Hvad er en indbosum ?

Indbosum er et begreb der bruges i forbindelse med indboforsikring, dvs. hvis der skulle ske indbrud, brand, hærværk eller opstå skader på ting i boligen. Vi vil nu i forlængelse af dette blogindlæg uddybe begrebet, og hvad det betyder for forsikringen.

Alle har sikkert haft denne mareridtsforestilling: Man har lige været på den skønneste ferie i 2 uger uden bekymringer, og så kommer man hjem til et hus med en smadret bagdør. Indenfor ligger alt hulter til bulter, skabe og skuffer er åbne, og man kan straks se, at der mangler noget. Måske er det de dyre smykker, den antikke PH-lampe, den nyindkøbte lækre Apple-computer som man har sparet op til i så lang tid, eller uvurderlige arvestykker fra sin elskede afdøde mormor der nu er forsvundet. Ikke alene har der været fremmede tyve inde i ens private hjem, men de er også stukket af med flere af ens kæreste ejendele. Selvom man anskaffer sig dyre alarmlæg, tager billeder til den slags situationer kan man aldrig være 100% sikker på at undgå dem, og man kan slet ikke være sikker på at få tingene igen. Men man kan gøre meget for at forberede sig på denne situation, så man står bedre i at få erstatning. Det indebærer især at have styr på sin indbosum, dvs. skabe en oversigt over samtlige værdier i sit hjem.

Indbosummen er altså den samlede værdi af alle tingene som man har i sin bolig, hvis man har indboforsikring. Dette inkluderer bl.a. møbler, elektronik, smykker, tæpper, legetøj, antikviteter og alt andet i hjemmet. Det kan dog være svært at vurdere ting som bedstemors gamle lænestol og en flere år gammel computer, så her kan man med fordel bruge en indboberegner og altid gemme gamle kvitteringer, så man har et udgangspunkt at beregne ud fra. Har man dyr kunst, dyre smykker, designermøbler eller andet med en særlig høj værdi, kan man med fordel underbygge kvitteringerne med billeder af tingene.

Dette beløb skal oplyses når man tegner en indboforsikring, og ud fra dette tal beregnes forsikringspræmien. Dette beløb skal løbende opdateres med alt hvad man anskaffer sig og smider ud. For at gøre det nemmere at opdatere løbende kan man med fordel gøre det i et Excel-ark i stedet for på håndskrevne sedler.

Generelt kan man siger at prisen på indboforsikringen følger indbosummens størrelsen, dvs. jo flere værdier man har, jo højere bliver forsikringspræmien. Det kan være meget fristende at sætte beløbet lidt højere end det egentlig er, men det giver en højere forsikringspræmie, og når sagerne skal vurderes, kan man ikke få flere penge i erstatning end det sagerne var værd. Ligeledes vil man snyde sig selv for penge, hvis man sætter tallet for lavt. En anden mulighed er at vælge en sumløs indboforsikring. Her spiller selve indbosummen ingen rolle, men denne type forsikring har sine begrænsninger med et maksimalt beløb pr. genstand, dvs. har man flere meget dyre genstande, vil man ikke få udbetalt dækkende summer. Læs også mere om indboforsikring her.

Se alle artikler om lån →