Lån til sommerhus

Lån til sommerhus

Måske går du lige nu og overvejer at købe et sommerhus? At få et lille hus i et dejligt område til forlængede weekender og hyggelige ferier samt masser af dejlige oplevelser med venner og familie kan være en dejlig berigelse, men ligesom med alt andet er der en økonomi at tage hensyn til. Ligesom ved køb af et helårshus skal der formentlig optages lån, så køb af sommerhus handler om meget andet end at finde det rigtige hus. Udover det rent praktiske at skulle sætte sig ind i de gældende danske regler for køb og ejerskab af sommerhus, skal man også grundigt overveje finansieringen og især hvilket lån man skal vælge. Vi vil nu gennemgå, hvordan man finder det bedste lån til køb af sommerhus, og hvad man ellers skal være opmærksom på før man køber sommerhus.

Lån til sommerhus:
Når man skal optage lån til erhvervelse af sommerhus, består finansieringen typisk af 3 ting:

1. Banklån – Lån optaget i banken, enten som lån til noget konkret eller penge som man kan bruge. Du kan læse mere om pantebreve her på siden.

2. Realkreditlån – Lån optaget i realkreditinstitut med pant i fast ejendom. Læs mere om realkreditlån her.

Desuden finder der forskellige underkategorier af realkreditlån, som vi vil gennemgå her:
– Fastfrosset obligationslån: Et realkreditlån med fast rente i hele lånets løbetid
– Rentetilpasningslån: Realkreditlån med variabel rente, der oftest er lavere end renten på et fastfrossent lån, men man ved ikke, hvordan det vil udvikle sig.
– Prioritetslån: Et pengeinstituts lån, der tilbydes på realkreditlignende vilkår

3. Egenbetaling – Opsparing eller kontanter man har til rådighed og kan investere i f.eks. bolig

Ved et sommerhus kan man modsat ved køb af et helårshus kun låne op til 75 % af sommerhusets værdi i realkreditlån modsat de 80 % til et helårshus. Resten finansieres enten ved kontant udbetaling, pantebrev og/eller boliglån. Op til 25 % af sommerhusets værdi kan finansieres som realkreditlån, men prisen varierer meget, da de forskellige kreditforeninger beregner bidragssatsen forskelligt. Hos de forskellige realkreditinstitutter tilbydes forskellige varianter og sammensætninger af dette lån. Alt efter hvordan ens øvrige økonomi er sammensat er det meget vigtigt at vælge det mest passende lån hos det bedste realkreditinstitut. Hvad der er det bedste lån for naboen, er derfor ikke nødvendigvis det bedste for dig.
Ligeledes er det vigtigt løbende at undersøge, om der findes et bedre og billigere alternativ, både i egen bank og hos konkurrerende. Et sådan lån løber normalt over flere år, og i denne tid kan det ikke undgås, at der sker ændringer i økonomien. Ligeledes er det også sandsynligt, at der sker udvikling i ens privatøkonomi. Et lån skal naturligvis optages ud fra ens nuværende økonomi, men der vil unægteligt komme ændringer i løbet af låneperioden, så det er vigtigt hele tiden at have fingeren på pulsen og undersøge markedet.
Udover at skulle finde det bedste tilbud her, skal man også kunne finansiere de sidste 25 % selv. Enten belånes det som almindeligt boliglån eller via egenbetaling og/eller lån i en anden bolig. Her vil det være relativt meget dyrere at tage et boliglån frem for et realkreditlån.

Udover de rent økonomiske overvejelser er der også en række praktiske ting at tage hensyn til. Ligesom ved et helårshus koster det ikke bare penge at købe huset, men der skal løbende betales udgifter til vedligeholdelse og andre udgifter. Ligeledes skal man være opmærksom på, at det er ulovligt at bo i et sommerhus d. 1. oktober- 31.marts, bortset fra weekender og korte ferier. Hvis man alligevel gør det, kan man blive idømt bøder, der er afhængige af ens indkomst. Har man haft huset i minimum 8 år, er det dog muligt at bo i sommerhuset fuld tid, hvis man opfylder visse betingelser. For at få lidt mønt på kistebunden er det også muligt at udleje sommerhuset, mens så skal det indberettes til skat, og det giver også ekstraarbejde i form af papirarbejde og evt. rengøring.

Før man anskaffer sig sommerhuset og optager et lån skal man derfor virkelig overveje, om man ønsker det og ønsker at bruge sommerhuset. Hvis man blot ønsker at holde ferie et par gange om året, er det langt billigere bare at leje et sommerhus.

Se alle artikler om lån →