Hvordan en sundere livsstil påvirker økonomien

Mange mennesker har et ønske om at leve sundere. Man ønsker at dyrke mere motion og dermed blive mere tonet og trænet, og man har et ønske om at spise sundere, men for rigtig mange mennesker er det også rigtig svært. For mange er det for tidskrævende, andre mangler motivation, og andre igen mener at det helt sikkert er dyrt at leve sundere. Men er det nu også helt sandt? Vi kigger nu på, om det er muligt at leve et sundere liv og samtidig fede pengepungen op.

Det allervigtigste ved en sund livsstil er at få rørt sig og få noget motion. Mange mennesker vil gerne dyrke mere motion i hverdagen, men møder ofte forskellige udfordringer i at nå det eller vælger simpelthen at prioritere det fra da man ikke har tid nok eller at det er for dyrt. Man behøver ikke dyrke elitesport for at blive sundere, så det handler om at få listet fysiske aktiviteter ind i hverdagen, når man kan.

Man kan selvfølgelig finde en specifik sport som håndbold eller fodbold at dyrke, men for mange er det svært at få listet fysiske aktiviteter ind i en presset hverdag. Man kan f.eks. lade bilen stå og enten cykle eller gå på arbejde, hvis der kun er få kilometer. Hvis man har plads i sin ugeplan til at afsætte et par timer et par gange om ugen, kan man også med fordel melde sig ind i et fitnesscenter. Her har man både mulighed for at lave individuel træning eller melde sig til forskellige former for holdundervisning, eller man kan veksle mellem dem. At vælge denne type motion kræver at man kan afsætte tid en gang imellem. Hvis man ikke bruger sit medlemskab, ender det bare som en dyr udgift.

Hvis man har en meget presset hverdag og ikke kan dyrke så meget motion, er det endelig også en mulighed at anvende naturen og omkringliggende naturfaciliteter. Her kan man både gå, løbe ture eller bruge legepladser og forskellige udendørs sportsfaciliteter til at være fysisk aktiv, enten selv eller sammen med sin familie. Man har også mulighed for at tage i svømmehallen, skøjtehallen og lignende, når man har tid og lyst.

Skær ned på alt det usunde og spar masser af penge

Mange mennesker ønsker også at spise sundere. Skære ned på sukker, slik, forarbejdet mad, fastfood og rødt kød og i stedet begynde at spise flere friske grøntsager, mere hjemmelavet og økologisk mad samt sunde snacks. Også her springer mange desværre over, hvor gærdet er lavest da det både er billigere og nemmere at leve af usund mad. Det er langt nemmere at købe en hurtig færdigret i supermarkedet eller en burger på vej hjem fra arbejdet end at bruge tid på at forberede en hjemmelavet middag fra bunden af. Men både ernæringsmæssigt og økonomisk er det langt bedre at lave maden selv. Mens det i gennemsnit koster 40 kr. at lave et hjemmelavet måltid til 1 person, koster et købt måltid 80 kr. Ud over det økonomiske er der også et sundhedsmæssigt aspekt. I stedet for at købe friturestegt mad kan man med fordel lave maden selv. Det er stadig mulighed for at spise mad som burgere og pizza, men ved at lave det selv kan man gøre det sundere med mindre friturefedt og flere sunde ting som grøntsager og sundere saucer. Ved at lave maden selv ved man altid hvad der er i.

Det er både billigere og sundere. Ofte vil der være store rabatter på madvarer med sidste anvendelsesdato som f.eks. kød. Dette kan man med fordel købe og så fryse halvdelen ned til en anden gang og dermed både spare penge og har mad til en anden gang, hvor man måske ikke har tid til at lave det. Dermed slipper man både for at skulle betale dyrt for et takeaway-måltid senere, der heller ikke er særlig sundt.

Økologi behøver ikke være dyrt altid

Det er rigtig nok, at økologi er dyrt, men man behøver ikke spise helt igennem økologisk for at blive sundere. F.eks. kan man købe økologiske basisvarer som brød, mælk, frugt og lignende, mens man køber ting som kød og dyrere ting i konventionel udgave.

En helt sikker vej til et sundere liv er at skære ned på slik og sodavand, der samtidig kan være store besparelser i budgettet. Mange mennesker køber f.eks. sodavand på arbejdet, hvilket typisk koster 10-15 kr. pr. gang. I stedet kan man gratis drikke vand og langt de fleste steder er der også en kaffemaskine til gratis brug. Det er lignende med slik. Mange mennesker køber tit en pose slik på arbejdet, men der findes sundere alternativer på arbejdet i form af gratis frugt. I fritiden kan man i stedet for slik satse på sundere snacks som nødder, frugt og smoothies.

Endelig kan man selv lave de usunde ting som slik og kager. Ved at lave tingene selv bliver det typisk ikke billigere, men man kan bedre styre hvad der bruges af ingredienser og kan dermed skære ned på mængden af raffineret sukker.

Husk, at dyrke sport

Som ovenstående har vist kan få ændringer i de daglige vaner både kan mærkes på økonomien og sundheden, om end ikke i alle aspekter. At dyrke sport er altid godt, og man behøver ikke bruge en formue eller enormt lang tid på det. Afhængigt af ens hverdag er der mange muligheder for at dyrke sport og dermed leve sundere. Alt efter hvor meget tid, energi og ressourcer man ønsker at afsætte til det vil der altid være muligheder for at få trænet i hverdagen, uanset om det er i kombination med andet eller en særskilt aktivitet. At spise sundere er dyrere end billig og hurtig mad, men der er flere måder at gøre det billigere på, bl.a. med at lave mad til flere dage ad gangen. Ved at planlægge og tænke langsigtet og have mad i fryseren kan man undgå at være nødt til at købe fastfood. Det er desuden videnskabeligt bevidst at sport og fysisk aktivitet mindsker kroppens behov for sukker, så ved at lave små ændringer i hverdagen kan man både spare penge og blive sundere. Et rent win-win! Læs her mere om enkle sparetips i hverdagen.

Se alle artikler om lån →