Nyt bilkøb er det bedre med renovering af bilen

Bilrenovering er måske bedre end nyt bilkøb?

Lige nu går du måske og overvejer, om du skal købe en ny bil eller få repareret den gamle med de efterfølgende reparationer, der vil komme hen af vejen. Typisk skiftes en bil ud hver 5. år, men rent økonomisk kan en sådan beslutning blive rigtig dyr. Vi vil nu guide dig gennem de vigtigste punkter, når du går med sådanne overvejelser. Det sker med hensyntagen til privatøkonomi, nationaløkonomi og miljøøkonomi. Det kan altid bedst betale sig at købe en brugt bil med et par år på bagen. Bytteprisen på den nuværende og en ny bil stiger år for år.

Reparationsudgifterne skal overvejes

De vigtigste poster i ovenstående beregning er værditabet og reparationsudgifterne, hvor værditabet er det vigtigste. Hvis vi tager en typisk familiebil som en Volvo V70 til 543.900 kr. vil på 4 år tabe 65 % af sin nyværdi, hvilket er 353.535 kr. Ifølge FDM vil der i de første 4 år være årlige reparationsomkostninger for 10.000 kr. og fra femte til tolvte år vil de være 13.500 kr.

Jo ældre bilen bliver, jo mere udsat bliver den og jo flere reparationer kræver den. Hvis man beholder bilen i 12 år, bliver de samlede udgifter 737.211 kr., hvilket dækker ofte finansieringsomkostninger samlet set med en udbetaling på 20 %, ovenstående forventede reparationsomkostninger minus bilens værdi efter 12 år. Hvis man sælger ovenstående Volvo efter 10 år, vil man kunne få en tiendedel af den oprindelige pris.

Selvom det er sjovere at køre rundt i en ny bil, er det en langt dyrere løsning. At skifte ovenstående Volvo ud tre gange på de 12 år koster 1.310.399 kr., hvilket er næsten 600.000 kr. mere end at beholde den samme bil hele perioden.

Mange skifter bilen, fordi man frygter større reparationsudgifter med tiden, hvilket også oftest bruges som måde at retfærdiggøre køb af en ny bil, men som ovenstående regnestykke har vist, er værditabet den største økonomiske belastning. Da vi har meget høje registreringsafgifter i Danmark, giver en kunstig høj pris for bilens reelle værdi, især på dyrere biler.

Bilkøb og værditab

Den billigste måde at anskaffe sig en bil på er at købe en bil, der allerede har mistet størstedelen af sin værdi efter de første fire år, men stadig er i pæn stand uden behov for de store reparationer.

Se alle artikler om lån →