Når man skifter bank…hvad skal man tænke over?

Når man skifter bank…hvad skal man tænke over?

Måske går du lige nu og overvejer at skifte bank… din nuværende bank får negative overskrifter i pressen, du føler ikke at den giver dig de nødvendige muligheder for at optage realkreditlån, måske kræves der for høje gebyrer eller noget helt tredje. Det kan både være meget at vinde og tabe ved at skifte bank, så vi vil nu guide dig igennem junglen af muligheder for at finde den rette bank, der dækker dine behov bedst.

Find den bedste bank

Hvis man skal skifte bank, er det først og fremmest vigtigt at kende sine behov og vide, hvad man behøver. Afhængigt af hvilken situation man er i, skal man inddrage følgende:
– Har man lån eller kassekredit der skal afdrages på?
– Investerer man din opsparing og får man evt. bankens hjælp hertil?
– Hvilken konto skal man have?
– Skal man have rådgivning? Eller er det tilstrækkeligt at have en hæveautomat i nærheden?

Her kan man kigge på bankens hjemmeside og se, hvad de tilbyder af hjælp og service og til hvilken pris. Undersøg evt. hvad andre kunder har af oplevelser af banken og hvordan de føler sig behandlet.

Værdien som kunde
Når man har undersøgt forskellige banker og fundet en man ønsker til at varetage sine pengesager, skal banken vurdere, om den ønsker vedkommende som kunde. Enhver bank vil naturligvis se på, hvor meget man kan tjene på den pågældende kunde. Det gøres ud fra hvor mange lån, investeringer, pensioner og forsikringer man har gennem banken. Der kigges også på indtægter og udgifter samt opsparing og større værdier som hus, bil, båd mm. for at lave en samlet vurdering. Her vil gæld ikke diskvalificere dig, da banken jo netop tjener på at låne penge ud. Der er dog stor forskel på gæld. Man er typisk en dårlig kunde ved nedenstående scenarier:
– Mange forbrugslån
– Ingen opsparing og/eller lav indkomst
– Gæld der ikke afdrages
– Registrering som dårlig betaler

Hvis banken vurderer kunden som værende dårlig, kan et skifte være noget nær umuligt. En bank er dog forpligtet til at oprette en almindelig lønkonto til overførsel af løn, men de kan nægte lån, udstede kreditkort med kredit samt mange andre fordele.

Find det bedste tilbud

Det er ikke kun bankerne der jagter de bedste kunder, men derimod skal kunderne også finde den bedste bank. Det er derfor anbefalet at indhente tilbud fra 3-4 forskellige banker, før man tager det endelige valg. Det kan også være en god ide at få arrangeret et møde med den valgte bank for at få forhandlet sig frem til den bedste aftale.

At skifte bank – det praktiske

Når man så har fundet bedste match i en ny bank, skal der klares en række praktiske ting. Den nye bank klarer flyttearbejdet inden for maksimalt 12 arbejdsdage. De faste aftaler med Betalingsservice kan sagtens flyttes med, men det sker først måneden efter den nye konto er oprettet. Selve flytningen er gratis, men det kan koste penge at afvikle lån og konti samt oprettelse af kassekredit, lån og pensionsopsparinger. Realkreditlån og forsikringer kan også flyttes med, men her kan forhandlinger med banken også godt give væsentlige besparelser, især da man samler dem.

Se alle artikler om lån →