Huskøb – den billige vej til bedre livskvalitet

Der findes en række smarte økonomiske vismænd der forklarer os en masse omkring boligfinansiering og der kan det umiddelbart være meget svært, at vurdere netop hvilken type boliglån der er smartest i ens egen situation.

Selvom jeg som hobby redaktør her på Lån.dk skriver om finansielle ydelser kan netop boliglån være et af de rigtig svære emner, da huskøb ofte er forbundet med en del usikkerhed omkring omkring prissætning, belåningsgrader, obligationskurser og bidragssatser. Derfor er vores klare anbefaling, at du ikke stoler blindt på et eller flere kreditforeninger men overvejer, at spørge 2 forskellige rådgivere til råds når du skal ud og optage et boliglån.

Hvorfor det dog ? Ja det er det oplagte spørgsmål kan man jo sige og der må jeg blot være ærlig og sige, at boligjunglen med de forskellige prisniveauer på danske boliger er en sag og så er finansieringsjunglen en anden sag…. hvis man vælger forkerte på en af de punkter så kan man stå i problemer. Derudover er der en potentiel joker på toppen som man kan kalde den potentielle finanskrise som også kan ramme en som boligkøber.

Eksempel

Hvis du køber en bolig til eks. 2millioner og optager et kreditforeningslån på 1.6mio og har 400.000kr som udbetaling selv. Det er jo fantastisk umiddelbart, da du derved kun har 1.6mio i gæld og kan klare dig med en lav kreditforeningsbelåning omkostningsmæssigt.

Jokeren ligger dog der hvis din bolig falder i værdi som følge af en finanskrise… så kan du blive presset økonomisk.

Hvis din bolig falder til 1mio i værdi har du jo kun mulighed for, at belåne dit hus med de 80% (75% ved sommerhuse) og så kan du kun optage 800.000kr i kreditforeningslån.

Det virker selvfølgelig urealistisk, at prisen på din bolig falder 50% og du står med forskellen mellem 1.6mio og 800.000 i forskel på hvad du har lånt og hvad din bolig realt er værd.!

Vi anbefaler derfor alle, at afdrage på deres boliglån, da det kan være en fordel for at sikre man står stærkere hvis ens bolig uventet falder i værdi og man kan sikre sige realkreditbelåning af sin bolig hvilket kan sikre ens privatliv.

Dette indlæg er ikke skrevet for, at skræmme potentielle boligkøbere – men se realiteten i øjnene… du kan blive ramt af et boligkøb hvor værdien simpelthen ikke er tilstede når du skal refinansiere din bolig.

I andre sammenhænge hvor boligen stiger er det jo lige den modsatte effekt hvor man virkelig skal overveje en omlægning af sit boliglån, da man kan få store fordele ved en lavere bidragssats når belåningsgraden falder.

Se alle artikler om lån →