Køb af hus langt fra storbyen – en god ide?

Grundet stadig stigende boligpriser i Danmarks største byer er flere og flere familier tvunget til at købe bolig uden for storbyerne. Med andre ord sker der flere og flere bolighandler uden for de store kommuner som København, Århus, Odense og Ålborg.

Der er måske penge at spare, men er det nu også en god ide at købe hus langt fra storbyen? Det findes der ikke et entydigt svar på, men til gengæld findes denne guide til måske at finde fodfæste uden for storbyen, hvis det er det bedste for dig.

Hvad kan jeg spare ved at købe hus i provinsen?

Himmelflugten på ejerboligernes pris i de store danske byer har længe været en kendt kendsgerning. Hvis man vil bo i byen, må man bare til lommerne, især i København. Sammenlignet med priserne i omegnskommunerne kan man med en lignende ejerbolig spare omkring 15.000 kr. pr. kvadratmeter. I Århus er tallet omkring 8.500 kr. og i Odense 5.000 kr.

Der er med andre ord meget konkrete summer at spare på at flytte, men en sådan beslutning bør aldrig træffes ud fra økonomi alene. Måske kan man få en billigere bolig, men ens liv skal også hænge sammen.

Bedste beliggenhed og logistiske løsninger

Før man beslutter sig for en bolig eller for den sags skyld for en kommune, skal man have gjort sig en række overvejelser, hvad der er vigtigt.

Er det vigtigt ikke at komme alt for langt væk fra familie og venner, er der behov for skole eller institutioner til familiens yngste medlemmer, og skal der være mulighed for at komme til storbyen med tog og bus? Hvad med indkøbsmuligheder og hvad med fritidsaktiviteter?

Ens liv er et puslespil med mange brikker der skal passe sammen – man skal kunne komme på arbejde inden for rimelig tid, børn skal kunne komme i institution, man skal handle ind og samtidig også have lidt fritid uden konstant at føle sig stresset ved at piske rundt mellem dem.

Med andre ord kan man aldrig få et perfekt liv, men man kan allokere sine ressourcer rundt efter bedste evne. At finde det rette sted at have sin bolig i forhold til sine gøremål er et godt udgangspunkt for at få puslespillet til at gå hensigtsmæssigt op. Fordele ved eje-, leje- og andelsbolig

I stedet for at søge efter den perfekte bolig kan man med fordel i stedet søge efter den perfekte lokation i forhold til ovenstående. Hvilken bolig giver de bedste muligheder for at få livet til at hænge sammen. Her er ens bolig kun en ud af mange variabler, men da det typisk udgør omkring 33% af ens privatøkonomiske midler i form af boligudgifter, er det bestemt en vigtig beslutning.

Omvendt vil det hurtigt blive både dyrt og meget omstændigt hvis man skal køre mange kilometer dagligt for at komme på arbejde, og så er den billigere ejerbolig pludselig ikke den store besparelse alligevel.

Se alle artikler om lån →