hvornår det er registreret og af hvem. En restgæld behøver dog ikke betyde at man ikke skal købe. Blot skal man være sikker på at den er afviklet af sælger og slettet i Tinglysningsbogen af kreditor. Er det tilfældet, kan man trygt ligge pengene på bordet og gennemføre købet.

Se alle artikler om lån →