22 små forandringer i hverdagen, der kan kaste meget af sig

Du kender sikkert følelsen – du føler at du spinker og sparer i hverdagen, men alligevel er det svært at få betalt alle regninger, og der er heller ikke noget til opsparingskontoen. Men frygt ej – der er hjælp at hente lige her.

Med små ændringer i hverdagen kan du frigive et beløb hver måned, der tilsammen bliver store besparelser. For ofte er det små ændringer der skal til for at skabe store forandringer. Guiden er delt op i kategorierne: Faste udgifter, bolig, investeringer og parforhold.

Vi har udarbejdet mere detaljerede guides til adskillige af nedenstående punkter her på sitet, så du har mulighed for mere uddybende hjælp.

Faste udgifter

Faste udgifter er i denne guide alle de faste udgifter i hverdagen, såsom mad, transport, vand, varme, el, fornøjelser og mere.

 • Brug ikke rub og stub: Det giver sig selv – hvis man bruger hele din løn, er der ikke noget tilbage til opsparing. Det giver en konstant ustabil økonomi, men med et struktureret budget vil man både blive mere bevidst om, hvad man bruger sine penge på og få mere struktur på privatøkonomien. Alle kan risikere at miste sit job, få en ekstra varmeregning eller andre uventede udgifter, så en sund økonomi er kendetegnet af at man ligger lidt til side hver måned.
 • Lev ikke over evne: Hvem vil ikke gerne leve det søde liv? Bo i en stor lækker moderne bolig, køre i den lækreste bil, have skabet fuldt af nyt tøj og bare købe lige præcis, hvad man ønsker sig. Men man lever over evne hvis ens løn ikke slår til og man bliver nødt til at finansiere sit forbrug med lån. Men det kan meget hurtigt blive en dyr fornøjelse, da der løber tårnhøje renter på. Grundlæggende bør man kun optage lån til investeringer som hus og bil, eller hvis det er en tvingende nødvendig akut udgift der ikke kan finansieres af ens opsparing.
 • Lav et budget: Som allerede beskrevet er et budget i balance alfa og omega at få lavet et realistisk overblik over indtægter og udgifter. På denne måde vil man også i høj grad kunne undgå uforudsete udgifter, hvilket igen giver mere luft i privatøkonomien.
 • Planlæg og lav ikke for mange impulskøb: Dette gælder for alle typer indkøb, uanset om det er mad, tøj, sko eller andet forbrug. Før man tager hjemmefra, kan man med stor fordel have gjort sig klar og måske have lavet en liste over, hvad man mangler og ikke bare købe hvad man lige får lyst til. Selvom en cola kun koster 15 kr. og en plade chokolade 20 kr., er det mange penge på årsbasis hvis det sker flere gange om ugen.
  Måske koster en ny bluse kun 200 kr., måske koster et par nye lækre sko kun 500 kr., men hvis man ikke behøver det, er det penge ud af vinduet. Der er fristelser alle vegne, og selvfølgelig skal der være plads til forkælelse. Men her kan man med fordel afsætte et fast beløb som så kan bruges som man vil. I forlængelse hertil kan man med fordel gå hjem og tænke over det, før man køber varen.
 • Køb en passende bil: Hvis man behøver en bil i hverdagen, bør det være en bil man har råd til, både mht. udbetaling og benzin. Måske ser man bilen som en investering, men især nye biler taber lynhurtigt i værdi, minimum 20-40% bare i det første år. Det kan med andre ord bedst betale sig at satse på en brugt bil, der heller ikke bruger for meget benzin. Og har man mulighed for at gå eller cykle til nogle ting, kan man med fordel spare bilen for mange korte ture.
 • Få styr på dine forsikringer: Jo flere værdier man har, jo dyrere bliver forsikringen. Det kan være meget fristende at sætte tallet lavere, men det kan påvirke en udbetaling fra forsikringsselskabet, og de kan ved meget store diskrepanser helt afvise at betale. Hvis ens situation ændrer sig, skal man altid melde det til forsikringsselskabet.
 • Optag aldrig ny gæld for at betale gammel gæld: Vejen til at komme ud af gæld er aldrig at optage ny gæld, for det gør det bare værre. I stedet bør man optage en professionel økonomisk rådgiver der kan lave et realistisk budget så gælden kan afbetales uden yderligere låneoptagelse.
 • Hold dig og dit liv ajour: Livet ændrer sig konstant, så man er nødt til at følge ændringerne. Måske behøver man ikke længere en bil for at få hverdagen til at fungere, måske er det nødvendigt at afsætte flere penge til pension og måske får man endeligt betalt sit boliglån ud. Disse ændringer sker konstant, men da man kun har en begrænset mængde tid og penge til rådighed, så man må konstant flytte rundt på ressourcerne.
 • Optag ikke kviklån uden sikkerhed: Medmindre det drejer sig om store investeringer som bolig og bil, er det et skidt tegn at være tvunget til at optage lån. Det vidner om at ens budget er for stramt, eller at man bruger for mange penge. Kviklån er uden sikkerhed, dyre at optage, og der løber renter og gebyrer på, så længe der afdrages.
 • Find et nyt sikkert job før du siger det gamle op: Måske føler man at keder dig i sit nuværende job og har fået alt ud af det? Det er måske på tide at skifte gear og finde et nyt? Det kan sagtens være, men selvom man er træt af det gamle arbejde, bør man aldrig sige det op før man har fundet et nyt. Alle jobs kan være kedelige engang imellem, og man bør ikke springe fra job til job. Dertil kommer at arbejdsgivere foretrækker at ansætte folk der allerede er i arbejde.
 • Smid ikke kvitteringer ud: Kvitteringer er ens garanti hvis en ting går i stykker, så den enten kan repareres, tilbagebetales eller erstattes. Dette gælder også i tilfælde af indbrud hvor kvitteringer gælder som bevis i forhold til forsikringsselskabet.

Læs også: Budget der holder

Læs også: Hvornår kan det bedst betale sig at købe bil?

Læs også: Kviklån – fordele og ulemper

Find en passende bolig med lave udgifter

Boligudgifterne er alle udgifter der relaterer sig til ens hjem, uanset om det er leje-, eje- eller andelsbolig. De har alle deres fordele og ulemper, men det er muligt at følge nogle generelle anbefalinger.

 • Find en passende bolig: Hvem drømmer ikke om en guddommelig lækker bolig? En lækker penthouselejlighed midt i byen eller en lækker villa ved vandet med masser af plads, der kan fungere som ens eget lille rige? Drømme er gode at have, men det er desværre kun ganske få, der har råd til en sådan drømmebolig. Enhver finansrådgiver kan fortælle at man maksimalt bør bruge en tredjedel af ens indkomst på de samlede boligudgifter. En stor bolig koster ikke bare leje-, andels- eller ejerudgifter, men også varme, vedligeholdelse og mere. Her er det bedre at finde en bolig der passer til ens behov i stedet for bare at gå efter den største eller dyreste.
  En familie på 4 behøver f.eks. ikke en bolig på 600 kvadratmeter, men kan sagtens nøjes med et almindeligt parcelhus, ligesom en studerende ikke behøver en lejlighed i midtbyen på flere hundrede kvadratmeter. En bolig skal være et dejligt og trygt samlingssted, men kan nemt blive en økonomisk fælde, hvis det enten er for dyrt eller besværligt at vedligeholde.
 • Brug ikke ejerboligen som sparebøsse: Når man så har fundet sin drømmebolig, skal man have den afbetalt hurtigst muligt og ikke bruge den til at finansiere forbrug eller afbetale forbrugslån. Selvom det er et stort aktiv, kan det meget nemt blive en glidebane at optage lån i boligen, hvilket i yderste konsekvens kan gøre at banken pludseligt ejer boligen, og det koster en formue i renter.

Husk risikospredning i dine investeringer

Hvis man har overskud i sit budget og ved lidt om finansmarkederne, kan man med fordel investere nogle af dem. Men her er der al mulig grund til at se sig grundigt for.

 • Spred dig ud over flere investeringer: Uanset om man er en erfaren investor eller blot investerer lidt for fornøjelsens skyld for at lære finansverdenen at kende, er det klogest ikke at sætte alt på et bræt, men derimod investere i flere ting, så man ikke risikerer at miste al kapital.
 • Vælg din pengerådgiver med omhu og stol aldrig blindt på vedkommende: Uanset om man søger hjælp til huskøb, investeringer eller andre privatøkonomiske formål, bør man aldrig bare vælge den første og bedste. I stedet skal man udvælge den bedste, der har en passende uddannelse, masser af erfaring og så skal man vide, hvad vedkommende skal have for deres rådgivning. Men uanset hvor veluddannet, veltalende eller velmenende personen er, bør man aldrig give vedkommende frie tøjler. Selv en rådgiver ved ikke alt og kan lave fejl, så man skal selv sørge for løbende at tjekke sine investeringer.
 • Få altid alle vigtige aftaler skrevet ned: I venskabeligt lag er mundtlige aftaler gode at have, men når det drejer sig om økonomi er det bedre at være på den sikre side. Vælger den anden part pludseligt at springe fra en aftale, har man kun faste beviser med en skriftlig aftale.

Parforhold

I et parforhold skal økonomien struktureres på en anden måde end når man er single. Man er godt nok 2 om at betale alle udgifter, men man bør stadig huske at tænke på sig selv og sikre den anden i tilfælde af sygdom eller ulykke.

 • Opdel de faste udgifter på en hensigtsmæssig måde: Måske virker det lige meget, hvem der betaler for mad, bil og fornøjelser og hvem der står for kreditlånet – men det er det under ingen omstændigheder. Hvis man går fra hinanden, kan det blive til et alvorligt problem, da reglerne for at dele aktiver mellem ugifte kan svinge meget af situationen.
 • Lav en egen opsparing og konto: Langt de fleste par har fællesøkonomi, hvilket også er det mest hensigtsmæssige. Men skulle den ene part gå hen og dø, kan kontoen blive spærret i lang tid og den anden kan komme til at mangle penge. Her kan man sikre sig ved at oprette en egen konto, så man har lidt at leve af i en sådan nødsituation.
 • Skriv testamente: Skulle man være så uheldig at miste sin partner, er det ikke bare en ulykkelig situation, men også en økonomisk udfordring. Som ægtefælle vil man stå som arving, men er man blot samlevende og har man endda børn sammen, vil alle aktiver og værdier tilfalde afdødes forældre og anden familie.
 • Få hver jeres kreditkort: Ligesom med en egen opsparing kan det være en god ide, at begge har et hævekort. Dette kan virke banalt, da begge skal kunne bruge kontoen, men skulle der ske noget, vil begge hæfte for gælden.

Skriv aldrig under på at kautionere for lån: Uanset om det drejer sig om en ægtefælle, en ven eller et familiemedlem bør man aldrig nogensinde skrive under på at kautionere for et lån. Hvis en bank allerede har vurderet risikoen som værende for stor, vil den helt sikkert også være for stor at bære for en anden enkeltperson. I yderste konsekvens vil man kunne blive tvunget til at tilbagebetale hele lånet selv, hvis lånetager ikke kan eller vil.

Se alle artikler om lån →