Investering

20 top tips til investeringer

Måske går du lige nu og overvejer at investere penge i noget. Mulighederne for at investere har aldrig været flere end nu, men der har heller aldrig været så mange muligheder for at ende i fejlinvesteringer og faldegrupper som nu. For hvor skal man overhovedet starte, og hvad er en god investering? For at din investering bliver en succes og en god oplevelse har vi udviklet denne guide som introduktion til at investere.

Investeringer giver ikke altid det afkast som en pengetræ man måske ønsker sig

Alle kan lære at investere, og det kræver ikke en speciel uddannelse, men til gengæld masser af disciplin og motivation. Det kan virke som en uoverskuelig opgave at komme i gang med at investere, men det kan sagtens læres. Hvis du er villig til at suge vores viden til dig, får du værktøjerne til at tjene penge på investeringer, uanset hvor meget du påtænker at bruge. Nogle investeringer kræver mange penge, mens man med andre kan begynde med et lille beløb som et par hundrede kroner.

Hvorfor investere sine penge?

Gennem de sidste 100 år har aktiehandel været en særdeles lukrativ forretning for mange mennesker. Man kan enten vælge at være en aktiv trader, en såkaldt daytrader, eller fokusere på at købe aktier ud fra en langsigtet strategi, hvor man kan forvente et årligt afkast på 5-10%. Både muligheden for høje gevinster og store tab er større for daytraderen, mens de langsigtede investeringer giver mindre, men mere stabile afkast.

Hvis man vil satse på at få et højt afkast, bør man fokusere på at investere i aktier, mens man bør vælge en indeksfond hvis man kan acceptere et mindre afkast. Ligeledes vil man med en indeksfond ikke behøve at holde øje med markedet på samme måde som når man investerer i aktier. Især når man er daytrader, kan man tjene gode penge på fremadstormende teknologivirksomheder, mens man som aktiv trader mere bør satse mere på de langsigtede løsninger. Her kan en platform eller børsmæglere være en god løsning. Der findes utallige muligheder for at finde disse på nettet.

Helt grundlæggende investerer man sine penge i håbet om at de formerer sig og giver overskud. Helt overordnet er der 2 hovedgrunde til at investere:

  1. Indlånsrenten er lavere end inflationen og ændrer din opsparing: Pt. (2019) er renten meget lav, hvilket har givet store reaktioner på finansmarkederne. Hvis inflationen er højere end indlånsrenten, bliver man nemlig fattigere hvert år, dvs. Hvis man har penge sparet op i banken til en rente på 0% på en almindelig konto, bliver ens formue altså mindre og tilmed låner man gratis banken sine penge. Generelt bør man aldrig lade banken investere sine penge for en, da det koster store gebyrer, og i stedet lave gode investeringer.
  2. Mens fattige har fokus på at forbruge deres penge, investerer de rige deres penge: I forlængelse heraf bliver ens formue som skrevet aldrig større hvis pengene bare samler støv i banken. Den vokser heller ikke ved at man bare bruger pengene. Hvis man ønsker at blive rig, skal man investere sine penge fornuftigt med et indeksfond på minimum 5-10% årligt.

Her skal man være opmærksom på sin netto-værdi, dvs. hvor mange penge man har værdier for fratrukket gæld. Der er masser af måder at gøre dette tal større på, bl.a. med investeringer. Mens et fokus på indholdet af ens bankkonto er meget kortsigtet, tænker man med en forøgelse af ens netto-værdi langt mere langsigtet.

Sæt dig ind i tingene og invester i noget du forstår:

Listen over investeringsmuligheder er uendelig lang, og mange af dem kan være ekstremt profitable, men samtidig meget risikable hvis man ikke kender eller forstår branchen. Kunstig intelligens, robotteknologi, bioteknologi, kinesiske guldminer, aktier, ejendomme og meget mere kan være nok så interessante hvis man forstår dem og kender den enkelte branches muligheder. Men gør man ikke det, vil man oftest famle i blinde og lege russisk roulette med sin investering. I stedet bør man satse på brancher hvor man kan følge forbrugernes interesse og kan vurdere, om det generelt er et sundt marked.  Derfor bør man først og fremmest investere i noget der giver mening for en og som man forstår. Langt de fleste vælger at investere i aktier og obligationer, især da man med sin pensionsopsparing har en stor del af denne bundet i aktier og obligationer. Man kan dog sagtens investere udenom sin pensionsopsparing. Dette kunne f.eks. være en bolig eller crowdlending, men det koster meget mere end et par tusinde at komme i gang med. Man bør dog aldrig sætte sin pensionsopsparing på spil.

Kan man forklare sine investeringer over for andre, er det et godt tegn på at man forstår det.

Lad din logiske sans styre dig, ikke følelserne

Som med alle andre markedsøkonomiske aktiviteter vil man som investor opleve både stigninger og fald på markedet. Hvis markedet falder, vil nogle investorer gå helt i panik og straks sælge deres beholdninger frem for at slå koldt vand i blodet og afvente den videre udvikling. Denne strategi er ikke vellykket, for markedet skal nok komme sig, men springer man fra den ene investering til den anden styret af grådighed og/eller frygt, vil det ikke lykkedes dig at opbygge en stærk portefølje.

Vær tålmodig

Jo tidligere man begynder at investere og jo fastere en kurs man kan holde uden at slå ind på risikable strategier, jo bedre resultater vil man opnå som investor. Med andre ord vil en vedholdende og disciplineret strategi give langt bedre resultater end spontane og tilfældige beslutninger. Ellers vil man konstant være bagefter og have noget at indhente helt indtil pensionsalderen.

En normal opsparing kan i mange sammenhænge være bedre en en investering med stor risiko

Lav en investeringsplan og rebalancer den

Som allerede nævnt kan det være en god ide at sprede sin investeringskapital ud over flere investeringer. Før man begynder at investere disse, skal man have lavet en plan over, hvordan man vil fordele sine penge ud på forskellige investeringer. Er man ny på markedet, kan man med fordel engagere en rådgiver, som sammen med dig kan gennemgå porteføljen en gang årligt, uanset hvordan markedet udvikler sig, så man holder den langsigtede plan. Improvisering giver dårlige resultater, selvom det kan være ekstremt fristende at beholde aktiver der giver et godt afkast lige nu. Med andre ord skal man lade sin portefølje drive med markedets afkast.

Hold forventningerne på et realistisk niveau

Mange ser investeringer som lottokuponer: Hvis man bare en gang er virkelig heldig, har man skudt papegøjen og kan leve fedt af det resten af livet. Det er desværre kun tilfældet med et afkast på flere hundrede procent med de meget risikofyldte investeringer, de såkaldte penny stocks der sælges for en slik, men til gengæld er meget sprængfarlige aktier. Ved at skrue forventningerne ned vil man finde mere passende og stabile investeringer og dermed undgå kurssving og potentielle tab.

Hav fokus på nutiden og fremtiden, ikke tidligere resultater

Verden er i konstant forandring, og mange globale gigantvirksomheder har måttet dreje nøglen om, fordi de har været for fokuserede på tidligere succeser og ikke har fokus på fremtiden. Sådan er det også med investeringsfonds. Bare fordi en investering var en god ide for bare få år siden, behøver det ikke være det nu eller i fremtiden. I stedet for at kigge på tidligere resultater bør man se på, hvad fonden nu er investeret i og om denne risikovægtning passer til dig og dine forventninger.

Sæt dig ind i risiciene ved din investering

Alle investeringer udgør en form for risiko. Der kan pludselig ske både store fald og stigninger på markedet, så nøglen til en succesfuld investering er at have en klar strategi og disciplinen til at overholde den. Med investeringer på langt sigt kan man ikke undgå at tabe penge på et tidspunkt. Både følelsesmæssigt og økonomisk er det vigtigt at have en ærlig og tydelig fornemmelse for egen risikotolerance, både i forhold til ens indtægt og følelsesmæssigt. Det vil i høj grad præge ens valg, selvom man måske har lagt en klar strategi.

Du bør kun investere penge du har råd til at miste

Som allerede nævnt er der store forskelle i, hvor meget man har råd til at investere. Globale professionelle investorer har et langt større kapitalgrundlag end almindelige mennesker der blot investerer lidt i ny og næ. Ved at sætte hele sin formue på spil løber man en meget større risiko end man har råd til. I stedet bør man afsætte et beløb som man har råd til at miste hvis investeringen går galt og få hjælp af en rådgiver der kan hjælpe med at finde passende investeringsmuligheder.

Vær opmærksom på salærer og gebyrer

Når man sætter penge i fonde, skal man betale salærer og gebyrer. Her vil aktive fonde ofte have et højere forvaltningsgebyr end passive, og der kan også være krav om provision til investeringsrådgiveren. For nogle gebyrer er pengene godt givet ud, mens andre blot gør et indhug ug på afkastet. Man skal have undersøgt og indberegnet disse, før man begynder at investere.

Skab din egen investering og lad være at kopiere andres

Mange mennesker er blevet milliardærer med afsæt i gode investeringer, og mange af dem fortæller også gerne offentligheden om det og lægger deres porteføljer på nettet. Det kan være meget fristende bare at efterligne disse og lave en copycat, men det er forbundet med store risici at gøre som internationale storinvestorer. Som privatperson har man færre midler til rådighed, både økonomisk og til research, samt betaler større gebyrer. Man skal derfor ikke prøve at kopiere giganternes handlinger, men i stedet få skabt sin egen platform og portefølje.

Skab en bred portefølje

Selvom flere store virksomheder har vist sig at være gigantiske succeser er i kæmpe fremgang med kæmpe afkast til deres investorer, er det sjældent en god ide at satse alt på en virksomhed eller en branche. Som vi så det med finanskrisens udbrud i 2008, kan hele brancher pludseligt blive ramt af et globalt sammenbrud. Man kan derfor med fordel fordele sine investeringer, så man er bedre beskyttet mod nedture og forandringer i bestemte brancher.

Udvælg den bedste hjælp

Ligesom man skal vælge de bedste investeringsmuligheder med kritiske øjne, skal man heller ikke vælge de første og bedste eksperter til at hjælpe sig. Alle investeringer udgør som skrevet en risiko, så hold øje med de gængse advarselssignaler og undersøg de mulige eksperter som du vil lægge din investering i hænderne på.

Glem ikke din pension

Investeringer kan være spændende at beskæftige sig med nu og kan give et ekstra tilskud til husholdningen og kan opfylde drømme på kort og langt sigt. Man skal også tænke på sin fremtid, dvs. sin pension, så man bør som minimum afsætte 10-15% af sin indtægt til pensionsopsparing.

Få afviklet dine tab i tide

Ingen kan forudse fremtiden, heller ikke aktieanalytikere. Man vil altid opleve fald og stigninger på sine investeringer, så selvom aktier har givet tab, vil nogle investorer stadig holde fast på dem fordi de tror at de vil stige igen. Det er jo på sin vis falsk logik at antage, at en bestemt aktie vil stige bare fordi det overordnede aktieindeks stiger. Med andre ord adskiller gode investorer sig fra de dårlige ved at kunne realisere et kapitaltab, før det er løbet løbsk og har fået store konsekvenser. Selvom der er opsving, er der alligevel virksomheder hvis aktier falder i værdi, og det kan ende med en konkurs.

I stedet for at fokusere på det samlede marked bør man spørge sig selv, hvorvidt man ville købe den pågældende aktie nu. Hvis det ikke er tilfældet, er det på tide at sælge. Ligeledes håber nogle at kunne tjene en mindre formue ved at købe aktier i fald, da prisen er lav, men det er en risikabel forretningsgang, da håb ikke er en fornuftig forretningsstrategi.

Lad dig ikke rive med

I forlængelse af at skabe en langsigtet strategi vil ens afkast blive minimalt, hvis man handler for ofte grundet høje transaktionsomkostninger, afgifter og skat af kapitalgevinster i stedet for at tage de mindre men mere sikre gevinster ved langsigtede investeringer. Man vil altid få en masse gode tips om at investere i Bitcoin, nye teknologiformer eller andet der er på vej fremad med raketfart, men man skal være på vagt og lave sin research før man investerer.

Hold et bredt overblik

Alle investorer ønsker at tjene flest muligt penge og ved også, hvad de skal kigge efter. Nogle begår dog den fejl udelukkende at fokusere på forholdet mellem kurs og aktiens indtjening, det såkaldte P/E. Der er som allerede nævnt adskillige andre faktorer der afgør, om det er en god ide at købe en bestemt aktie.

Du bør medindberegne Skat

Ifølge dansk og europæisk lovgivning er man skattepligtig af alle sine indtægter, også af afkast på investeringer. Man bør derfor altid medindberegne kapitalvindingsskat, når man køber og sælger. Dertil kan visse aktive forvaltningsfonde udløse skattebetaling.

Du skal undgå overflødige investeringer

Selvom det anbefales at fokusere på forskellige investeringer, skal man undgå overflødige investeringer. Det gælder især investeringsfonde og EFT´ere, så man ikke investerer i det samme flere gange og dermed ikke får spredt sin investering i flere ting.

Prøv ikke at time markedet

Der findes adskillige risikable strategier som f.eks. Daytrading, hvor man køber og sælger samme dag. Det er især en risikabel strategi for uerfarne investorer, da man risikerer at miste hele den investerede kapital eller sågar endnu mere. Som privat investor er det bedre at investere i børsnoterede fonde og så holde fast i dem så længe som muligt.

Er investeringer en god mulighed for mig?

Ligesom alle andre økonomiske aktiviteter er investeringer forbundet med risiko for både gevinst og tab. Man skal kunne leve med et eventuelt tab. Her vil en pensionsopsparing være et ret sikkert valg, men der er meget større risiko for tab i de såkaldte højrisiko-investeringer. Med denne form for investeringer sigter man netop efter det høje afkast, men risikerer samtidig at miste sine penge.

Når man har besluttet sig for at investere i, skal man finde ud af, hvad man konkret vil investere i, hvor risikovillig man er og hvor meget tid man vil investere i projektet. Man kan blive lovet skyhøje afkast, men man må selv vurdere risikoen. Det er oftest muligheden for den hurtige store gevinst der lokker folk til at investere, men gennem historien har vi også set talrige eksempler på investeringer der er faldet så meget i værdi at det har taget 10 år blot at indhente tabet. Fans af langsigtede investeringer elsker indeksfinde, hvor de køber sig ind på hele markedet, dvs. når markedet over tid stiger, tjener de rigtig gode penge uden at skulle holde øje med markedet som hvis man f.eks. handlede med aktier.

Ikke alle investeringer giver et godt afkast

Begynder man at få smag for det og har mange penge at investere, kan det være en god ide at sprede sin portefølje ud over flere investeringer. Hvad man konkret skal investere i, afhænger af risikovillighed og tidshorisont. Som allerede nævnt bør du investere i noget der kan fastholde din interesse, selvom man kun kan investere nogle hundrede kroner om måneden. Et par hundrede kroner om måneden kan på få år blive til adskillige tusinde kroner, hvis blot man er villig til at sætte sig ind i nogle af investeringsmarkedets grundprincipper og lave research.

Se alle artikler om lån →