Engangsinvesteringer

Engangsinvesteringer der kan spare mange penge

Vi vil alle gerne have lækre og dyre ting i vores liv. Hvem vil ikke gerne køre i den største og fedeste bil, hvem vil ikke gerne have det største TV med den store TV-pakke, og hvem vil ikke gerne have den nyeste iPhone? Disse dyre køb er dog sjældent en god langsigtet investering, da de blot taber i værdi og er dyre i drift. Det gælder dog ikke alle indkøb, da mange ting, både store og små, kan vise sig at spare dig for mange penge på langt sigt. Vi har i denne artikel samlet en række ting der hurtigt tjener sig ind.

Læs også: Enkle sparetips i hverdagen der kan spare dig for tusindvis af kroner på et år.

En økonomisk og pålidelig bil: Det er dyrt at anskaffe sig en bil, så det gælder virkelig om at finde en passende bil. Hvem vil ikke gerne suse af sted i en splinterny Mercedes eller Ferrari, men har man virkelig brug for så kostbar og dyr en bil for at komme på arbejde og klare sine daglige ærinder? Ved i stedet at vælge en stabil og pålidelig model der ikke har et højt benzinforbrug eller kræver for mange tur på værkstedet får man på langt sigt mange besparelser.

Dertil kan det også betale sig at sende bilen til eftersyn 2 gange om året, så man undgår alt for mange dyre overraskelser. Ved at bruge 800-900 kr. om året på rutineundersøgelser på bilen, kan man undgå store skader på bilen og dermed spare adskillige tusinde kroner. Ligeledes kan man spare flere tusinde kroner om måneden ved at vælge den rigtige bil der kører længst på literen. Mht. benzinforbruget kan man spare omkring 2.-3.000 kr. om måneden på en bil der kører længere på literen, hvilket giver 24.-36.000 kr. årligt. Det er naturligvis afhængigt af, hvor meget man faktisk kører. Et andet alternativ er at bruge kollektiv transport.

Læs også: Hvornår kan det bedst betale sig at købe bil – Læs her?

Køb en cykel i stedet for at tage bilen: Et tredje alternativ til bilen er at købe en cykel. En god hverdagscykel koster et par tusinde kroner i anskaffelse og skal af og til repareres, men er man fiks på fingrene, kan man selv klare det. Hvis man bor i cykel-afstand til alle sine daglige gøremål kan man i henhold til ovenstående bilregnskab med anskaffelse af en cykel spare over 40.000 kr., bare i de løbende udgifter på 1 år.

Undgå engangsting og sats i stedet på bæredygtige løsninger: Uanset om det drejer sig om engangsbægere, tallerkner, bestik, rengøringsklude, mopper eller andet er det sjældent en god løsning. I stedet bør man vælge løsninger med genanvendelige produkter, så det både er en god løsning for pengepungen, miljøet og man altid har de nødvendige produkter ved hånden.

Et stærkt mobilcover: Alle elsker en fed og lækker mobiltelefon. Vi vil gerne have det nyeste, smarteste og dyreste, men desværre er mobiltelefoner også meget skrøbelige og kan nemt gå i stykker eller bliver ridsede. Den nyeste iPhone koster pt. (2019) over 12.000 kr., hvilket er meget at betale for en telefon, især hvis den går i stykker eller bliver skrammet efter kort tid. Derfor kan et robust mobilcover spare adskillige tusinde kroner om året, så man ikke er nødt til at købe en ny telefon, hvis uheldet er ude.

I forlængelse af ovenstående anbefales det også altid at købe mobiltelefoner uden binding, dvs. uden abonnement. Man kan meget vel være utrolig heldig at blive tilbudt den nyeste iPhone til 1 kr., men samtidig tilkøbes dyre abonnementer til opblæste priser, så det samlede tilkøb ender med at blive meget dyrere end bare at købe telefonen til normal pris. Dertil er det sjældent en god ide at binde sig til et abonnement i flere år, da ens behov hurtigt kan ændre sig. Spar i stedet op til den ønskede telefon, køb den kontant uden abonnement og find så et passende og billigt abonnement hos et teleselskab.

Effektive elektriske apparater: Det kan godt være at man har haft sin gode gamle vaskemaskine i over 10 år og at den stadig kører pænt stabilt, men det er sjældent den mest energirigtige løsning. Denne gamle maskine har et gigantisk forbrug af strøm, vand og vaskepulver og er dermed en dyr udgift. Hvis man opgraderer til en højeffektiv vaskemaskine, vil engangsudgiften blive mere end indfriet gennem et mindre forbrug gennem maskinens levetid. Det samme gælder for andre apparater som støvsugere, fjernsyn, køkkenapparater og lignende. Det er derfor essentielt ikke blot at kigge på prisen ved køb af elektriske produkter, men også på energiklassen.

En rigtig god kaffemaskine: Vi alle kender til det irriterende begreb “Caffe Latte faktoren” i dagligdagen. Ved at købe kaffen på vej til arbejde koster det typisk 30-90 kr. pr. Gang, afhængigt af hvilken type kaffe det skal være. Gør man det f.eks. 2 gange ugentligt, koster det altså 60-180 kr. om ugen, hvilket giver 240-720 om måneden og 2880-8640 årligt. Med andre ord er det altså langt billigere at lave kaffen selv og tage den med. En kaffemaskine kan fås fra et par hundrede kroner til over 15.000 kr., og dertil skal der købes kaffebønner, hvilket koster omkring 300-500 kr. årligt. Her kan der altså potentielt spares over 8.000 kr. om året ved at købe en kaffemaskine og lave sin kaffe selv. 

Juice- eller smoothieblender

I forlængelse af ovenstående er det også enormt populært at gå på juicebar og nyde en lækker friskpresset juice eller smoothie, men ligesom med kaffe er det en dyr fornøjelse og kan gøres billigere ved at lave det selv. En friskpresset juice eller smoothie koster typisk omkring 50 kr., mens det koster fra et par hundrede kroner til et par tusinde at anskaffe sig en god blender til formålet. Skal man lave dem selv, kommer der også udgifter til ingredienser på 10-20 kr. pr. portion. For hver selvlavede drink man laver, sparer man altså omkring 35 kr. Tager man udgangspunkt i en god blender til 500 kr., vil den altså have tjent sig ind efter at have indtaget 15 lækre sunde og hjemmelavede drinks. Dertil kan man gøre dem langt sundere ved selv at styre hvor meget sukker der skal i.

Stikdåse: For både at skåne miljøet og sin egen elregning er det en god ide at slukke for el-apparater som TV, stationær computer og lignende om natten. For at gøre det nemmere kan man købe en stikdåse med en afbryder, der slukker alle tilkoblede apparater med et klik. En sådan stikdåse koster typisk omkring 100 kr., der hurtigt er tjent ind ved en lavere elregning.

Tørrestativ i stedet for tørretumbler: Det kan være meget fristende at smide en bunke vådt vasketøj i tørretumbleren. Det bliver hurtigt tørt, men det er ikke nødvendigvis nogen god løsning. Vasketøj har langt bedre at tørre i det fri da det slider på tøjet, og det er også en dyr løsning, der heller ikke er god for miljøet. Ved at købe et tørrestativ til 100-200 kr. har det hurtigt tjent sig ind med det sparede energiforbrug.

Snacks kan være dyrt for kroppen og økonomien

Mange mennesker holder af små lette mellemmåltider der både holder blodsukkeret stabilt og samtidigt er en lækker forfriskning. I en stresset og travl hverdag er vi ligesom med fastfood tilbøjelige til de hurtige løsninger, men det er hverken godt for sundheden eller økonomien. Det er meget nemt at kaste chokolade, saltnødder og andre godbidder ned i indkøbskurven, men det kan i alle tilfælde bedre betale sig at lave lækre hjemmelavede snacks. Her skal kun bruges penge på ingredienser og eventuelt en smule gas til ovnen, og så er der lækre og sunde snacks til alle.

Tøj og sko af god kvalitet: Hvis man ikke har mange penge, køber man typisk billigt tøj. Billigt tøj er billigt at anskaffe, men holder til gengæld sjældent mere end 1 eller 2 sæsoner. Mere velhavende mennesker køber oftere dyrere tøj af højere kvalitet der til gengæld holder adskillige sæsoner. Beregninger viser at man ender med at bruge dobbelt så mange penge på tøj og sko hvis man køber af billig kvalitet frem for at satse på kvalitet. Man kan dog spare mange penge ved at købe på udsalg.

Madkasser kan være en fornuftig investering

Mange oplever som følge af stressede og trætte morgener at man ikke gider at lave madpakke og køber i stedet maden på vej på arbejde på tanken eller i kantinen på arbejdet. Køb en billig madkasse eller en billig madbeholder, så man kan lave mad hjemmefra. At lave mad hjemmefra koster 5 kr. for brød og pålæg, mens det kan koste op til 75 kr. for et kantinemåltid. Der er altså mulighed for at spare 350 om ugen, hvilket giver en årlig besparelse på 18.200 kr.

Slowcooking kan være oplagt for dig

Vi kender alle sammen situationen: Efter en lang og opslidende dag på jobbet kommer man sulten hjem, men orker bare ikke at lave mad. Her er den nemmeste løsning bare at bestille fastfood, men det er en meget dyr løsning og er ofte bare en bunke tomme kalorier uden egentlig næringsværdi. Fastfood koster typisk omkring 80 kr. pr. person, så det er både ernæringsmæssigt og økonomisk en dårlig løsning. I stedet kan man anskaffe sig en slow-cooker, hvor man skal putte kød og andre råvarer i, som så blot skal stå og simre, og så er der mad. En slow-cooker koster fra et par hundrede til tusind kroner, så den er tjent hjem ved at undlade at bestille fastfood et par gange.

Et fyldt køleskab og en god fryser: Ligesom med ovenstående slow cooker er et energirigtigt og fyldt køleskab en rigtig god investering. Hvis man har en god forsyning af gode stabile basisråvarer som pasta, kød, olivenolie, æg mm. lige ved hånden, er man mindre tilbøjelig til at bestille fastfood efter en lang dag. I forlængelse heraf er der mange penge ved kun at handle ind 1-2 gange om ugen og dermed strukturere sine indkøb og lave en madplan til hele ugen. Dermed undgås også en masse fejlindkøb som ekstra slik og sodavand. Ligeledes kan man spare mange penge ved at købe store portioner ind, tilberede det og fryse det ned. Dermed har man også mad til andre dage hvor man måske kommer træt hjem og bare skal have noget at spise, men ikke orker at lave mad. Med nedfrosset mad skal det bare tages op af fryseren og varmes op.

Her er der potentielt mange penge at spare. Alle boliger i Danmark råder over et køleskab, og langt de fleste har også en fryser. Det koster omkring 40 kr. at lave et måltid til en person, men prisen falder yderligere ned til omkring 25 kr. hvis der laves store portioner. I henhold til at købe fastfood kan der altså spares 55 kr. pr. gang, og i forhold til at købe fastfood. I forhold til at købe fastfood 2 gange om ugen er det altså potentiel årlig besparelse på knap 5800 kr.

Bøger om privatøkonomi

Hvis man ønsker at lære om, hvordan økonomi fungerer og få tips til at spare i det daglige budget, kan det sagtens betale sig at bruge 150-200 kr. på en bog om husholdningsøkonomi. Denne engangsbetaling har hurtigt tjent sig ind i form af lavere dagligdagsudgifter. Alternativt kan du gratis få en masse fantastiske tips her i vores mange blogposts.

Med ovenstående punkter i mind er det ikke sådan, at man slet ikke kan eller skal tillade sig lidt luksus i hverdagen. Det er blot forslag til optimering af økonomien, så hvis man generelt er økonomisk fornuftigt og tænker sig om, er der også plads til at købe snacks, god mad, en lækker bil eller hvad man prioriterer af luksus i hverdagen. Hvis man vælger at satse på langsigtede økonomiske løsninger med fokus på kvalitet, vil der hurtigt blive frigivet penge i budgettet. En del af dem kan man så vælge at bruge på lidt ekstra luksus. F.eks. vil det kræve en dyr kaffemaskine at lave specialkaffe, og så er det langt billigere at købe den hvis det kun er engang imellem.

Se alle artikler om lån →