Hvad koster en konfirmation – og hvordan gør man det billigere?

En konfirmation er en af de største dage i et ungt menneskes liv, men for forældrene kan det meget nemt blive en dyr fornøjelse at give barnet denne fest. En stor fest for alle venner og hele familie, nyt tøj og dyre gaver i massevis. Der bliver sjældent sparet på noget, når danske unge træder ind i de voksnes rækker, men for at det ikke skal ende i låneoptagelse for forældrene har vi lavet den ultimative guide til konfirmation og hvordan man kan spare lidt og samtidig give sit barn den bedste fest.

Hvad koster en konfirmation?

En konfirmation kan nemt udvikle sig til en bekostelig affære. Som forældre til konfirmanden skal man tænke på gæstelister, pynt, mad, tøj, musik og køretøj. Konfirmanden ønsker at invitere hele familien og alle sine venner, man vil have den lækreste menu i de bedste lokaler, den fedeste og vildeste fest og selvfølgelig også en masse gaver. Nedenstående er gennemsnitstal for danske konfirmationer anno 2019. De dækker dog også over store forskelle:

  • I gennemsnit betales 20.000 kr. for festen
  • Der inviteres i gennemsnit 37 gæster
  • Tøjbudgettet ligger typisk på omkring 3.000 kr. Det er en smule dyrere med tøj til drenge end piger.
  • Forældre køber i gennemsnit gaver for 6.000 kr.

I henhold til ovenstående gennemsnitspriser kommer en gennemsnitlig dansk konfirmation altså til at koste omkring 30.000 kr. Dette dækker som skrevet over store forskelle, hvor de billigste fester koster under 10.000 kr. og de dyreste over 50.000 kr. Uanset festens størrelse, antallet af gæster og gavernes størrelse anbefales det at starte med at lave et budget. Ud fra dette kan man så afsætte penge til de forskellige poster. 

Der er masser af inspiration til festen på nettet om, hvordan man kan afholde festen. Ønsker man et lille selskab, kan man holde det derhjemme eller måske leje et forsamlingshus. Maden kan man selv lave eller bestille hos et cateringselskab eller lave den selv, hvis man er en dygtig kok. Endelig er det muligt at leje en restaurant der både sørger for mad, pynt og oprydning. Den billigste løsning er at klare det hele selv, selvom det kræver en masse arbejde. Den dyreste løsning er at få alt klaret udefra.

Ud over de åbenlyse udgifter til festen er der adskillige ekstraudgifter, som dog også kan fravælges. F.eks. vælger nogle forældre også at bruge penge på en veteranbil til at køre og hente konfirmanden i kirken, nogle tager ud over festen også ud at rejse. Man ønsker at få taget nogle dejlige mindebilleder fra festen af en professionel fotograf og meget meget mere. Ens barn skal bare have det bedste, men økonomien er desværre en forhindring.

Konfirmationsfest til lav pris

En konfirmationsfest på budget behøver dog slet ikke være en dårlig løsning, hvis man blot formår at bruge sit netværk og gøre brug af al den gratis hjælp som man kan finde. Hvis man har venner eller kollegaer der har haft konfirmationer inden for de seneste år, kan man spare mange penge på at låne ting og gøre brug af deres hjælp.

I stedet for at skulle ud og købe duge og anden pynt kan man normalt låne af nogen i sit netværk. Ligeledes kan man enten selv eller få en bekendt til at køre konfirmanden til kirke, da det er dyrt at leje en veteranbil. Endelig kan man få en ven til at fotografere, da det er billigere end at hyre en professionel fotograf.

Husk konfirmationstøjet

Når det kommer til konfirmationstøjet, er der også hjælp at hente. Som allerede beskrevet bruger forældre typisk omkring 3.000 kr. på barnets tøj til den store dag, men der er også mange penge at spare her. F.eks. sælger mange kjoleforhandlere sidste års modeller til en langt billigere pris end de nye modeller, og ingen kan rigtig se forskel på en ny og gammel model. Her skal man blot efter skiltene med “Outlet” og “Tilbud”. Ligeledes findes der facebooksider som “Tøjhjælp til konfirmationen”, hvor tidligere konfirmander forærer deres tøj væk. Det skal blot hentes på den pågældende adresse eller sendes med posten.

Mange piger og også nogle drenge ønsker også at få håret sat af en frisør, så det kan se smart ud. Her er der gratis hjælpe at hente på steder som YouTube, hvor der ligger adskillige instruktionsvideoer til at lave forskellige smarte frisurer med en step-by-step-guide.

I den moderne digitale verden er der mange muligheder for at sende invitationer uden at bruge en rød reje på hverken invitationer eller porto. Man kan online laver nogle flotte invitationer eller man kan lave en facebookgruppe omhandlende konfirmationen, hvor man også kan melde om man kan komme eller ej samt koordinere gaveønsker og meget mere.

Den bedste første dag

Som ovenstående har vist er der masser af muligheder for at give sit barn den bedste første dag i de voksnes rækker uden at bruge en formue. Selvom det kan være meget fristende at betale for at få klaret hele opgaven med at holde festen i en restaurant eller et festlokale, kan man sagtens holde en hyggelig fest derhjemme i et afslappet miljø med musik fra iPaden i stedet for et live-orkester. Har man tilmed en stor have, kan man lave en hyggelig fest i et lejet festtelt i haven.

Når man holder festen i en restaurant eller bestiller mad udefra, skal man vælge typer buffeter eller kombinationer, hvilket giver begrænsninger i udvalget. Hvis man holder festen hjemme, kan man lave en lækker buffet med alle barnets livretter og eventuelt få venner til at hjælpe med serveringen.

Afstem dine forventninger til konfirmationen med konfirmanden

For at få den allerbedste dag er det vigtigt at afstemme forventningerne med konfirmanden. Det er konfirmandens store dag, men forældrene skal betale. Tag en åben snak med barnet om ønskerne og hvad barnet ønsker der skal prioriteres. Ønsker man at prioritere en stor fest eller en stor gave? Har man muligheder for at trække på gratis vennetjenester? Jo flere gratis vennetjenester man har at trække på, jo flere penge kan man f.eks. også bruge på gaver.

Se alle artikler om lån →