Overtræk

Overtræk – sådan styrer du det

Hvis man overvejer at få bevilliget overtræk, er det meget vigtigt at tænke sig grundigt om. De ekstra penge man vil kunne hæve, er ikke penge til rådighed men derimod et lån, som der skal betales renter af, og det kan derfor blive en meget dyr fornøjelse. Man skal derfor overveje meget nøjagtigt, om man har behov for det. Vi vil nu gennemgå de forskellige typer kassekredit og hvordan man kan undgå dem og skaber en sund økonomi.
Hvis man kommer i en absolut økonomisk nødsituation, kan det blive nødvendigt at gøre brug af sit overtræk, og så bør man altid lede efter den billigste løsning. Her skal man grundlæggende skelne mellem bevilliget og ikke-bevilliget overtræk.
Bevilliget overtræk er et midlertidigt overtræk, som banken har givet tilladelse til. Denne type overtræk bør kun anvendes i akutte situationer, f.eks. hvis ens bærbare computer går i stykker midt på måneden og så betaler denne kredit tilbage til d. 1 i den efterfølgende måned. Dette koster typisk et par hundrede kroner, så det er ikke gratis og skal ikke bruges, fordi man lige får lyst til lidt ekstra shopping.

Ikke bevilget overtræk

Ved et ikke-bevilliget overtræk er der derimod ikke indgået nogen aftale med banken, og man kan lave dette overtræk hvis man har et dankort, da der ikke er saldokontrol. Det betyder altså, at selvom der ikke er flere penge på kontoen, kan man stadig bruge det. Til gengæld kan banken spærre kortet i en sådan situation. Her vil banken sende en rykker for det skyldige beløb og et rykkergebyr på 100 kr. Der sendes typisk 3 rykkere, før kortet bliver spærret.

Overvej følgende før du lader dig friste af overtræk….

Kan man betale overtrækket tilbage under de aftalte betingelser? Hvis ikke, kan det få store konsekvenser, både på langt og kort sigt. Overtræk indgår i en kreditvurdering, så hvis man en dag ønsker at optage lån til hus, vil det indgå i vurderingen. Hvis man ofte har overtræk, vil bankrådgiveren ofte tænke at ens økonomi er for ustabil til så stort et lån.
Bliver kortet først spærret, får man ikke lov at få dankort igen lige med det samme. I stedet vil man få udstedt et debet- eller et hævekort, og man vil først kunne få et dankort igen, når man har bevidst at ens økonomi er under kontrol.
Renten er tårnhøj, ofte over 20 %. Derfor kan det langt bedre betale sig at oprette en kassekredit til nødsituationer.

Alternativer til et overtræk

Har man brug for et løbende lån der varer længere end 30 dage, kan man overveje en kassekredit da det oftest er billigere end overtræk. Med en kassekredit får man et ekstra rådighedsbeløb, selvom kontoen er tom, og man betaler kun renter af de penge man faktisk låner, og man bestemmer selv, hvornår man vil betale tilbage. Renten er dog forskellige fra bank til bank, så det anbefales altid at undersøge markedet, før man skriver under på en aftale.
Her kan valget af hævekort også have stor betydning.
Dankortet er som allerede skrevet et debetkort, hvor pengene bliver trukket med det samme. Det er dog ingen saldokontrol, så man kan lave overtræk, og banken skal aktivt gå ind og spærre kortet.
Har man svært ved at styre sin økonomi, kan et debetkort være en god ide, da det kun tillader betaling for de penge der er på kontoen.
På et kreditkort trækkes pengene ikke med det samme, men i stedet har man kredit i et vist antal dage, og derfor har man mulighed for at lave overtræk på typisk 5.000-10.000 kr. Også med denne kort bør man have økonomisk disciplin, da det er nemt at lave overtræk og dermed bruge flere penge end man har.
Med ovenstående i mind skal man gøre sig følgende overvejelser, før man laver overtræk eller for den sags skyld tager kassekredit.
– Lav et budget, overhold det og sørg for at spare lidt op løbende
– Brug kun en kassekredit til uforudsete udgifter, der ikke kan klares på andre måder
– Holde sig fra kviklån og dyre hurtiglån
– Overvej som tidligere nævnt, hvilket slags hævekort der vil gavne økonomien. Har man meget økonomisk selvdisciplin, kan et dankort eller et kreditkort være fint, men hvis man er for god til at svinge kortet til unødvendige ting, bør man kun få et debetkort, hvor der ikke kan hæves over. Her er det som med al anden økonomi vigtigt at være ærlig over for sig selv og kende sine faldegrupper.
– Overvej om det virkelig er nødvendig at købe den pågældende vare. Hvis f.eks. mobiltelefonen har fået en revne, kan den stadig bruges, selvom den måske ikke er så pæn mere. Tænk virkelig over ”nice to have og need to have”.

Se alle artikler om lån →