Hvad koster forskellige hobbyer

Mange danskere nyder at dyrke sport i fritiden, både børn og voksne. Nogle sportsgrene er billige at dyrke, mens andre er meget dyre. Vi vil nu give dig den ultimative guide til de 10 mest populære sportsgrene i Danmark, hvad det koster at dyrke dem og hvordan man kan spare penge og samtidig dyrke sin sport. Nedenstående bygger på tal fra Danmarks Statistik, tal om de konkrete sportsarter samt gennemsnitlige priser på klubmedlemskaber i Danmark, der også dækker forskellige niveauer.

For de fleste sportsarter gælder, at man kan købe udstyret brugt, om end det ikke er hensigtsmæssigt ved alle, f.eks. er det ikke så hygiejnisk med brugt badetøj. Der er dog sparetips at hente til alle sportsarter, og der findes adskillige hjemmesider der tilbyder brugt sportstøj og –udstyr til billige penge, som man altid kan undersøge for tilbud. Nedenstående er oplistet de 10 mest populære sportsgrene i Danmark:

  1. Fodbold
  2. Gymnastik
  3. Svømning
  4. Golf
  5. Håndbold
  6. Badminton
  7. Ridning
  8. Tennis
  9. Sejlads
  10. Atletik

Hvad koster den dyreste hobby ?

Især sportsgrene som golf, ridning og tennis er dyre når det kommer til udstyr, og dertil kommer indmeldelse i klubber og den løbende træning. Ønsker man tilmed at komme helt til tops og udøve sin sport professionelt, er der ingen øvre grænse for, hvor dyrt det kan være. Men for nybegyndere er der flere gode sparetips. Vi vil nu gennemgå dem for hver enkelt sportsgren.

Fodbold

Fodbold er suverænt den mest populære sport i både Danmark og også i store dele af verden. Når man går til fodbold, er der udgifter til kontingent og til udstyr som tøj, fodboldstøvler og andre småting. Kontingentet koster typisk mellem 625-2500 kr. om året, mens ekstraudstyret, afhængigt af kvalitet, typisk koster et par tusinde.

Et par nye fodboldstøvler koster fra et par hundrede kroner til flere tusinde. Typisk holder de dyrere længere end de billigere, men hvis man ikke har Superliga-ambitioner, kan man sagtens nøjes med en billigere model. Hvis man tilmed lige er startet, kan det være en ide at låne udstyr de første par gange, indtil man er sikker på at ville fortsætte. Når man har besluttet sig for at fortsætte, kan derfor ofte betale sig at købe en ældre model, der typisk kun koster det halve end den nyeste. Endelig kan man købe dem brugt, som oftest er endnu billigere. Hvis man senere vil spille på højt niveau, kan det være en god ide at investere i et par dyrere støvler. De store producenter som Nike og Adidas udvikler konstant deres støvler til at blive bedre som f.eks. chip i sålen og flere features, så man bedre kan tracke sine præsentationer.

Dertil skal der købes tøj, typisk et par t-shirts, lange og korte bukser samt knæbeskyttere og et par andre småting som sportstaske, drikkedunk og måske en fodbold, enten af læder eller et billigere materiale, men de fleste klubber stiller dem dog gratis til rådighed. De fleste er ikke helt vilde med at skulle bruge brugt tøj, men det kan fås som næsten nyt på sider som f.eks. dba.dk eller man kan prøve den lokale genbrugsbutik, hvor man også bedre kan vurdere kvaliteten end ved at købe over internettet. Man skal naturligvis kun gøre dette, hvis man kan acceptere at udstyret har været brugt.

Alternativt kan man holde øje med tilbud på forskellige internetplatforme, hvor man kan få op til 70% tilbud på kendte mærkevarer på Adidas og Puma. Det er også bedst at købe al udstyret på en gang, især hvis man køber online, da man kan normalt kan få gratis fragt ved at købe for et vist beløb. Endelig er det naturligvis mest fornuftigt kun at købe det udstyr man faktisk behøver. Går man til fodbold 1 gang om ugen, behøver man i realiteten ikke mere end 1 sæt fodboldtøj, både med korte og lange bukser, der så kan vaskes efter hver træning så det er klar til brug ugen efter igen.

Gymnastik

Af de 10 mest populære sportsarter r gymnastik den suverænt billigste, når det kommer til udstyr og kontingent. Der findes flere forskellige former for gymnastik, såsom idrætsgymnastik, akrobatik, trampolin og flere andre. I gennemsnit koster kontingentet 1000 kr. pr. år, og der er engangsudgifter på cirka 3500 kr., når man begynder til dragt, sko og andre personlige småting. Som nævnt findes der forskellige former for gymnastik, og den langt billigste er idrætsgymnastik, da der ikke kræves meget andet end udstyr og en instruktør. Ved de andre former med et større behov for udstyr som f.eks. trampolin er det typisk lidt dyrere.

Ligesom med fodbold kan man med fordel købe en del af udstyret brugt, men det anbefales ikke et købe en brugt trikot.

Svømning

Svømning er en sport med mange muligheder. Man kan enten træne på egen hånd eller tilmelde sig et hold, hvor man kan få kvalificeret træning, sparring og træne sammen med andre på samme niveau.

Hvis man vælger at træne alene, koster det typisk 75-100 kr. for en engangsbillet og alternativt kan man købe et 10-turs kort, der gør det lidt billigere pr. gang. At svømme på hold koster efter alder og træningsintensitet typisk 750-1600 kr. for et halvt år. Dertil skal der købes badetøj, hvis man ikke allerede har det. Der er fordele og ulemper ved begge træningsformer. Vælger man at træne alene, giver det i sagtens natur mere frihed til at vælge hvornår man vil træne og hvor længe, men det er en dyrere løsning, og man får ikke samme feedback som ved fællestræning.

Ligesom med gymnastik kan det ikke anbefales at købe brugt badetøj, men langt de fleste har i forvejen et par badebukser eller en badedragt i klædeskabet, så ud over udgifter til selve træningen er der ikke meget der skal betales. I langt de fleste svømmehaller er det muligt at låne svømmefødder og lignende gratis.

Golf

At spille golf er ligesom ridning en meget dyr sport. Ud over udgifter til tøj er der også udgifter til udstyr som kølle og taske samt træner. Ofte kan man låne meget af udstyret i starten, men når man skal købe det selv, skal man af med minimum 2000 kr. for otte jern og tre køller, og dertil skal der købes en vogn til omkring 700 kr. samt lidt bolde og handsker. Bliver man bidt af golf kan man hurtigt bruge op til 9000 kr. for jern og køller. Til en start kan man sagtens spille i almindelige kondisko og træningstøj, så man behøver ikke investere en formue i golftøj fra start af. Man kan sagtens også købe billigere køller, men de knækker desværre nemt. Alternativt kan man købe brugte køller på nettet. Til en start anbefales det også at engagere en golftræner, der typisk koster 150 kr. for 20 minutter.

Dertil skal der tegnes et medlemskab af en golfklub, hvor der både skal betale indskud og et årligt kontingent, når man har besluttet sig for at ville spille gold mere permanent. Et indskud koster typisk omkring 8-12.000 kr., og det årlige kontingent ligger typisk på 7-15.000 kr., men i starten kan man spille Pay&Play. Her kan man typisk spille for omkring 100 kr. om dagen samt leje udstyr til omkring 75 kr.

Bliver man virkelig bidt af golf, kan det udvikle sig til en hel livsstil. Man kan tage på golfferie, man kan spise sammen med andre golfinteresserede i klubben

Håndbold

Hvis man vil gå til håndbold, er der udgifter til kontingent samt udstyr. Et kontingent til en håndboldklub koster typisk 400-1500 kr. pr. sæson, og dertil kommer tøj og andet udstyr som sko, knæbeskyttere, drikkedunk og andre småting. Ligesom med fodbold kan noget af udstyret købes billigere brugt på forskellige sites og i genbrugsbutikker. Dog anbefales det kun at købe sko udviklet specielt til håndboldtræning, da de forkerte sko kan give forkerte belastninger og i sidste ende skader.

Badminton

Også her skal der betales for udstyr samt leje af bane, men her kan man både vælge at træne på hold eller leje en bane et bestemt antal gange om ugen og så træne uden en træner. Alt afhængigt af hvilken løsning man vælger, vil der typisk være udgifter til baneleje på 1000-3500 kr. pr. person årligt. Dertil skal købes tøj, badmintonsko samt en ketsjer. Så længe man blot spiller for sin egen fornøjelses skyld kan man ligesom med andre sportsgrene købe almindeligt sportstøj og et par passende sko.

I nogle klubber kan man låne en ketsjer, mens man andre steder selv skal købe den. Prisen på en ny ketsjer varierer fra få hundrede kroner til mange tusinder. Som nybegynder kan man selvfølgelig sagtens nøjes med en billig model, mens man skal bruge bedre modeller jo mere seriøst man ønsker at dyrke sin sport.

Ridning

Ridning er en af dyreste sportsarter. Ikke alene skal man bruge penge på udstyr, men ofte på hver enkelt ridetime. Der er især stor interesse for ridning blandt unge kvinder, og medlemstallet hos rideklubber landet over er stødt stigende.

Af nødvendigt udstyr kan nævnes en sikkerhedsgodkendt ridehjelm, som koster fra 150 kr. og opefter. Derudover anbefales det at ride i ridestøvler, da det kan indebære en sikkerhedsrisiko at ride i træningssko. Prisen for disse ligger fra 300 kr. Og op til flere tusinde kroner. Det anbefales ikke at købe en brugt ridehjelm, da den kan have været involveret i et uheld før og dermed ikke længere er sikker, men ridestøvler kan sagtens købes brugte. Af tøj kan man sagtens bruge almindelige træningstøj.

Når det kommer til ridetimerne, kan priserne pr. ridetime variere meget, men det ligger typisk på 80-200 kr. pr. Time, og dertil kommer et medlemsgebyr. Hvis man ønsker at komme videre med ridning og have mulighed for at ride mere regelmæssigt, kan man enten købe en hest eller få en halvpart. En hest, afhængig af race og evner, koster fra nogle tusinder til et ubegrænset højt beløb. At eje sin egen hest giver grundudgifter på minimum 2000 kr. Om måneden til foder og staldplads, og dertil kommer udgifter til smed og (uforudsete) udgifter til dyrlæge. Ønsker man måske ikke at stå med hele ansvaret selv, kan man få en halvpart i en hest, hvor man er to mennesker om at dele ansvar og udgifter på hesten.

Tennis

For at komme i gang med at spille tennis skal man betale kontingent og indmeldelsesgebyr, og der skal købe udstyr i form af bolde, ketsjere og sko. Mange tennisklubber holder dog prøvesessions, hvor både børn og voksne kan komme og prøve at spille tennis for nogle få hundrede kroner for at se, om denne sport er noget for dem.

Når man har besluttet sig for at ville spille tennis, er der et undervisningsgebyr på 400-700 kr. pr. Halvår. I forlængelse af ovenstående udstyr kan man sagtens bruge almindeligt træningstøj, medmindre det skal se “tennisagtigt” ud. Har man lyst til at spille mere end til den ugentlige træning, kan man leje baner fra 50-150 kr. pr. gang.

Meget af udstyret kan købes brugt, hvis man gerne vil spare lidt penge. Dertil er der stor forskel på hvor dyr en ketsjer skal være. På begynderniveau kan man godt nøjes med en billig ketsjer, mens man skal have en bedre, når man rykker niveauer op.

Sejlads

Sejlads er sport med båd af flere forskellige typer. Afhængigt af hvilken type båd man skal bruge, hvorvidt det er på ejer- eller lånebasis samt bådens stand, er der forskellige udgifter. I sagens natur koster en motorbåd/speedbåd penge til benzin, mens man kan være heldig at sejle gratis med en sejlbåd på dage med vind. Bruger man en båd der kræver benzin, kommer man nemt af med 150 kr. for en dag ude på vandet.

Når det kommer til ejerskabet, kan man som skrevet både eje og leje både. Hvis man virkelig er seriøs om sin sport og gerne vil dyrke den ubegrænset, kan en egen båd være en god investering. En egen båd kan fås til forskellige priser, men for 75-100.000 kr. kan man få en god og godt vedligeholdt båd. Dertil kommer årlige og løbende omkostninger til bådplads, bundmaling, ekstraudstyr og andre småting som forsikring, opførelsen i Skibsregistret, navigationsudstyr, liggeplads om vinteren, at få den op af vandet og ned igen til foråret. Ligesom man kan låne penge til en bolig, kan man optage lån til at købe en båd – her ligger man typisk selv 20% af prisen, mens resten finansieres af lån, som man så løbende afbetaler på. Ens forbrugsudgifter med en motorbåd afhænger i sagens natur meget af, hvor meget man sejler. Hvis man ønsker at spare penge, kan man begynde med at leje en båd og først når man er sikker på at ville fortsætte med det, så købe sin egen. Når man har anskaffet sig en egen båd, behøver man ikke indkøbe al muligt udstyr. Man kan starte med det nødvendige udstyr og så eventuelt løbende indkøbe lidt. Hvis man ikke sejler særlig meget, kan man med stor fordel låne en båd, hvis man har mulighed for det. Så vil man kun skulle betale for benzin og eventuel leje.

Atletik

Atletik er forskellige løbe-, spring- og kastediscipliner. Hvis vi starter med løb, er det en af de mest tilgængelige sportsarter i verden, hvor der findes forskellige underkategorier som sprint, hækkeløb og løb på forskellige distancer. Der skal ikke købes meget andet udstyr end løbetøj og –sko, da det nødvendige udstyr kan lånes i klubben. Ligeledes er det med spring og kast, hvor man ikke behøver anskaffe sig andet end tøj og sko.

Ligesom med alle andre sportsgrene kan det købes brugt, men hvis man bliver seriøs og vil dyrke det på højt plan anbefales det ikke at bruge almindeligt sportstøj, da det skal sidde helt perfekt og stramt, og her egner almindeligt sportstøj sign ikke så godt.

For at finde flere sparetips samt råd og vejledning med at komme i gang med sin sport kan man med fordel kontakte sin lokale klub og det nationale forbund, der gerne hjælper. Alternativt kan man tale med andre der dyrker sporten.Man kan også med fordel genbruge noget af udstyret. Ting som drikkedunk og træningstaske kan med fordel bruges til flere sportsgrene, og man kan med fordel købe tøj der kan bruges til flere slags sport, f.eks. lange og korte bukser samt t-shirts og varme sportstrøjer. Beslutter man sig så for at ville dyrke sin sport på et højere niveau med højere udgifter til følge, vil man som regel kun have udgifter til denne ene hobby.

Se alle artikler om lån →