Kan et lån være rentefrit ?

Måske står du lige nu og mangler penge akut? Måske er bilen gået i stykker og skal på værksted eller der er en anden presserende udgift, men man har ingen opsparing og skal virkelig bruge pengene her og nu. Her kan et rentefrit forbrugslån være svaret på problemet. Som navnet antyder er et forbrugslån uden renter i en bestemt periode. Vi vil nu guide dig gennem junglen af lån, så du kan målrette din søgning efter dem uden renter. Dette kan give god mening for både låner og udlåner.

Ved et rentefrit lån får man mulighed for at låne penge uden renter til noget man selv bestemmer, og udlåner får rettidigt sine penge igen. At optage et rentefrit lån betyder ikke, at man slipper for omkostninger, men i stedet for renter har man andre omkostninger når lånet stiftes, og de betales straks ved oprettelsen. Udlåner skal lave en kreditvurdering, hvorefter lånet så kan bevilliges. Rentefrie lån er ofte uden renter, hvis de tilbagebetales inden for den aftalte låneperiode, som normalt varierer fra 14-60 dage, men overholder man ikke tilbagebetalingsfristen, begynder der at løbe dyre renter på. Hvor meget renten bliver, er forskelligt fra lån til lån. For nye kunder er der dertil som regel en gratis låneperiode, så det kan være en optimal løsning ved behov for lån med lave faste månedlige udgifter. Det kan derfor være den optimale løsning, hvis man akut mangler pengene her og nu, men sagtens vil kunne klare afbetalingen i den nærmeste fremtid.

Selvom det kan virke som en fantastisk løsning, skal man stadig se sig for og læse kontrakten grundigt igennem og sætte sig ind i vilkårene. Man skal især være opmærksom på følgende:

  • Lånebeløbets størrelse
  • Lånets løbetid
  • Rente
  • Gebyrer og omkostninger

Ovenstående er vigtige indikatorer, men man skal også kigge på ÅOP (de årlige omkostninger i procent). Heri indgår dog ikke altid gebyrer og omkostninger samt renter, hvis løbetiden overskrides. Generelt gælder dog, at jo lavere ÅOP er, jo billigere er lånet, men det gælder jo ikke rigtigt ved rentefri lån. Selskaber skal altid oplyse ÅOP, men hvis man ikke kan overholde aftalen, bliver det dyrere. Her skal man især være opmærksom på ekstraomkostninger. Man skal også være ærlig over for sig selv og kritisk vurdere egen økonomi for at vurdere, om man kan overholde den indgåede aftale.

Har man brug for pengene, kan et af disse rentefrie lån være en god løsning, da de giver flere fordele ift. andre lånemetoder. Det er ofte mindre og dermed ofte mere overskuelige beløb. Af fordele kan bl.a. nævnes:

  • Hurtig og nem udbetaling
  • Kan skræddersys
  • Lave omkostninger inden for den aftalte låneperiode

Selvom et rentefrit lån mht. renter er gratis, er det som skrevet ikke helt gratis. Udbyderne skal stadig tjene penge, og det gør de på stiftelsesomkostningerne og hvis man ikke kan tilbagebetale lånet inden for den aftalte periode.

Derfor kan man observere følgende ulemper ved denne type lån:

  • Ofte kan det lyde mere fordelagtig end det faktisk er. Hvis man ikke nærlæser de konkrete betingelser meget nøje, kan man komme galt af sted
  • Kan blive meget dyrt, hvis man ikke overholder afbetalingerne

For at komme i betragtning til et sådan lån er der en række krav, der dog kan variere lidt fra udbyder til udbyder. Alle kræver dog at man er myndig, ikke står i RKI eller på anden måde er registreret som dårlig betaler, at man har en fast indkomst og at ens privatøkonomi kan klare en kreditvurdering. Dertil kan der være forskellige krav til alder. Har man behov for løbende adgang til muligheden for ekstra penge, kan man også overveje en løbende kassekredit, som både kan fås med og uden renter. Det er bundet op på kreditkort, hvor der kun betales renter af det beløb brugt efter den rentefri periode, dvs. Har man brug for lidt ekstra ved siden af lønnen en periode, kan det være en god løsning, da næste månedsløn vil nå at komme ind, før der løber renter på. Hvis det ønskede lånebeløb er 10.000 kr. eller mere, anbefales det i stedet at tage et forbrugslån.

Se alle artikler om lån →