Fordele og ulemper ved at tage kviklån

I den digitale verden bliver alting nemmere og hurtigere, og som forbruger har man alting lige ved hånden. Bl.a. er det muligt at låne penge online i form af kviklån, men denne låneform er meget omdiskuteret, da nogle tilbud giver nogle gevaldige økonomiske tømmermænd, men hvordan genkender man et godt kviklån? Vi vil nu gennemgå samtlige fordele og ulemper ved kviklån samt give en række gode råd, hvis du overvejer at optage et af disse lån.

Helt grundlæggende er et kviklån et mindre lån, som man hurtigt og nemt kan optage, i modsætning til andre lånetyper ofte uden dokumentation eller sikkerhedsstillelse. Til gengæld vil der ofte være en højere rente. Som lånetager skal man være myndig, bosat i Danmark samt må ikke være registreret som dårlig betalerfor at kunne et sådan lån. Normalt ligger lånebeløbets størrelse på mellem 100 og 10.000 kr.

Der kan observeres følgende fordele ved kviklån ift. banklån:

  • Det er hurtigt at ansøge, ansøgningen behandles hurtigt, og beløbet udbetales hurtigt
  • Man skal ikke stille sikkerhed
  • Man kan bruge pengene på lige hvad man vil
  • Det er nemt at ansøge – alt foregår online, så man ikke skal møde personligt op til møder med sin bank
  • Der findes mange forskellige udbydere af kviklån, der dækker forskellige løbetider og lånestørrelser. Man kan med fordel også kigge på sites som Trustpilot, hvor kundernes oplevelser med låneudbyderne deles.

Ligeledes kan følgende ulemper observeres:

  • I forhold til andre lånetyper er renten generelt noget højere hvilket gør lånet dyrere
  • Det kræver en langt højere selvdisciplin. Grundet den mindre grundige gennemgang før lånet udstedes, skal man virkelig have godt styr på sin privatøkonomi for at turde tage et kviklån.
  • En meget kortsigtet løsning på et økonomisk problem, der skal tilbagebetales hurtigt
  • Det kan være svært at gennemskue ÅOP – ifølge loven skal danske virksomheder angive ÅOP – de samlede årsomkostninger i procent – tydeligt, men hvis man ikke kan tilbagebetale lånet, kan der hurtigt løbe ekstraomkostninger på. Før man beslutter sig for en udbyder, bør man lave en komparativ sammenligning af alle låneudbud. Her skal man især kigge på stiftelsesgebyr, løbetid og ÅOP. Disse kriterier er alle specificerede i lånekontrakten, og det kan som skrevet blive meget dyrt ikke at kunne overholde betingelserne.
  • Da kviklån er så nemt tilgængelige og nemme at optage, er det meget nemt at blive fristet til at optage lån til ting, som man i virkeligheden ikke har et reelt behov for. Hvis man føler at man bare må have den nyeste iPhone til 12.000 kr., vil man sagtens kunne tilbagebetale den på 1 år med 1000 kr. I afbetaling om måneden + renter. Men det er et helt år med afdrag på noget der falder i værdi fra dag 1 og som man reelt ikke behøver, hvis man stadig har en fungerende telefon.

Der er ikke et entydigt svar på, om man bør optage et kviklån for at skaffe penge her og nu, men man skal gøre sig overvejelser. Hvis det er sidst på måneden og man inden for kort tid får løn men mangler penge akut her og nu til enten mad eller andet presserende, kan det være en fin løsning, hvis bare ikke lånebeløbet er for højt.

Enkelte sites reklamerer også med gratis lån. Mange lån er rentefri de første 30 dage, men derefter kommer der renter og nogle gange gebyrer på, så hvis man kan indfri lånet inden for denne tid, kan det sagtens betale sig. Et ofte billigere alternativ er at trække på sin kassekredit i banken. Med denne metode får man ikke indsat penge på sin konto, men har mulighed for at trække over ved behov. I forhold til kviklån betaler man kun ved overtræk. Hvis man beslutter sig for et kviklån, bør man altid flere tilbud og sammenligne, så man kan få det bedste.

Hvordan optager man et kviklån ?

Man bør derfor kun optage kviklån hvis man virkelig er i bekneb for penge og ikke har andre lånemuligheder, enten banklån, overtræk eller rentefri finansiering. Man bør aldrig optage lån til fornøjelsesshopping eller andre ting, som dybest set ikke er meget nødvendige. Det vil altid være dyrere at låne end at spare op til de ting man ønsker sig. Før man beslutter sig for at optage lånet, skal man læse kontrakten grundigt igennem og turde kritisk på sig selv og egne økonomiske midler. Hvis man ikke kan betale lånet tilbage på de angivne betingelser, kan man blive tvunget ud i yderligere låneoptagelse, hvilket bliver en ond cirkel. Det kan virke som en god ide at optage flere lån for at betale de eksisterende ud, men det er aldrig en holdbar løsning. Er man endt i en sådan situation, er det nødvendigt at gennemgå sit budget, så der kan ligges en plan for tilbagebetalingen. Det kan dog være en god ide at lave et samlelån, da det ofte gør situationen mere overskuelig.

Se alle artikler om lån →