Har du ondt i pengepungen over overforbruget

Ondt i pengepungen over overforbruget – sådan stopper du det

Måske går du og har stor drømme om hus, rejser eller andre store ting i det nye år? Måske ønsker man at komme på jordomrejse, købe et nyt hus eller starte en virksomhed? Eller ønsker du måske bare at bygge en stærk økonomi op til at skabe dig en bedre fremtid? Men samtidig har du en økonomi, hvor kontoen konstant er overtrukket, og du føler bare at penge forsvinder mellem fingrene på dig? Det kan være svært at overskue og forbedre en uoverskuelig økonomi, men der er heldigvis mange ting man kan gøre for at forbedre den. Det allerbedste råd er dog at få startet på at rette skuden op i dag fremfor i morgen. I det følgende vil vi komme ind på, hvad der konkret kan gøres. Det er ikke en løftet pegefinger, der skal give læserne dårlig samvittighed over at bruge for mange penge, men en guide til at lave sit liv om og få styrket sin økonomi.

1). Skab et overblik

Hvis man ikke ved hvor man står lige nu og hvordan ens økonomiske situation er lige nu, kan det være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Derfor skal man allerførst finde ud af, hvad man reelt bruger sine penge på. Man kan danne sig forskellige oversigter over de ting, som man har brugt penge på, både faste udgifter og diverse poster. Hvis man er lidt mere old-fashioned, kan man lave bankudskrifter og markere alle indtægter og udgifter. Både umiddelbart ved at se det og ved at ligge de samlede udgifter sammen kan man hurtigt finde poster, hvor der kan spares.
Det er naturligvis sværere at se, hvis man er typen der foretrækker at betale kontant, for så er der adskillige kontanthævninger, men man kan ikke se, hvad de penge er blevet brugt på. Her kan det i stedet være en ide at lave et budget og så holde sig til det. Hvis man er typen der bruger mange penge på sjov og ballade, kan det være en meget god ide at afsætte en fast beløb hver måned. Her kan netbank eller bankudskrifter med fordel tjekke som en slags huskeliste, så man er sikker på, at man holder det planlagte budget.

2). Spar op

Hvis man ønsker at investere i større ting som hus, bil eller båd, kommer man ikke uden om nødvendigheden ved at spare op, men igen kan der være stor forskel på mulighederne for at spare op. Nogle mennesker bærer måske rundt på en stor gæld og knokler for bare at kunne klare renterne, mens andre ingen gæld har og lave faste udgifter og bruger meget få penge og derfor kan spare op hver eneste måned.
Når det kommer til opsparing, er det vigtigt at visualisere sine mål. Ud over måske at have billeder af sin drømmebolig, drømmerejse, fremtidige virksomhed eller hvad man nu drømmer om der kan holde lysten og motivationen oppe. Ved hjælp af disse kan man bedre at modstå fristelserne og dermed bruge af sin opsparing.
For at få en god opsparing er det ikke nødvendigt at afsætte flere tusinde kroner om måneden, for allerede lidt penge hver måned kan gøre en stor forskel. Her kan det især være en god ide at gennemgå sine daglige vaner. Hvis man f.eks. har for vane at købe sin morgenkaffe på vej til arbejde, kan man spare mange penge ved at investere i en lille termokop og lave kaffen hjemmefra, som så kan tages med. En købekaffe koster typisk omkring 40 kr., mens en kop hjemmelavet kaffe koster omkring 2 kr. Her vil man altså på en uge kunne spare over 150 kr., og sådan findes der mange andre små forslag, der sammen giver enorme besparelser i hverdagen, og dermed muliggør ens mange drømme. Hvis man løbende regner ud, hvor mange penge man sparer på disse nye tiltag, vil det også give ny energi og lyst til at fortsætte de gode vaner.
Se her mange flere forslag til at forbedre sin økonomiske hverdag ved små ændringer.

3). Tænk dig om, før du bruger pengene

Det er altid dejligt at bruge penge på fine og lækre ting, men man skal altid overveje, om det købte produkt er pengene værd. Her kan det altid være en god ide at overveje, om man f.eks. skal købe den dyre pesto fra Føtex, eller om man måske kan købe en vare af lige så god kvalitet hos Netto eller måske endda lave den selv?
Selvfølgelig skal der være plads til forkælelse og luksus, men netop ved at tænke sig om en ekstra gang, kan man få råd til mere luksus. Her må man gerne erkende, at luksus er fedt, men at det ikke er nødvendigt hver dag og i alle livets aspekter. Nøjsomhed handler i virkeligheden bare om at få tilstrækkeligt af det man har brug for. Hvorvidt man ønsker at bruge sine penge på en dyr bil, mærketøj, eksotiske rejser eller noget helt andet er underordnet, så længe man er bevidst om sit forbrug.
For at overveje hvorvidt man virkelig har brug for en pågældende vare, kan man stille sig selv følgende spørgsmål:

    Har jeg virkelig behov for denne ting?
    Er denne ting vigtigere for mig end mine langsigtede mål – at købe bolig, bil, en Chanel-taske eller hvad man nu ønsker sig?
    Kan det gøres billigere?
    Vil det give mig værdi?

Kan man svare ja til minimum 3 af ovenstående spørgsmål, kan man købe den pågældende vare. Hvis ikke, skal man i hvert fald give sig selv lidt betænkningstid før man slår til. Hvis man stadig ønsker at købe efter 1-2 uger, kan man købe varen.
Mange mennesker kan ikke lide ord som ”spare” og ”nøjsomhed”, men de er faktisk det modsatte af at være målrettet. Hvis man netop bruger sine penge fornuftigt og investerer i sine drømme og fremtiden i stedet for blot at bruge pengene hovedløst, vil man netop kunne fokusere på sine drømme og det liv man ønsker.

Se alle artikler om lån →