Hvad er et depositumslån ?

At flytte ind i en ny bolig er som regel en stor beslutning og som regel starten til noget nyt og bedre. Men at flytte giver en masse udgifter, uanset om man flytter i ejer-, leje- eller andelsbolig. Når man flytter i lejebolig, skal man normalt både betale depositum og forudbetalt leje. Det kan være svært at skaffe alle de penge, men der er heldigvis hjælp at hente.

Et depositum er det beløb man som lejer når man flytter ind i boligen. Hermed kan udlejeren istandsætte lejemålet når man fraflytter det og udbedre eventuelle skader på boligen. Ifølge lejeloven kan udlåner maksimalt kræve 3 x husleje uden forbrug som depositum, og dertil kommer den forudbetalte husleje der typisk også til 3 måneders husleje. Mens man bruger sidstnævnte som leje i de sidste 3 måneder man bor i boligen i opsigelsesperioden, kan man ikke være sikker på at få depositummet tilbage, hvis der er sket skader.

Disse udgifter kan finansieres med lån, hvis man ikke har dem parat til at bruge dem. Der kan næsten altid lånes penge hertil gennem privat udbydere, men langt de fleste kommuner stiller også dette tilbud til rådighed, men der er en række krav for at man kan kræve det.

Boligen skal være almennyttig, og hvis det er en ungdomsbolig, skal den have eget køkken. Dertil må den samlede husstandsindkomst ikke overstige 241.164 kr. (2018) ved lejlighed og 163.359 kr. (2018) ved enkeltværelser. Har man børn, kan man lægge 42.300 kr. (2018) til beløbet op til fire børn.

Selvom man ligger under de ovenstående grænser, kan kommunen godt nægte at låne pengene ud fra en konkret vurdering af ens økonomi. Har man en tilstrækkelig stor formue stående i banken eller hvis man kun midlertidigt ligger under de angivne beløbsgrænser. Bor man i en tilfredsstillende bolig i samme kommune eller by, kan der også nægtes lån, ligesom det også normalt nægtes hvis lejen overstiger halvdelen af husstandsindkomsten.   Ligeledes kan kommune nægte lånet, hvis man ikke har afviklet tidligere indskudslån, men de er dog altid forpligtet til at hjælpe hvis man er blevet smidt ud af sin bolig og ikke har noget tag over hovedet.

Ovenstående artikel er blot vejledende og ikke rådgivende

Se alle artikler om lån →