Minilån

Hvor finder man et billigt minilån online ?

Det er nemt og hurtigt at optage lån online, og det kan give lidt ekstra luft i privatøkonomien. I denne artikel giver vi dig oplysninger, så du har mulighed for at optage det billigste og bedste lån.

At optage lån online har efterhånden været muligt i mange år. I dag er der utallige lånemuligheder og forskellige muligheder for at sammensætte lånet, som man selv ønsker. Disse uendeligt mange muligheder giver også forbrugeren mange muligheder, som er vigtige at undersøge, før man bestemmer sig.

Blandt de mange lånemuligheder har det traditionelt set været bankerne der har stået for at udlåne, men med tiden er digitale lån blevet mere og mere almindelige. Lånemarkedet og de dertilhørende muligheder er derfor konstant under udvikling med nye muligheder, der kommer løbende til.

Det billigste og bedste lån – til dig
Hvad der er det bedste og billigste lån er desværre ikke noget enkelt spørgsmål at svare på, for der findes ingen universalløsninger til bedste lån. Man er nødt til at tage udgangspunkt i den enkelte persons behov og økonomiske formåen. Der er stor forskel på kortsigtede og langsigtede lån, og her spiller forholdet mellem renter og gebyrer en stor rolle. Nogle mennesker foretrækker at betale et lån hurtigt ud, mens andre hellere vil betale mindre, men til gengæld over en længere årrække. Hvis man ønsker at betale over en længere årrække, vil det derfor være bedst at optage lån med en lav rente og et højt optagelsesgebyr, mens det for et kortsigtet lån vil være bedst med en høj rente og et lavt optagelsesgebyr. Men jo billigere begge disse er, jo bedre er lånebetingelserne, uanset hvilket lån man optager. Helt grundlæggende kan man sige, at man skal kende den enkelte persons behov og økonomi for at finde det bedste og billigste lån.

Det billigste lån
Lånemarkedet har ændret sig meget gennem årene, og hvor online-lån før blev anset som dyrt og risikofyldt og bankernes lån som de stabile og trygge, er det i dag et godt alternativ til bankernes lån, hvis den øvrige økonomi ellers tillader det, og lånet passer hertil. Man kan dermed sige, at hvor man i gamle dage var meget loyal over for sin bank og havde alle sine økonomiske anliggender samlet et sted, er markedet blevet meget mere liberalt, og man har typisk også økonomiske anliggender delt mellem sin bank og andre låneudbydere. Dertil kommer også, at bankerne efter finanskrisens udbrud i 2008 nu stiller højere krav til at udbyde lån, hvilket gør det svært og for nogle kunder umuligt at optage lån, hvilket kan gøre det nødvendigt at optage dem andre steder. Endeligt findes alle nødvendige oplysninger på nettet, hvilket gør at man ikke behøver have personlig kontakt til sin bank.

Som nævnt er det essentielt at afsøge markedet og have overblik over egen økonomi, før man bestemmer sig for at optage et lån. For at finde det bedste lån i den enkelte situation er det derfor altafgørende at have et realistisk billede af egen økonomi. Her er den bedste metode oftest at lægge et budget med indtægter og udgifter. Man kan både gøre det på gammeldags maner med Exel-ark, eller man kan downloade apps til sin telefon. Ved at stille indtægter op over for udgifter får man lynhurtigt et billede af sin økonomi på både kort- og langsigtet basis. Hvis man gør det over 12 måneder og regner gennemsnitudgifterne ud pr. måned. Her vil man også kunne se sit rådighedsbeløb, når alle faste udgifter er betalt, da det er en indikation på, hvor meget man vil kunne afdrage på et lån pr. måned, når man samtidig skal have penge til at leve for. Her skal også indgå overvejelser om ens egen økonomi på både kort- og langsigtet basis, hvis der f.eks. kan forventes at komme ændringer.

Når man har regnet ud, hvor meget man kan afdrage pr. måned, kan man begynde at indhente lånetilbud. Men her begår mange folk den fatale fejl ikke at overveje hvor meget de kan afdrage, før de optager lånet. Når man har et realistisk billede af sin økonomi, skal man også overveje hvordan man ønsker lånet skal afdrages og ikke mindst hvor stort det skal være. Det er gratis at indhente lånetilbud fra alle onlineudbydere, og ved at oplyse det ønskede lånebeløb og lånets løbetid, kan de enkelte udbydere udarbejde et lånetilbud. Et lån er først gældende, når man har skrevet under, så der er derfor rig mulighed for at indhente tilbud og sammenligne, uden at man binder sig til noget. Her kan det også være en god ide at undersøge lånevirksomheden på sider som Trustpilot, hvor kunder kan dele deres oplevelser af virksomheden.

Det billigste lån er det lån med de laveste årlige omkostninger (ÅOP) i procent, som er de årlige rente- og oprettelsesomkostninger ved at have lånet. Her er det dog essentielt at lånene har samme løbetid og størrelse for at kunne sammenligne dem. Efter indhentelse af forskellige lånetilbud skal man overveje, om der er specielle forhold at tage højde for, f.eks. muligheder for at betale lån hurtigere ud, om der er rentefri perioder i lånet og lignende. Man skal også overveje, om man ønsker en fast månedlig rente eller måske kassekredit, så det laveste ÅOP er ikke altid det bedste lån i enhver situation.

Vi vil nu gå videre til at beskrive forskellige lånetyper:

Mobillån
Et sms lån er et online-lån, der hurtigt kan skaffes med mobiltelefonen ved typisk at skulle indtaste sin Nem-ID, CPR-nummer, bank og kontaktoplysninger. Den elektroniske proces gør hele processen nem og hurtig, da det kun tager få minutter at udfylde ansøgningen, og hvis ansøgningen godkendes er pengene på kontoen inden for kort tid. Ved at angive disse oplysninger giver man samtidig låneudbyderen lov til at hente yderligere oplysninger om indkomst, gæld og eventuelle RKI-registreringer for at kunne lave en elektronisk kreditvurdering. Hvis låneansøgningen godkendes, vil man få tilsendt et lånetilbud med præcise angivelser med den præcise pris og betingelser, og hvis man er indforstået med disse, kan man underskrive aftalen.

Forbrugslån uden sikkerhed
Enkelte låneudbydere stiller ingen krav om at dokumentere indkomst. Hvis man blot angiver sit Nem-ID, vil udbyderen selv indhente de oplysninger, som de måtte finde nødvendigt.

Gratis lån
Selvom det lyder usandsynligt, er det faktisk muligt at optage gratis lån. Med dette lån kan man låne op til 15.000 kr, der tilbydes normalt som en kassekredit, der typisk er gratis de første 30 dage, men derefter løber der renter på, så helt gratis er det alligevel ikke, hvis man overskrider de 30 dage. Hvor høj renten er, afhænger af den enkelte låneudbyder.

Hvilke krav er der for at optage lån
Selvom det er uforpligtende at ansøge om lånet, er der en række krav der skal være opfyldt for at kunne få lånet. De kan være forskellige fra udbyder til udbyder, men de fleste falder inden for nedenstående:
– Man skal være myndig, dvs. minimum 18 år, og enkelte låneudbydere har også en højere aldersgrænse.
– Man skal have dansk CPR-nummer og en dansk folkeregisteradresse.
– Man skal have et dansk telefonnummer og en aktiv mailadresse.
– Det er også et krav hos de fleste udbydere, at man har Nem-ID til at ansøge om lånet online. Hos enkelte er det dog også muligt at ansøge uden.
– Der kan være krav om indkomst hos nogle låneudbydere, men dette krav er typisk ikke særlig højt.

Stort set ingen låneudbydere vil godkende et lån til personer, der er registreret som dårlig betaler.. Hvis man ikke betaler sin gæld og/eller sine regninger, kan kreditoren anmelde kunden. Før man kan registreres som dårlig betaler, skal kreditoren have sendt 2 rykkere. Er man først registreret her, vil ens lånemuligheder være lukkede, og det vil derfor være noget nær umuligt at købe hus, bil og låne penge til andre af livets store investeringer. En normal registrering som dårlig betaler varer 5 år medmindre man betaler sin gæld af. Det er ikke som en straffeattest, hvor man vil have pletter i et vist antal år frem, men derimod vil man kunne optage lån igen, så snart at den registrerede gæld er betalt af.

Hvis man er så uheldig at blive registreret som dårlig betaler, er det dog ikke en løsning bare at acceptere det. Selvom ens gældsituation kan virke håbløs, er det altid bedre at kontakte kreditor for at høre om mulighederne for en anden afdragsordning eller andre løsninger. Det er aldrig en holdbar økonomisk løsning at lade sin situation sejle og være ligeglad. Viser man initiativ over for sine kreditorer, vil de typisk også være mere indstillede på at indgå kompromisser. Hvis man intet gør, vil lånet blot trække dyre og høje renter, som bliver stadig sværere at afdrage.

Se alle artikler om lån →