Økonomiske tips til forældre

Økonomiske tips til kommende forældre

At blive forældre er en af livets største oplevelser. At få et barn sætter livet i nye perspektiver og giver en ny livsopgave. Men at få børn indebærer også en masse nye udgifter, som det er vigtigt at være forberedt på. For at give forældrene den bedste mulighed for at forberede sig på deres nye og vigtigste livsopgave har vi lavet denne guide til, hvad det koster at have børn samt hvordan man får råd til at give dem en god opvækst

Lav et baby-budget

For at kunne budgettere til den kommende familieforøgelse skal man først finde ud af hvilke indtægter og udgifter man har, når to bliver til tre. Ved at gøre dette kan får man en ide om, hvad der skal ligges til side over de næste 9 måneder eller hvor meget der skal tages fra opsparingen. Udgifterne kan deles op i følgende kategorier:
− Engangsudstyr såsom barnedåb og babyudstyr
− Ekstra faste udgifter til vand, el, børneinstitutioner mm.
− Ekstra løbende udgifter til tøj, mad, bleer mm

Ved at sætte sig sammen og overveje budgettet og derigennem få afstemt forventninger til udgifter. Hvis man ikke planlægger, kan man lynhurtigt ende med at købe en masse ting som man faktisk ikke får brug for.

Barselsvilkår for forældre

Før man overhovedet bliver gravid, er det essentielt at undersøge sine barselsvilkår, uanset om man er i arbejde eller er ledig. Som ledig skal man kontakte sin a-kasse eller kommunen, og som lønmodtager sin arbejdsplads.
Som ledig kan man få barselsorlov med barselsdagpenge eller kontanthjælp. I denne periode kan man ikke sendes i aktivering og skal ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Som studerende er man berettiget til barselsdagpenge, hvis man har et arbejde ved siden af studierne. Er ens uddannelse SU-berettiget, kan man dertil få ekstra SU-klip.

Som lønmodtager er man berettiget til barselsdagpenge, hvis man har arbejdet minimum 13 uger før barslen. Som medlem af en a-kasse eller fagforening har man i nogle tilfælde mulighed for barsel med løn.
Udover ovenstående ydelser får man også forskellige former for tilskud.
Afhængigt af sin indkomst får man børnepenge indtil barnet er myndigt. Man får følgende beløb udbetalt ift. barnets alder i år:
− 0-2: 4506 kr. Pr kvartal
− 3-6: 3567 kr. Pr. Kvartal
− 7-14: 2808 kr. Pr. Kvartal
− 15-17: 936 pr. Kvartal

Bor man i almennyttig lejebolig, får man boligsikring, og når man får barn, bliver tilskuddet større. Er man enlig forsøger, kan man få udbetalt yderligere 1339 kr. Pr. Kvartal pr. Barn.

Hvilket babyudstyr skal man købe ?

Med udgangspunkt i ovenstående skal man overveje, hvad man behøver af babyudstyr. Man bør overveje, hvilke elementer og ting der er de mest essentielle og hvad der kan undværes. Her kan man også trække på erfaring fra venner og familie, hvad der af der vigtigst at anskaffe sig. Nedenstående anbefales dog at anskaffe sig:
− Barnevogn
− Babyseng med dyne og sengebetræk
− Babyalarm
− Bleer og blespand
− Vuggestol
− Bilsæde
− En høj stol
− Ammepude
− Sparkedragter og bøvseklude
− Badekar til baby
− Legetøj
− Førstehjælpskasse
− Tøj
− Puslebord og puslehynde
− Zinksalve
− Termometer
− Sutter
− Babynest
− Ammepude
− Myggenet
− Aktivitetstæppe
− Forskellige dråber og vitaminer til mor og barn

Mange af de ovennævnte ting kan man ønske sig af venner og familie til barnedåben, men det vigtigste bør være på plads inden fødslen. Derudover vil ens forældre sikkert gerne hjælpe med gaver og andre ting til det nye barnebarn.

Tjek og sammenlign priser på babyudstyr

Når man ud fra ovenstående har fundet ud af, hvad man har brug for, kan man begynde at sammenligne priser online. De sparede penge kan så bruges på andre ting, både til barnet og til sig selv. Mange ting kan også købes billigt brugt eller lånes af venner og familie. Dette kan også indberegnes i budgettet og man kan lave et skema over forventede udgifter hertil. Bliver noget tilsvarende dyrere, skal disse ekstra penge findes et andet sted i budgettet.

Baby-budgettet til forældre

Når barnet er født og er vokset lidt til, kan man begynde at ligge et realistisk budget over, hvad barnet koster. Man skal se, hvor hurtigt barnet vokser ud af sit tøj og hvor mange bleer det bruger om dagen og derefter justere budgettet til barnet er omkring 12 måneder gammelt.

Start en opsparing

Ud fra ovenstående justerede budget anbefales at oprette en opsparingskonto. Selv et mindre månedligt beløb kan være en stor støtte, både i forhold til de løbende udgifter for barnet samt at oprette en opsparingskonto til barnet. Har man midlerne til det, kan man f.eks. opspare børnepengene som en buffer til senere udgifter. Det vigtigste er dog at have et budget der hænger sammen og er realistisk for den enkeltes økonomi.

Forsikringer som forældre

Som allerede nævnt får man som forælder ansvaret for et lille menneskes liv, og man skal derfor holde tungen lige i munden med mange ting. Skulle der ske noget med enten en eller begge forældre eller barnet, er det vigtigt at være dækket godt ind. Det er derfor vigtigt at tjekke op på sine forsikringer i tilfælde af, at der skulle ske noget.
Nogle forsikringer dækker hele husstanden, mens man med andre forsikringer kan tilføje ekstra brugere. Hvis man er i tvivl om noget, anbefales det at kontakte sit forsikringsselskab. Det anbefales som minimum at have de følgende forsikringer:
− Livsforsikring: Ved at tegne en livsforsikring sikrer man barnet i tilfældet af, at begge forældre dør
− Indboforsikring: Denne type forsikring dækker oftest hele husstanden og dækker både hvad man har i sin bolig og benyttes også, når barnet volder skade på andres ting
− Børneforsikring: Denne type forsikrer barnet, hvis det bliver sygt eller kommer til skade

Daginstitutioner

Når barselsperioden er overstået, skal barnet ud i verden og passes af fremmede. Her kan man typisk vælge mellem daginstitution og dagpleje. Her bør man især overveje, hvad der passer bedst til barnet og forældre. Nogle steder bliver lynhurtigt fyldt op, så man skal skrive sit barn hurtigt op, ligesom med visse børnehaver og privatskoler. Så snart barnet har fået udstedt et CPR-nummer og et sygesikringsbevis, anbefales det at starte med at søge de ønskede institutioner. Hvis man ønsker sig flere børn, er der ofte søskenderabat i privatskoler.

Generelle sparetips

− Udnyt dit netværk og tal med andre forældre: Som allerede nævnt kan man ofte låne eller købe brugt udstyr billigt i sit netværk. Ligeledes kan man få flere gode sparetips fra erfarne forældre.
− Læg en plan: Som forælder ønsker man at give sit barn alt, og man bliver derfor nemt fristet af mange ting og en masse gode tilbud. Selvfølgelig skal barnet have en masse ting, men det er vigtigt at ligge en plan og holde sig til det. Ved at gøre dette får man netop råd til at give barnet, hvad det behøver og lidt ekstra ønsker.
− Lav egen babymad: Når man er færdig med at amme, kan man med fordel lave egen babygråd i stedet for at købe den på glas. Ud over at det er billigere, slipper man for tilsætningsstoffer og ved præcist, hvad babyen får at spise.
− Sælg det gamle: Som barnet løbende vokser af tøjet og ikke bruger gammelt legetøj mere, kan dette med fordel sælges på loppemarkeder eller internettet. Dette giver igen lidt ekstra luft i budgettet og muligheder for at anskaffe barnet nye ting.

Se alle artikler om lån →