Lån til bryllup – skal eventyret finansieret med lån?

Lån til bryllup – skal eventyret finansieret med lån?

Måske står et af dit livs vigtigste dage for døren. Du skal giftes med den eneste ene, og brylluppet skal være en uforglemmelig dag og en af livets allerstørste fester. Men det er desværre ikke gratis at holde et uforglemmeligt bryllup. Hvis man ikke har en opsparing eller ønsker at bruge den på andre ting, er der dog mulighed for at låne pengene. Vi vil nu gennemgå forskellige muligheder, når man skal have finansieret sit drømmebryllup. Der er nemlig flere finansieringsmuligheder, ligesom der også er gode muligheder for at få drømmebrylluppet på et mindre budget.

Det kan være svært at overskue
Adskillige brudepar oplever også at overskride deres bryllupsbudget. Undervejs i planlægningen dukker der ofte nye ting op, som man ikke havde planlagt, da det er essentielt, at der ikke mangler noget på den store dag. Det er derfor helt normalt at optage lån i forbindelse med planlægning af bryllup.

Hvad koster et bryllup?
Et bryllup kan i teorien være helt gratis, men mange mennesker ønsker at fejre denne specielle og store dag med venner og familie, så det er derfor sjældent gratis. Bruden og gommen skal derfor i fællesskab ligge et bryllupsbudget; både for at finde ud af, hvilket bryllup de vil have, men også for at styre udgifterne. Uanset om man bruger af sin opsparing eller optager lån er det essentielt at få lagt et budget fra start af. Dette kan naturligvis justeres undervejs, men hvis man ikke planlægger fra start af, risikerer man meget nemt både at der mangler noget på den store dag samt at udgifterne løber fuldstændig løbsk.

At blive gift er i sig selv gratis. Hvis man vælger at blive gift i en kirke, koster det intet, blot den ene af bryllupsparret er medlem af Folkekirken og dermed betaler kirkeskat. Hvis man vælger at blive viet på rådhuset, er det også gratis. Det er derimod pynten, tøjet, bryllupsrejsen og festen for venner og familie, der koster penge. Et bryllup med alt inkluderet koster i gennemsnit 52.000 kr., hvor et kirkebryllup typisk vil være dyrere end et rådhusbryllup. Dertil er der stor forskel, hvor man ønsker at prioritere. Nogle par lægger meget vægt på den perfekte ramme om brylluppet med perfekte og romantiske omgivelser, mens andre hellere vil bruge energien og pengene på en gourmetmiddag for alle gæster og at de kan have hhv. en flot kjole og smoking på.

Helt grundlæggende er der 2 måder at angribe planlægningen på. Enten kan man starte med at se på, hvor mange penge der er til rådighed og planlægge ud fra det, eller man kan lægge nogle brede penselstrøg ud fra, hvad man ønsker og så lave et budget ud fra det. Uanset hvilken metode man vælger, er det som nævnt vigtigt at have en nogenlunde fornemmelse af, hvad man forventer at bruge, så man undgår alt for store økonomiske og praktiske overraskelser undervejs.

Hvis der stadig er 1-2 år til brylluppet, anbefales det at spare op til det. Men hvis man er sent ude, kan lånefinansiering være en nødløsning. Hvis man overvejer lån til bryllup, er der følgende muligheder:

– Banklån
Ved at låne de nødvendige penge i banken fås lånet normalt til en forholdsvis lav rente, men der er samtidig krav om at stille sikkerhed. Det er en fordel at gøre dette i egen bank, da man så automatisk har en større “loyalitet”.

– Hurtiglån
Hvis det ikke er muligt at låne det ønskede beløb i banken, kan hurtiglån (kviklån) være løsningen. Denne type lån kan optages gennem forskellige finansieringsselskaber og låneudbydere. Her kan man lynhurtigt låne mellem 5.000-40.000 kr. uden at skulle stille sikkerhed eller redegøre for, hvad pengene skal bruges på. Faktisk kan man nogle steder låne helt op til 300.000 kr. uden at skulle stille sikkerhed, men det er dog meget få bryllupper, der løber op i et så stort beløb. De fleste udbydere tjekker hele ikke, om ansøgeren står registreret i RKI, så det er næsten muligt for alle at optage hurtiglån. Denne type lån optages oftest over internettet, så man slipper også for lange samtaler med sin bankrådgiver om, hvad pengene skal bruges på
Ulempen ved disse lån er de meget høje renter og de meget større omkostninger end ved banklån.

Læs mere om de forskellige fordele og ulemper ved kviklån her.

– Crowdlending
Ved at oprette en oprette en sag kan man være heldig at finde private investorer på en crownlending platform, der vil investere og dermed låne pengene til brylluppet ud. Hvis man f.eks. vil låne 50.000 kr. og en person vælger at indbetale 50 kr. til lånet, vil de modtage 1 % af afdrag og renter.

Bryllupsudgifter
Som tidligere nævnt er det gratis at blive viet, men hvis man ønsker at blive gift udenfor sit sogn, kan der godt løbe afgift på, især hvis kirken og den ønskede præst er meget efterspurgte. Hvis ovenstående er tilfældet, kan man meget nemt skulle betale omkring 10.000 kr. for præst og kirke. Man har krav på at kunne blive gift i sit sogn, hvor præsten ikke har krav på betaling, så det er virkelig værd at overveje, hvor man ønsker at blive gift. Ligeledes er det som tidligere nævnt kun et krav, at enten gom eller brud er medlem af Folkekirken, og så kan kirken ikke kræve betaling.

Endelig kan det være en ide at overveje, hvornår og om man ønsker at foretage navneændring. Indtil 3 måneder før vielsen er det gratis at få foretaget navneændring, mens det derefter koster en afgift.

Muligheder for at spare i bryllupsbudgettet
Hvis man gerne vil holde et smukt bryllup, men ikke har så mange penge, er der også hjælp at hente. Vi har indsamlet en række råd til de poster, der traditionelt set er de tungeste i et bryllupsbudget til inspiration til at spare penge.

Mad & drikke:
Hvorvidt det er billigst og praktisk muligt at stå for enten hele menuen eller dele heraf selv, afhænger af hvad man ønsker at servere. Hvis man ikke ønsker at servere fin og kompliceret gourmetmad af høj kvalitet, kan man sikkert finde hjælp blandt familie og venner til at lave det. Det er også en mulighed at bestille en af retterne, f.eks. hovedretten fra et cateringfirma, og så selv stå for forret og dessert, da de traditionelt er nemmere at lave.

Mht. drikkevarer har de fleste store supermarkeder og butikskæder en ordning om at tage uåbnede flasker tilbage, så længe man aftaler det på forhånd.

Tøj:
Normalt også en af de tungeste poster i bryllupsbudgettet, i hvert fald for kvinders vedkommende. Genbrug er meget oppe for tiden, så det er bestemt en mulighed at købe sit bryllupstøj brugt, da det vil være meget billigere end at købe smoking eller brudekjole fra ny. Hvis man ikke bryder sig om ideen om brugt tøj, kan man alternativt holde øje med udsalg. Både de store kæder samt små skræddere holder flere gange om året udsalg, hvor det er muligt at finde drømmeoutfittet uden at skulle betale en formue for det. Udover selve kjolen og smokingen skal der oftest også købes sko til gommen samt slør, smykker og lingeri til bruden.

Pynt:
Hvis man er kreativt anlagt, er der en del penge at spare. Til de fleste bryllupper hører bordpynt og blomsterdekorationer til. Det er naturligvis en meget tidskrævende opgave at lave det hele selv, og hvis man op til den store dag ikke har tiden, kan det være en god ide at uddelegere den opgave, enten til en professionel eller til familie og venner. Hvis man holder festen i en restaurant, er bordpynt ofte inkluderet i prisen. Det er absolut værd at undersøge. Hvis man lader en professionel blomsterdekoratør klare både udsmykningen og brudebuketten, vil man ofte kunne forhandle sig frem til et nedslag.

Især hvis man ønsker et smukt bryllup udenfor i en stor pavillon er der intet smukkere end en masse pynt som f.eks. lyseholdere. Brugskunst er dog dyrt, så der kan være mange penge at spare ved at gå i genbrugsbutikker. Hvis man ikke er så glad for genbrug, er der ofte billige alternativer i butikker som f.eks. IKEA.

Brudebuket:
Der er intet bryllup uden en brudebuket, som alle brylluppets singlekvinder står i kø for at gribe uden for kirken, når vielsen har fundet sted. Det er meget individuelt, hvordan man ønsker den skal se ud. Nogle ønsker en klassisk bunden brudebuket, mens andre foretrækker markblomster. Hvis den skal laves af en professionel, skal man regne med en mindstepris på 600 kr., men det vil også afhænge af blomster og årstid. Her anbefales det at indhente flere tilbud.

Brudens hår og makeup:
Hvis man ønsker at få ordnet hår og makeup af en professionel, vil det koste omkring 1200 kr. Hvis man ikke ønsker at bruge pengene på det, kan man også få en veninde til at ordne det.

Invitationer/takkekort:
Hvis man ønsker at gøre det billigt og selv er meget kreativ, kan man lave hjemmelavede invitationer og takkekort. Her skal man kun betale for materialer og porto. Dyrere løsninger kan være at designe dem selv på internettet med egne billeder eller at købe invitationer med navne og location på.

Musik:
At have et fedt liveband til at spille koster en del penge, selvom det er muligt at hyre et amatørband for færre penge. Men ønsker man liveband, må man forvente at komme af med mindst 10.000 kr. Et billigere alternativ er en jukeboks til 2.000 kr., hvilket giver også giver flere muligheder for at vælge hvilken musik I vil høre. Endelig kan man lave en playliste på en enhed, der kan afspilles. Det kræver kun et musikanlæg, og så kan man sammensætte musikken fuldstændig som man vil.

Dansetime:
At danse brudevals er obligatorisk efter et bryllup, og de fleste par foretrækker at træne med en professionel, før de skal vise den for hele bryllupsselskabet. 1-2 private lektioner hos en dansker koster omkring 600 kr., men hvis man har mod på det, kan man downloade gratis instruktionsvideoer fra internettet hjemme i stuen.
Fotograf:
For de fleste brudepar er det essentielt at få taget en masse dejlige og mindeværdige billeder af dem selv, deres gæster og festen. At hyre en professionel fotograf er meget dyrt. Om det er på timebasis eller man bestiller en bryllupspakke, hvor fotografen er med under hele festen, er det en dyr affære på omkring 6.000 kr. En anden måde at få fotos fra den store dag til minde er ved at bede gæster og familiemedlemmer om at tage billederne. På denne måned får man flere forskellige billeder af gæsterne fra flere vinkler, men det vil være synd at bede en enkelt gæst sørge for al fotografering, da vedkommende så ikke vil kunne nyde festen.

Bryllupskage:
For en bryllupskage til 50 mennesker vil man skulle betale omkring 2.500 kr. Der kan dog justeres meget på denne post, så det er en god ide at indhente tilbud fra forskellige konditorer. Alternativt kan man få venner og familiemedlemmer til at bage en eller flere kager til brylluppet. På den måde er det gratis, og der er dertil også kager for enhver smag.

Bryllupsrejse:
Hvad en bryllupsrejse koster, afhænger meget af destinationen og hvor længe man er af sted. Mange par vælger dog at vente lidt med bryllupsrejsen, da man lige har holdt en kæmpe fest for mange mennesker. I sådanne tilfælde vil man kunne lave en kombineret charter- og bryllupsrejse, der også giver lidt mere luft i budgettet.

Transport:
Kun fantasien sætter grænser for transportmidler til og fra kirken. Blandt de mere traditionelle metoder er karet og limousine, hvilket normalt koster omkring 2.000 kr. Kender man nogen med en flot bil eller en stilfuld karet, er det også en mulighed at få det billigere derigennem.

Vielsesringe:
Der er ofte mange penge at spare, hvis man afsondrer markedet, før man går ned til den lokale guldsmed og bestiller sine ringe. Ofte er det billigere at bestille dem over internettet, og det er også en mulighed at få smeltet gamle guldsmykker om til vielsesringe.

Location:
Normalt skal man bruge 2 steder, når man bliver gift:
1. Til selve vielsen skal man som nævnt enten i kirke eller på rådhuset
2. Festen efterfølgende

Ved at holde festen samme sted som vielsen kan man spare penge på transportudgifter. Dertil kan man også spare penge på festen ved at holde den udendørs, hvis man kender nogen der har plads nok. Ligeledes kan det være billigere at leje et stort udlejningstelt og den dertilhørende service i stedet for et festlokale og så få catering leveret.

At holde sit drømmebryllup er naturligvis ikke kun et spørgsmål om penge. Et bryllup skal naturligvis handle om at fejre kærligheden til sin eneste ene sammen med sine nærmeste, men for at den overdådige fest ikke følges af gedigne økonomiske tømmermænd og en svær økonomisk start på tilværelsen som ægtepar, er det værd at overveje ovenstående. Ofte er det muligt at gøre brug af vennetjenester og tænke kreativt for at få det ønskede bryllup til langt færre penge end man troede. Det er dog som nævnt vigtigt at ligge et budget fra starten af og undersøge alle sine muligheder for at skabe gode rammer om den perfekte dag.

Se alle artikler om lån →