Sådan kommer du af med din gæld

Sådan slipper du af med gælden

Uanset om det drejer sig om forbrugsgæld, banklån, boliglån eller et hvilket som helst slags lån kan det virke uoverskueligt at komme af med. Men der er ud af stort set enhver gæld, blot man handler fornuftigt og tænker sig om. Vi har her skabt en oversigt til at komme af med sin gæld.

Skab overblik og planlæg

Ligesom med al anden økonomisk aktivitet er overblik og planlægning det allervigtigste. Uanset hvilket lån man påtænker at optage er det vigtigt at kigge ud i fremtiden. Man skal aldrig optage for store lån, som man ved at man ikke kan afdrage på.
Man skal altid overveje hvad der er behov for og om man kan betale lånet tilbage med renter og samtidig opretholde en levestandard. Man skal aldrig optage højere lån end højest nødvendigt, så man skal altid overveje, om der er bedre alternativer, f.eks. at arbejde lidt ekstra eller skrue ned på sine faste udgifter. Det anbefales dog aldrig at optage lån til forbrug, men i stedet spare op til den slags ting.
Hvis man vitterligt ikke har andet valg end at optage lån, bør man altid følge nedenstående råd.
For det første skal man før man optager lånet, acceptere at man nu har en gæld at afbetale. Afhængigt af beløbets størrelse vil denne gæld være der et stykke tid, og man skal arbejde aktivt for at få de bragt ned. Det kan være svært at erkende og acceptere, at man må omlægge sit forbrug og dermed dele af sit liv. Det er vigtigt at være ærlig over for sig selv, så man undgår at ende i bundløs gæld.
Skab overblik over ind- og udgifter og lav et realistisk budget
Næste skridt er at skabe et overblik over sine indtægter og udgifter, både de daglige til mad og indkøb samt de månedlige til husleje, regninger mm. Når man har overblik over disse, kan man lægge et budget og dermed skabe sig et overblik over, hvor mange penge man har til rådighed. Når man skal afdrage på et lån, skal man enten omstrukturere sit budget eller sørge for at skaffe flere penge. Hvis man skal klare sig for færre penge, er der faktisk mange penge at spare ved at gå sine daglige og ofte dårlige vaner igennem. Læs her hvordan du kan spare tusindvis af kroner på ændre forskellige vaner.
F.eks. kan man spare mange penge ved at handle i discountbutikker frem for i store supermarkeder. Ligeledes kan man faktisk spare mange penge ved at handle ind få gange om ugen, da man ved mange indkøbsture ofte vil lægge alt for meget i kurven. Hvis man planlægger og strukturerer sine indkøb, er det nemmere at undgå fejlkøb. Ligeledes kan man undersøge, hvorvidt man i realiteten behøver den store TV-pakke eller et ubegrænset internet-abonnement, eller om man kan nøjes med mindre.

Budgettet skal overholdes

Når man først har tilrettet budgettet, er det vigtigt at kunne overholde det, uanset om det indebærer at arbejde mere eller skære ned på udgifterne. De afsatte beløb på de enkelte poster er det maksimale der må bruges, hvis budgettet skal holdes. Man kan med fordel oprette en opsparing, hvor man hver måned sætter et beløb af til nødsituationer og uventede udgifter, så man undgår yderligere låneoptagelse, da det vil føre til mere gæld og dermed flere renter der også skal afdrages. At optage lån kan hurtigt blive en ond cirkel, som man ikke kommer ud af, hvis man ikke afdrager planmæssigt.
Brug dit netværk, venner og familie
At komme af med gæld er dog ikke kun et spørgsmål om økonomi og afdrag. Det kan også være en stor hjælp med personlig støtte fra sit netværk af venner og familie, hvis det kan virke som en meget svær og langsommelige proces at komme af med. Denne støtte skal dog helst være af mere mental end økonomisk karakter, da det ellers kan risikere at ødelægge ens gode forhold til venner, familier, naboer m.fl. samt skabe en endnu større forgældelse end først. Man kan dog sagtens hjælpe sin omgangskreds uden at yde direkte økonomisk støtte som f.eks. med middagsinvitationer, lån af ting som de så ikke behøver købe, pasning af børn og dyr og lignende.

Økonomisk rådgivning

Før man optager store lån, skal man altid opsøge professionel økonomisk rådgivning for at lave en realistisk plan for afdrag. I hele landet kan man nemt få skabt kontakt til rådgivere, der både frivilligt og mod betaling kan hjælpe med økonomi og med at få skabt økonomisk overblik.
Det behøver kun ikke være store lån, der kræver rådgivning. Der kan være flere grunde til, at små lån bliver til store problemer, og oplever man af enten den ene eller anden grund ikke at kunne afdrage sin gæld, bør man altid søge rådgivning og hjælp. Økonomiske problemer forsvinder ikke ved at blive ignoreret, men derimod kan de afhjælpes ved hjælpe af fornuft, omtanke, struktur og vedholdenhed.

Se alle artikler om lån →