Hvor finder man en god højrentekonto

Hvad er højrentekonto?

En højrentekonto er en opsparingskonto med en høj indlånsrente, bedre end en almindelig lønkonto. Hvis man ønsker at spare penge op samt få afkast af renten, er det en god mulighed. Vi vil nu gennemgå, hvad man kan bruge en sådan konto til samt de vigtigste fordele og ulemper.

Hvis man har penge på kontoen, kan det være en ide at investere dem, da det kan kaste penge af sig i stedet for at pengene står på en lukket bankkonto og samler støv. Men at investere penge i aktier og obligationer kan være meget risikabelt, selvom det er disse typer der normalt giver det største afkast, så hvis man ønsker at ens opsparing skal vokse sikkert, kan en højrentekonto være en god ide. Her får man som kunde en højere indlånsrente end ved de fleste opsparingskonti. Til gengæld for den højere rente skal man til gengæld binde pengene i en periode, hvor man ikke kan hæve pengene. Hvis man alligevel gør det, skal man betale dyre gebyrer.

Hvornår bør man vælge en højrentekonto?

I takt med at inflationen gør en opsparing mindre værd, kan en højrentekonto være en ide hvis man ønsker at investere et mindre beløb i en kortere periode. Med en lav rente tjener man derfor intet ved at have pengene stående på sin lønkonto, så hvis man ønsker at tjene lidt renter, skal pengene derfor ind på en konto med et bedre afkast.

Når man har besluttet sig for at vælge en højrenteko, skal man så vælge en bestemt, og det bør afhænge af ens generelle økonomi. Har man en stabil økonomi og kan klare uforudsete udgifter, kan det være en god ide med højrentekonto. Har man derimod en svag økonomi med uforudsete udgifter, bør man ikke binde sin opsparing i en højrentekonto. Her vil den lavere rente, men samtidig større fleksibilitet ift. at kunne bruge pengene være til større fordel.

En højrentekonto kan derfor være det sikre valg, da det er uden risiko ved en maksimal investering på 750.000 kr., da man så er omfattet af indskydergarantien. Skulle pengeinstituttet gå fallit, vil man derfor ikke tabe en krone. Hvor stort et beløb man skal indskyde og hvor længe beløbet skal være bundet er dog forskelligt fra konto til konto og fra bank til bank.

Forskellige banker stiller forskellige krav for at tilbyde højentekonto. Nogle banker vil kræve, at man flytter alle sine pengesager, mens andre kræver lønkonto og eventuelle realkreditlån, og endelig vil nogle banker kun kræve at man indsætter et minimumsbeløb. Hvor længe pengene skal være bundet, afhænger både af ens egen økonomi og hvad banken konkret kan tilbyde på de enkelte konti. Her vil renten typisk også være afhængig af hor længe man ønsker at have pengene bundet. Jo længere man binder formuen, jo højere procentuel rente og større udbytte vil man få. Helt generelt vil man skulle binde dem i 1-3 år.

Fordele og ulemper ved en højrentekonto

Ud over ovenstående er der nogle generelle fordele og ulemper. Den allerstørste fordel er naturligvis, at man for det samme beløb får tilbudt en højere rente end normalt. Man kan løbende og alt efter sine omstændigheder sætte flere penge ind, så ens formue vokser, hvilket giver de bedste forudsætninger og muligheder for at spare op. Det kan diskuteres hvorvidt det er en fordel eller ulempe, at pengene er bundet, da de på den ene side forrentes, men på den anden side kan man ikke bruge dem, når man ønsker det. Som nævnt er renten højere jo længere pengene er bundet, og ved at have daglig adgang til kontoen giver derfor en lavere rente.

Her er en af ulemperne som nævnt, at pengene skal være bundet i op til tre år. Hvis man ønsker at hæve dem før tid, vil man som nævnt få pålagt et gebyr.

Overvej følgende…
– Hvis beslutningen er taget om at øre det, skal man naturligvis vælge den højrentekonto, der giver den højest mulige rente

– Selvom din bankrådgiver er der for at hjælpe dig, er han jo faktisk bankens sælger og er ikke forpligtet til at informere om at konkurrenten har et bedre tilbud. Det er derfor altafgørende selv at afsondre markedet, før man vælger et tilbud. Her kan hjemmesiden www.mybanker.com være til stor hjælp med aktuelle konkrete renter og betingelser.

– Generelt findes de lavere renter hos niche- og internetbanker, da de ikke har udgifter til filialer, hvor man kan få traditionel rådgivning.

– Selvom det som nævnt ikke er en vidunderrente, kan man altid være sikker på at pengene er der igen, når bindingsperioden er udløbet. Hvis man hører til typen der behøver meget tryghed og ikke vil kaste sig ud i noget vildt, kan en højrentekonto være en god løsning for folk, der gerne vil investere, men samtidig går med livrem og seler.

– Har man brug for pengene til noget nu? Selvom højrentekonti giver en højere rente end lønkonti, er de vundne renter stadig ingen formue, så man kan med fordel overveje om pengene kunne bruges på anden, der giver en større økonomisk gevinst. Har man f.eks. dyre kviklån eller står over for store engangsudgifter, er pengene bedre brug her, da man så kan spare dyrere renter. Selvom man i de fleste tilfælde vil kunne sætte penge ind på en højrisikokonto flere gange om året, er det som med al anden økonomi vigtigt at ligge en plan og så vidt mulig holde sig til den. Det gælder både for ens nuværende økonomi og hvor man regner med at være om nogle år.

Du kan læse meget mere om at låne penge her.

Se alle artikler om lån →