Førstegangskøber

Hvad skal du være opmærksom på som førstegangskøber af bolig

Dit boliglån er sandsynligvis det største lån du vil optage i hele dit liv og dermed en kæmpe beslutning. Du vil også skulle bruge en stor del af dit liv på at afdrage det, så det er meget vigtigt at komme godt fra start og tage de rette valg. Der er nemlig mange penge at spare ved at tage de rigtige valg. Ligeledes er der mange penge at tabe, hvis man ikke undersøger markedet eller tager forhastede valg.
Som førstegangskøber kan det være svært at skabe sig overblik over forpligtelser, muligheder og de bedste tilbud på markedet. Det er derfor essentielt at søge rådgivning, når man optager et boliglån. Her får du nogle gode råd til at få skabt de bedste forudsætninger for at lave den bedste aftale.

Det rigtige boliglån til en førstegangskøber

Boliglån og at få lavet det rigtige lån er som at sætte det perfekte outfit sammen. Man har hundredvis af bukser, trøjer, sko og smykker, men det kan kombineres på så mange måder at det næsten er uoverskueligt at gå i gang med at prøve ligesom hvert enkelt outfit kan udstråle noget forskelligt, men de kan alle sammen bruges til det samme, ligesom dit boliglån. De har hver deres egne egenskaber, men kan alle bruges til det samme.

Det allerbedste at gøre er at undersøge markedet ordentligt, før man slår til. Her skal man både undersøge priserne i det område man overvejer at købe hus samt mulighederne for at få de bedste lån. Ved at kigge på flere huse, skaber man overblik for at forhandle pris, så man har det bedste udgangspunkt for en forhandlingssituation. Når man så er klar til at byde på et hus, er det også vigtigt at undersøge det pågældende hus. Tilstandsrapporten skal naturligvis gennemgås, men det er ofte ikke nok. Man kan med fordel bede en person med byggeteknisk baggrund gennemgå boligen, og hvis der findes fejl, kan prisen trykkes ned. Hvis fejlene er store, kan det naturligvis ikke anbefales at byde på huset.

Endelig er det smart at undersøge hvor længe boligen har været til salg, da det giver en god indikation om hvor motiveret sælgeren er.

Hvilken lovkrav er der til et boliglån

Mht. det økonomiske er det et lovkrav, at man skal kunne ligge minimum 5 % af beløbet, men jo mere man kan ligge, jo mindre lån vil man skulle optage. Disse lån kaldes realkreditlån og udbydes af realkreditinstitutter og finansieres ved at instituttet sælger obligationer som giver sikkerhed i boligen. Instituttet får en pris for obligationerne, som er det beløb man får udbetalt i boliglån. Man kan også låne penge til et huskøb i sin bank. De fleste huskøbere optager både et realkreditlån og et banklån, hvor man vil låne 15 % af beløbet i banken og 80 % i realkreditinstituttet.

Udover selve huset er det også essentielt at danne sig et overblik over priser og vilkår, da der findes mange banker og realkreditinstitutter der udbyder lån. Ved at indhente tilbud fra mindst 3 forskellige banker vil man have bedre forudsætninger for at vælge det billigste boliglån.

Endelig kan det være en ide at engagere en uvildig rådgiver, der kan rådgive ved første boligkøb. Vedkommende er med i hele processen og kan svare på alle spørgsmål.

Se alle artikler om lån →