Kreditkort

I den moderne verden er det et nødvendigt musthave med et kreditkort – man kan simpelthen ikke klare sig uden de fleste steder. Det giver også adskillige fordele at have, så man bør i hvert fald sætte sig ind i disse fordele, før man afskriver det som en mulighed.

Vi vil nu gennemgå de vigtigste fordele og ulemper ved kreditkort. Dem bør du som minimum gennemgå, før du afskriver dig muligheden. Først vil vi dog gennemgå helt kort hvad et kreditkort er, hvad det kræver og endeligt redegøre for og diskutere fordele og ulemper.

Grundlæggende er et kreditkort en betalingsform, hvor man gennem køb på et kort har kredit i op til flere dage, inden pengene reelt trækkes. Her er der store forskelle på, hvornår pengene trækkes, da det afhænger af kortet og den konkrete aftale med udstederen. Da pengene ikke trækkes med det samme, kan man derfor komme til at bruge flere penge end man reelt har.

Modsat et kreditkort findes denne kredit ikke på et debitorkort, da pengene trækkes øjeblikkeligt. Derfor hænger kassekredit ofte sammen med kreditkort. Bruger man kreditkort, betaler man for varer og kan dermed trække på kreditten, hvis der ikke er penge på kontoen, men det er også muligt at have kassekredit uden at få kredit på selve købet.

Nedenstående er de mest anvendte kreditkort med hver sine fordele og ulemper, selvom de grundlæggende har de samme egenskaber. Her kan det være en god ide at henvende sig til en dygtig rådgiver for at finde det bedste kort til sine konkrete behov.

– MasterCard
– VISA
– AcceptCard
– Diners Club
– American Express
– Norwegian-kort

I langt de fleste tilfælde er der ikke andre krav til at få udstedt et kreditkort end at man er myndig og kreditværdig. Ansøge kan man selvfølgelig, men de bliver sjældent godkendt, hvis ejeren er registreret som dårlig betaler.

Hvis man ønsker et kreditkort, kan man både henvende sig i sit pengeinstitut eller til en internetudbyder. Her skal man som med alle andre pengesager undersøge markedet og sine muligheder, og naturligvis læse alt igennem, før man skriver under på det bedste tilbud. Typisk vil en internetudbyder være hurtigere til at behandle ansøgningen, men begge typer kræver:

– Personlige oplysninger (Navn, CPR-nummer, kontooplysninger mm)
– Økonomiske forhold (Ansættelsesforhold, månedsindkomst mm.)

Som allerede nævnt er en af de største fordele, at pengene ikke trækkes med det samme, hvilket kan være en fordel i tilfælde af uforudsete udgifter. Som du kan læse her. kan det være dyrt at optage forbrugslån, og i alle tilfælde vil det dyreste kreditkort være billigere end det billigste kviklån. Det kan derfor være en god ide med en kreditkort med en stram økonomi. Omvendt må det naturligvis heller ikke blive en hovedpude, så man konstant overtrækker sit egentlige økonomiske råderum for at købe ting, som man reelt ikke har brug for. At have et dankort er et kæmpe ansvar, der kræver økonomisk disciplin og omtanke.

Typisk er der op til 45 dages kredit, og mange kreditkort er rentefri, når det er 45 dage. I aftalen ligger dog ofte, at man skal betale et procentbeløb af kreditten hver måned, typisk 2-3 %.

I det følgende opresumeres de vigtigste fordele og ulemper:

Fordele
– Ligesom et lån kan man bruge penge, som man ikke har, da man har kredit
– Det kan bruges over hele verden og næsten alle steder – mao. en let og praktisk betalingsmetode
– Ens udgifter bliver skubbet til udgangen af måneden
– I Euro-området betaler man et lille bidrag, men nyder til gengæld meget gunstige vilkår
– Høj sikkerhed mod svindel – man er forsikret fra det øjeblik, at man anmelder svindel
– Forskellige muligheder for rabatter

Ulemper:
– Selvom gebyrerne i forhold til andre lånetyper er lave, skal de stadig betales
– Man risikerer at blive fristet over evne, da pengene ikke bliver trukket med det samme, hvilket kan give problemer med at styre økonomien
– I nogle tilfælde sidder man med det samme kort og dermed de samme udgifter i mange år
– Der er højere transaktionsgebyrer end ved VISA/Dankort, det koster penge at hæve penge i hæveautomater, og det bliver dyrere at handle på nettet

Nu har vi gennemgået de generelle betingelser for kreditkort samt fordele og ulemper. Hvorvidt du ønsker at få et kreditkort, afhænger af dine behov samt din samlede økonomiske situation. Hvis man har sund økonomisk selvdisciplin og ikke bare ser kreditkortet som mulighed for at hæve penge man reelt ikke har, kan det være en fin ide. Her skal man kunne skelne mellem nødvendigheden for at købe mad frem for mode, makeup og materielle musthaves.

Se alle artikler om lån →