Geniale sparetips i hverdagen der kan spare dig en formue

Måske synes du egentligt at dit budget hænger fint nok sammen, men det kunne da være dejligt med lidt flere penge mellem hænderne…for det er faktisk overraskende nemt. Vi giver dig nu guiden til at spare flere steder i hverdagen, der kan frigive mange tusinde kroner om måneden.

Listen er ikke en facitliste hvor man skal følge hvert et punkt, men tværtimod en række forslag der så kan tilpasses netop din økonomi.

Sparetips til madplanen

 • Lav madplaner: Ligesom med alle andre privatøkonomiske aktiviteter er planlægning et nøgleord. Hvis man bare går i supermarkedet, ofte på tom mave, vil man blive fristet til at fylde indkøbskurven med alle de gode tilbud man render ind i samt en cola, lidt slik og chips. Med andre ord er der fristelser overalt, men dem kan man meget nemmere undgå ved at planlægge sine indkøb med en madplan. Hvis man allerede på forhånd ved hvad man skal have, er det meget nemmere styre uden om impulsindkøb.
 • Og med en struktureret madplan og 1-2 ugentlige indkøbsture frigøres der penge, og der er også penge til forkælelse, som man så kan nyde med god samvittighed. På denne måder sparer man også tid og benzinudgifter på ikke at skulle tage i supermarkedet konstant. At spare penge er en logisk konsekvens af at være velorganiseret.
 • Sats på mainstreamprodukter frem for luksusmærker: Mærkevarer har generelt en mere indbydende indpakning, og det kan måske også føles federe at købe dem fremfor mainstreamprodukter. Men her kan de billigere alternativer sagtens være lige så gode og op til 50% billigere

 • Vand fra hanen, ikke fra flaske: Det kan måske virke som en ligegyldig lille udgift, men der er faktisk mange penge at spare ved at drikke almindeligt vand fra hanen i stedet for at købe flaskevand. Hvis man skal have vand med på en tur, kan man med fordel købe en genopfyldelig flaske, der kun repræsenterer en engangsudgift.

Sparetips til de faste udgifter

 • Find et passende TV-, mobil- og internetabonnement: Når man står og kigger på alle de udbudte TV-kanaler, er det meget nemt at blive fristet til at købe den store pakke – ubegrænset internet, den store TV-pakke og et ubegrænset mobilabonnement. Men her kan man med fordel spørge sig selv – har jeg virkelig brug for det? Man kan sagtens stå og have gode intentioner at se en masse spændende programmer i TV og lære noget, men i en travl hverdag er det begrænset hvor meget tid man faktisk har. Og hvis man ikke bruger sine abonnementer, bliver det bare en dyr udgift. I stedet bør man være ærlig over for sig selv og vurdere, hvad man faktisk har af tid og behov. Ønsker man den store pakke, kan man altid opgradere senere. Når man så har fundet den rette, kan man med fordel gå i forhandling med udbyderen om prisen, da der er stor konkurrence og dermed mulighed for at få en billigere pris. Det gælder også forbruget af mobildata – man kan med fordel skabe sig et overblik over, hvor stort ens forbrug egentlig er. Når det er gjort, kan man med fordel vælge en løsning med lidt i overskud, så man ikke skal betale i dyre domme for at overskride sit maksimum.
 • Find de rette forsikringer: Forsikringer er absolut anbefalelsesværdige at anskaffe sig, men der er faktisk også mange penge at spare her. F.eks. vil man kunne hæve selvrisikoen på bil- og sundhedsforsikringen ved at have en opsparing til at dække sådanne udgifter. Også i forsikringsverdenen er konkurrencen stor, så ved at forhandle er der mange penge at spare.
 • Find en passende bolig: En god tommelfingerregel er at bruge maksimalt en tredjedel af sit samlede budget på boligudgifter. Man vil sagtens kunne skære lidt fra i sit budget til at dække disse udgifter, men hvis den er meget større, vil det være en økonomisk byrde så længe man har den pågældende bolig. Her bør man også overveje, hvor meget plads man reelt har brug for – er børnene f.eks. flyttet hjemmefra, kan man måske med fordel flytte til noget mindre.

Sparetips og økonomisk tips

 • Er din økonomiske rådgiver sin løn værd?: Hvis man aktivt betaler en økonomisk rådgiver for at administrere sine pengesager, rådgive om investeringer, aktier, pension mm., skal vedkommende være sin løn værd og også sørge for at der kommer overskud. Rådgiverens løn spiller her en væsentlig rolle, da den risikerer at æde al fortjenesten. Her kan man med fordel tage en ærlig snak med rådgiveren om lønniveauet og så vurdere om man synes rådgivningen er det værd.
 • Den rette bank: Man skal finde den rette bank til sine behov, men det er også vigtigt at bruge den rigtigt. Man skal sætte sig ind i gebyrerne for at have kontoen, for overtræk og for at hæve penge andre steder end i bankens automater? Hvis man tænker over hvordan man bruger den, er der potentielt mange penge at spare.
 • Få styr på Skat: Ens arbejdsgiver trækker automatisk Skat fra ens løn, men mange mennesker ved faktisk ikke, hvor mange muligheder for fradrag der findes. Hvis man selv ordner sin økonomi og sine skatteforhold, kan man nemt miste mange penge, så de penge det koster at hyre en revisor til et par timers arbejde kan hurtigt være tjent ind igen.
 • Gå på struktureret udsalg: Alle varer kommer på udsalg på et tidspunkt, uanset om det er tøj, madvarer eller sko. Hvis man skal lave større investering som f.eks. en computer, kan man med fordel vente til den kommer på udsalg. Det er ligesådan med tøj til sommer- og vinterudsalg, hvor man kan spare masser af penge, hvis blot man er målrettet efter de ting man virkelig mangler. I forlængelse af punktet med madplaner kan man med fordel gennemlæse tilbudsaviser og lave madplaner ud fra dette.

Sparetips – skær i fornøjelserne

 • Nyd lidt luksus med god samvittighed: Alle skal have lov til at nyde de gode ting i livet engang imellem – det kan være en kop luksuskaffe på cafe med vennerne, et restaurantbesøg, en tur i Tivoli, eller hvad man nu nyder. Det skal der absolut være plads til i budgettet. Men hvis man bare vælter sig i dyre fornøjelser, smider man for mange penge ud af vinduet. Derfor kan man med fordel afsætte penge i det månedlige budget til fornøjelser, så man ved at man har råd til det og så nyde det med god samvittighed.
 • Start i det små med at købe ting til hobbyer: Når man begynder på en ny hobby, kan det være meget fristende at købe en hel masse lækkert udstyr. Men før man finder ud af om man vitterligt vil forfølge denne nye hobby, kan man med fordel enten låne udstyr, starte med billigere alternativer eller overveje, hvilke dele der kan vente. Hvis den brændende passion uddør, vil man nemlig stå med en masse udstyr som man alligevel ikke kan bruge. 
 • Køb ikke for bare at eje: Det kan godt være at tøjskabet bugner af tøj, skoskabet er ved at sprænges og at der næsten ikke er plads i makeuppungen til alle ens øjenskygger – men har man virkelig brug for dem? Hvis man vitterligt bare køber dem for at tilføje dem sit evigt voksende arsenal, skal man ikke købe mere, men i stedet få brugt de ting man allerede har.

Generelle tips til at spare penge og få en bedre pris

 • Sammenlign og find den bedste pris: Den bedste måde at finde den bedste pris på er at sammenligne priser, uanset om man handler i fysiske butikker eller online. Hvis man ikke gør det, vil man helt sikkert snyde sig selv for mange penge.

 • Fravælg udgifter til ting som man alligevel ikke bruger: Måske meldte man sig ind i fitnesscenteret med de bedste intentioner, men man bruger det i realiteten kun en sjælden gang imellem. Ligeledes har man måske abonnement på tidsskrifter eller blade som man alligevel ikke læser, eller man får medlemspakker med forskellige varer, som man alligevel ikke skal bruge. Her kan man med fordel gennemgå sine faste udgifter for at se, hvor man kan skære ned.

 • Brug ikke engangsting: Man kan spare tusindvis af kroner på at satse på mere bæredygtige løsninger frem for engangsvarer – i stedet for køkkenruller bør man bruge stofservietter og stofbleer i stedet for engangsbleer samt mange andre små ting i hverdagen. Måske virker nogle kroners besparelse hist og her ikke som meget, men over et liv, ja faktisk bare over et år, bliver det til mange penge.

 • Overvej de store køb: Hvis man overvejer at købe noget der koster mere end et bestemt beløb, f.eks. 1000 kr., bør man give sig selv en obligatorisk tænkepause, så man er sikker på at købe med fornuften og ikke følelserne. Hvis man efter et par dage stadig gerne vil have den pågældende ting og er villig til at betale det angivne beløb, kan man købe den med god samvittighed.

 • Sats på kvalitet: Det kan være meget fristende kun at betale halvt så mange penge for en bluse i den billige butik fremfor i den dyre. Men billigt tøj holder sjældent særligt længe, så det vil hurtigt skulle skiftes ud. Det anbefales derfor at vælge sit hverdagstøj og –sko med omhu, mens man godt kan nøjes med billigere tøj og sko til festbrug.

Vær bevidst om dårlige vaner: Vaner som slik, cigaretter, alkohol, spil og shopping er nogle vaner der kan koste mange penge, især hvis det udvikler sig til decideret misbrug. Det kan være en god ide at få behandling for, for selvom det kan koste lidt penge, er der mange penge at vinde ved at komme af med disse vaner.

Se alle artikler om lån →