Renovering af bolig – hvad skal du overveje?

Renovering af bolig – hvad skal du overveje ?

Ens ejerbolig er en af livets største investeringer. Udover udgifter til at købe skal boligen også vedligeholdes for at bibeholde og stige i værdi. Hvis du står foran en renovering, bør du læse nedenstående guide for at klare processen bedst.

Ved en renovering kan man forny og forbedre sin bolig samt udnytte pladsen bedre for at den passer bedre til sine og familiens behov. Man får ikke nødvendigvis flere kvadratmetre, men pladsen udnyttes bedre, og boligen bliver bedre. Før man kan komme i gang med selve renoveringen, skal man ligge en plan. Der er lovkrav om, hvad man selv må klare, og hvad der skal overlades til professionelle. Man kan enten lade dem klare hele opgaven, eller klare en del selv.

Lav en fornuftig plan og budget

Det allervigtigste ved en renovering er at få lagt en realistisk og fornuftig plan. Man skal prioritere rækkefølgen af renoveringen og overveje, hvad der er nødvendigt, og hvad der kan vente. Hvis det er et meget stort projekt, kan det være en god ide at dele det op i flere små dele, så man slipper for at bo i byggerod alt for længe af gangen. Det er også langt den største fordel at blive helt færdig med et projekt før man påbegynder et nyt. Ellers ender man med en masse hængepartier.
At bygge om og renovere kan ændre boligen og hele dens karakter. De forventede forbedringer bør forhøje husets værdi, men det er samtidig vigtigt at bibeholde noget af husets originale charme og stil. Det er derfor vigtigt med en helhedsplan, hvor alt såsom materialevalg til alle rum
I starten kan det være en god ide at få en arkitekt og en ingeniør med ind i projektet. En arkitekt kan byde ind med inspiration og ideer til indretning og indblik i omfanget og de dertilhørende udfordringer. Hvis der skal laves om på husets bærende elementer og/eller stabiliserende konstruktion, er det en god ide at inddrage en ingeniør i starten af forløbet, mens det senere anbefales at inddrage en bygningssagkyndig, der kan hjælpe med at få byggeprojektet sikkert gennemført. Han sørger for at budgettet bliver overholdt, og at projektet gennemføres planmæssigt. Det anbefales især at inddrage denne ekspertise, hvis renoveringen er omfattende.
Selvom det er dyrt at inddrage eksperthjælp, er det kun en lille del af budgettet. Disse penge er hurtigt tjent hjem igen for til gengæld at det bliver gennemført professionelt og uden for mange fejl. Jo mere man gennemtænker sin plan, jo mere præcist kan man budgettere.

Økonomisk overslag og finansiering

Når det kommer til økonomien, kan det meget hurtigt blive en meget dyr omgang at renovere, så derfor skal man som det første lave et overslag. Det anbefales stærkt at medindberegne en buffer, og her kan det stærkt anbefales at inddrage fagpersoner, f.eks. byggesagkyndige eller de faguddannede ansatte i byggemarkeder, der altid kan give en masse gode råd. Herigennem kan man danne sig et indtryk om, hvorvidt man kan klare det selv, eller skal have professionel hjælp. Det er dog vigtigt at være ærlig over for sig selv om, hvorvidt det virkelig er noget man kan klare selv. Hvis ikke, vil der ofte blive anrettet store skader, og det kan hurtigt blive langt dyrere end selve renoveringen.
Beslutter man sig for at inddrage professionelle håndværkere, bør man få en skriftlig aftale med alle detaljer på plads, så man undgår uenigheder når byggeriet først er gået i gang. For at være helt sikker på, hvad kontrakten dækker over kan man bede rådgiveren læse kontrakten igennem.
Når det kommer til finansieringen af boligrenoveringen, kan man enten optage lån i banken eller i realkreditinstituttet, hvis man ikke kan betale det hele selv. Med baggrund i en vurdering af hvad boligen efterfølgende er værd, vil de kunne informere om lånemuligheder. Har man opsparet friværdi i huset, kan man optage lån på helt normale vilkår, men det mest normale er et mellemfinansieringslån. Her dækkes omkostningerne i renoveringsperioden i form af enten et byggelån eller et forhåndslån.
Er ovenstående ikke en mulighed, er det muligt at optage private lån på forskellige måder. Her vil der ofte være fordelagtige rentesatser, men da det skal betales tilbage relativt hurtigt, kan man risikere store bøder og høje gebyrer, hvis disse frister ikke overholdes.
Selve renoveringen

Renovering af badeværelse

Når det kommer til selve renoveringen, skal man undersøge hvad man selv må lave og hvad der kræver en autoriseret og uddannet professionel såsom kloak-, el-, tømrer- og vvs-arbejde. Her kan man kontakte de enkelte håndværks fagorganisationer for at finde ud af, hvad man selv må udføre. Hertil skal man overveje, hvad man rent praktisk orker at lave selv. Når man endelig har fri fra arbejdet, kan det være stressende med alt for mange ting på to-do-listen, og man skal samtidig være realistisk om sine evner som handyman.
Det er kun få ting der kræver godkendelse fra det offentlige. Det skal kun gøres i tilfælde af væsentlige ændringer i facaden, laver kvist på huset eller øger antallet af kvadratmeter. Indebærer renoveringen ændringer i kloak eller afløb, skal der indsendes elektronisk dokumentation til kommunen om, at det er udført korrekt af en autoriseret person.
Når man så er i gang med projektet, er det vigtigt at have styr på sine forsikringer. Hvis huset ændres meget eller man står midt i en ombygning, kan man risikere at forsikringerne ikke dækker. Man kan med fordel tegne en entreprise- eller en all-risk forsikring, der forsikrer mod tyveri af byggematerialer, skader på byggeriet mm. Normalt dækker håndværkerens forsikringer den slags, men hvis han ikke er forsikret, står man pludseligt skidt.
Undervejs bør man dokumentere fremskridtene gennem fotografier. F.eks. kan man fotografere isoleringen i gulv og vægge med en tommestok, for når der først er blevet støbt, kan man ikke dokumentere fejl ved arbejdet.

Se alle artikler om lån →