Guide til andelsboliglån på nettet

Ligesom ved andre forskellige boliglån kan man både låne til en andelsbolig ved banken eller hos forskellige låneudbydere. Hvis man er kommet frem til, at en andelsbolig er den boligform der bedst matcher ens konkrete behov, kan man begynde at overveje hvor meget det er nødvendigt at låne. Læs mere om fordele og ulemper ved hhv. ejer -, leje- og andelsbolig her. Helt enkelt sagt får man ved køb af en andelsbolig lov til at bo i boligen, og ved at betale en fast månedlig afgift får man lov til at bo i boligen og bidrager dermed til de løbende vedligeholdelsesudgifter af andelsboligforeningen. Ved at købe brugsretten til en sådan bolig, bliver man samtidig del af andelsboligforeningen og skal følge de vedtagne regler, som man selv er med til at beslutte.

Ligesom der er stor forskel på, hvad andelsboliger i de forskellige dele af landet koster, er der også stor forskel på, hvor meget man kan låne. Først skal der foretages en kreditvurdering, og her er der flere faktorer, der spiller ind. Før man ansøger om et lån, kan man arbejde ud fra tommelfingerreglen om, at kontantprisen maksimalt må ligge mellem 3 og 3,5 gange den årlige husstandsindkomst, men dette er kun en pejling og giver ikke et præcist billede. Siden november 2015 har det dog været et krav, at man kan ligge minimum 5 % af købsprisen som udbetaling samt kan dække de med de købet forbundne udgifter. Der kan dog ses bort fra disse krav i visse tilfælde, som f.eks. hvis man er førstegangskøber uden formue, men til gengæld med en god og stabil indkomst, kan der gøres en undtagelse fra bankens side.

Optagelse af et andelsboliglån

Ved optagelse af et andelsboliglån er det til et variabelt andelsboliglån, hvor renten hvert kvartal bliver justeret af banken – dvs. den kan forblive stabil, falde eller stige. Da den er afhængig af verdensøkonomien, er denne type lån forbundet med en vis usikkerhed. Som med al anden forretning er det vigtigt ikke bare at tage det første og bedste tilbud om lån. Banken er en privat virksomhed, der forsøger at tjene penge, så det er ikke nødvendigvist det bedste tilbud i den konkrete situation for kunden. Det anbefales derfor at indhente tilbud fra minimum 3 forskellige udbydere og sammenligner dem, før man udvælger et. Når man optager et andelsboliglån, medfølger der samtidig etableringsomkostninger, som køber også skal betales. For at finde det bedste lån skal man især kigge på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), som beskriver hvor meget en pågældende andelsbolig kommer til at koste samlet set i renter, gebyrer og andre udgifter. Selvom køb af andelsbolig skal afgøres på baggrund af andet, er ÅOP, men dette tal kan skabe et godt overblik over udgifterne til andelsboliglånet. ÅOP skal bare være sammenlignelige, dvs. renten skal sammenlignes over den samme årrække.

Når man har fået bevilliget lånet, er der flere ting at være opmærksom på. Udover at finde den rigtige bolig er det allervigtigste at få undersøgt den pågældende boligforenings økonomi, før man underskriver noget. Her skal man især kigge på foreningens vedtægter, budget, referat fra seneste generalforsamling og årsregnskab. Her kan det være en god ide at inddrage både en advokat og en bankrådgiver for at sikre, at der er styr på det hele og at man får den mest fordelagtige aftale. Uanset hvilke andelsboligforening man vælger, bør man altid få en uvildig person med store økonomisk og boligfagligt kendskab kigge dokumenter og boligen igennem, for at sikre sig en økonomisk god fremtid for sig selv. Når man skal mødes med kreditudbyderen, skal man have gjort en del forarbejde, bl.a. medbringe årsopgørelser, oversigt over indtægter og udgifter. Udover det nødvendige at kunne fremvise en sund økonomi viser overblikket også, at man er en seriøs kunde, der tager samarbejdet alvorligt og kan måske endda give en mere fordelagtig aftale. Disse økonomiske nøgletal skal bruges til at lave en kreditvurdering af den samlede økonomi og dermed mulighederne for at optage lån

Undersøg økonomien i andelsboligforeningen

Især andelsforeningens økonomi kan have meget store konsekvenser for andelsejernes økonomi, især hvis den er dårlig. Hvis der er optaget afdragsfrie lån, betales kun renter og gebyrer, indtil afdragsfriheden stopper. Det giver i sagens natur en billig husleje, men når lånet skal til at betales tilbage, vil de månedlige udgifter stige tilsvarende. Dette kan også risikeres ved lån med variabel rente, da den som nævnt justeres hvert kvartal.

Når man har fundet det bedste andelsboliglån, skal man danne sig et overblik over sine muligheder og den passende andelsbolig. Lige gyldig hvilken andelsbolig man påtænker at købe er det en fordel at have et boligkøbsbevis. Andelsboliger i populære områder bliver hurtigt solgt, så et købsbevis giver en stor fordel i forhold til andre købere

De fleste opfatter boliglån til at købe bolig med, men man kan også bruge det til andre ting vedrørende boligen. En andelsboliglån behøver derfor ikke blive brugt på køb af bolig, men kan også bruges til boligforbedringer eller til omlægning af et eksisterende lån.

Se alle artikler om lån →