Familielån kan blive en dyr fornøjelse

Et lån til et familiemedlem kan virke som en god og venlig gerning, da man gerne vil hjælpe sine nære og kære. Måske har et af børnene brug for et lån til indskud eller bil, og man vil gerne hjælpe. Men et større lån i familien kan føre til en gaveafgift der betyder skattesmæk, hvis man ikke er opmærksom på de formelle regler.

Denne situation kender alle forældre – ens barn mangler en økonomisk håndsrækning til at købe bøger til studiet, en ny computer eller en anden mindre dagligdags-investering. Man låner barnet et par tusinde kroner, så der kommer lidt mere luft i budgettet. Det er almindelig venlighed og støtte til sine børn, og det vil ingen fra de offentlige myndigheder blande sig i.

Men i takt med at lånet stiger, stiger usikkerheden om der kan være skattemæssige problemstillinger i det. For er det i realiteten en gave, kan hammeren falde og man kan blive pålagt en skatteafgift.

En anden sag kunne f.eks. være at barnet overtager jeres gamle bil for 125.000 kr. I har opstillet gældsbrev efter reglerne, men har alligevel planlagt at barnet ikke skal tilbagebetale beløbet alligevel, da beløbet jo bare kan nedskrives årligt som gave. Men hvis man vitterligt vil undgå skattesmæk, skal det virkelig være et lån og opstilles sådan. Ellers opfattes det som en gave.

Man må give gaver for op til 65.700 kr. skattefrit om året, men ved større beløb vil man blive pålagt afgifter. Et familielån er der dog ingen øvre grænser for størrelsen på. Man kan nedskrive gælden årligt med dette maksimale beløb for gaver, men det bør aldrig indskrives i aftalen, da man så vil blive beskattet af det fulde lånte beløb med en rente på 15%.

I låneaftalen skal det altså dokumenteres at man årligt planlægger at nedbringe gælden, men man kan stadig skrive at gælden forfalder på anfordring og at man skal tilbagebetale gælden så snart udsteder kræver det. På denne måde opfattes det ikke som en gave, og man har stadig mulighed for at forære sit barn meget.

Se alle artikler om lån →