Ny eller brugt bil

Ny eller brugt bil – hvad skal der overvejes ved bilkøb?

Ved køb af en bil er det nødvendigt at gøre sig overvejelser om forskellige ting. At anskaffe sig en ny bil er en stor beslutning, og det endelige valg skal gerne afspejle ens virkelige behov og økonomiske formåen. Men før man kommer frem til valget af den endelige bil, skal man gøre sig nogle overvejelser.
I det følgende vil vi gennemgå de vigtigste ting at overveje, før man anskaffer sig en ny bil. Helt grundlæggende er valget af ny bil en kombination af sikkerhed, økonomi og behov, og det kan beregnes ud fra nedenstående værdier:

  • 1. Brændstofforbrug – Udover købsprisen er der løbende udgifter til bl.a. benzin. Det er derfor essentielt at finde ud af hvor langt den ønskede bil kører på literen.
  • 2. Bilmodel – Hvor mange mennesker og hvor meget bagage skal der være plads til?
  • 3. Garantibevis – Til nogle biler er der tilknyttet mere end den 2-årige reklamationsperiode. I sådanne tilfælde vil man undgå at skulle betale for at få repareret tekniske fejl i et vist antal år.
  • 4. Brugeranmeldelser – Udover tjekke ovenstående tekniske specifikationer kan det også være en god ide at læse andre brugeres anmeldelser af en bestemt bil. Det kan enten af – eller bekræfte, om det er et godt køb.
  • 5. Bilmærke – Mange har ønsker og foretrukne valg i forhold til brand, men mindre populære brands kan være langt billigere og lige så gode køretøjer.

Når man ud fra ovenstående har fundet ud hvilken bil det skal være, kan man begynde at overveje om det skal være en ny eller brugt bil. Et tredje alternativ kan være en leasingbil, hvis man har faste kørselsbehov. Du kan læse mere om det at have leasingsbil her.

Der findes ikke noget entydigt svar på, hvorvidt det er smartest at købe en ny eller brugt bil. Oftest er det et spørgsmål om økonomi. På den korte bane er det billigst at købe en brugt bil, men på længere sigt kan det sagtens være anderledes. Når bilen kører ud fra bilforhandlerens lokaler, mister den allerede 20 % af sin værdi, men det er egentlig kun relevant, hvis man overvejer at sælge den inden for 3-4 år, da den i denne periode vil være billigere pr. kørt kilometer end en brugt bil.

Generelt er fordelen ved nye biler, at de leveres med nyvognsgaranti. I flere år vil der derfor kun være serviceomkostninger, og det vil vare lang tid før der bliver behov for vedligeholdelse såsom nye dæk, udstødning mm. Til gengæld risikerer man at måtte æde en stor del af afskrivningen, når den skal sælges igen pga. svingende markedspriser.

Ved brugte biler er fordelen, at markedet presser en lidt dyrere bil ned i pris. Til færre penge kan man altså få en større bil med større komfort, hvis man køber den brugt. Ligeledes vil den tabe forholdsvist mindre end en fabriksny bil, hvis den skal sælges inden for få år.

Ulempen er dog, at der kun er en kort eller reklamationsperiode på brugte biler. Man ved ikke, hvordan den tidligere ejer har kørt den, eller hvor ofte den skal på værksted. Dertil kan bilens markedsværdi hurtigt ændre sig.

Der er både praktiske og økonomiske overvejelser inden over, når beslutningen skal tages. Hvis budgettet rækker til den ønskede bil, er det oftest en fordel at købe bilen fra ny, da der både er garanti og 2 års reklamationsret. Dertil kommer mindre vedligeholdelsesudgifter. Dog skal man være opmærksom på, at en nyere bil oftest kører længere på literen end en bil der er blevet kørt til, så hvis man pendler meget er det en meget god ide med en ny bil. Det giver oftest et fast og stabilt bilbudget med en ny bil, men der kan være en fælde i dyre serviceaftaler. Det er derfor vigtigt at nærlæse, hvad man skriver under på.

Køb en brugt bil med 1-2år på bagen

Det kan derimod være en god ide med en brugt bil med 1-2 år på vejene, hvis man ikke kører så mange kilometer. Hvis man ikke kører så meget, vil de få kilometer ikke have den store indvirkning på den fremtidige afskrivning, men bilen skal naturligvis stadig være sikker. Ved brugte biler er det dog vigtigt at få lavet et fornuftigt bilbudget, hvor der er plads til uventede reparationer.

Konkluderende kan det siges, at det er smartest at købe en ny bil, hvis man har økonomi til at købe en bil der passer til sine behov og ønsker, og hvis man ønsker at beholde den i minimum 2-3 år. Hvis kørselsbehovet ikke er så stort og man ikke ønsker så stor værdiafskrivning, kan det bedre anbefales at købe en brugt bil. Endeligt er det muligt at lease en bil, hvis man har stabile kørselsbehov uden de store udsving.

Se alle artikler om lån →